In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In dit deel is agar agar aan de beurt: het plantaardige alternatief voor gelatine!
Agar agar
Agar agar is een witte, smaak- en reukloze stof die wordt verkregen uit de celwanden van roodwieren. Het woord agar is Maleisisch voor gelei. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt als vervanger voor gelatine. Gelatine is een stof die vega’s en veganisten zich van onthouden: het wordt namelijk gemaakt van huiden en beenderen van varkens, koeien, gevogelte en soms vis. Ik gebruik het zelf vooral om vegan desserts te maken zoals panna cotta en pudding.
Hoe te gebruiken
Agar agar heeft een sterkere werking dan gelatine, dus heb je er minder van nodig. Je hebt slechts een derde agar agar nodig van de hoeveelheid gelatine. Je gebruikt ongeveer 8 gram agar agar voor 1 liter vloeistof. Voor het gaat binden moet het eerst een paar minuten gekookt worden. Daarna laat je het iets afkoelen en dan is het belangrijk snel aan de slag te gaan ermee, omdat agar agar begint te stollen bij 40 graden.
Nadeel
Er is wel een nadeel aan agar agar, het behoudt zijn bindingskracht slechts 2 dagen. Dus ver van te voren iets maken en langer bewaren zal hier niet mee gaan.
Waar te koop
Agar agar is te koop bij biosupermarkten als Ekoplaza, Aziatische supermarkten en gewone supermarkten. En het is natuurlijk online te koop. Zelf heb ik momenteel verschillende pakjes en zakjes staan, ook eentje uit Duitsland waar het een stuk goedkoper is dan hier. Op de foto zie je de verpakking links, die heb ik in een Duitse supermarkt gekocht. Het gele zakje rechts heb ik bij Albert Heijn gekocht. Het is te koop in poedervorm, als vlokken en in strengen. Die laatste heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik lees vaak dat dat langer duurt om te bereiden en wat onhandiger is. Ik zou zelf voor de poeder gaan, die is in enkele minuten klaar voor verdere bereiding!
Kijk hieronder om te zien wat ik zoal heb gemaakt met agar agar.
Ingrediënten onder de loep
Dit is een deel uit de serie ingrediënten onder loep. Bekijk hier de andere delen.
geen reacties