Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of pizza bijvoorbeeld. Lekker! Het recept heb ik hier vandaan.

Afdrukken

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 360 ml. amandelmelk
  • 75 gram cashewnoten, ongezouten
  • 1/2 cup/15 gram edelgistvlokken, zie notities
  • 1 tablespoon appelciderazijn
  • 3 tablespoons olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • een kwart rode paprika
  • 2 eetlepels miso pasta, zie notities
  • flinke snuf zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 1/2 tablespoons agar agar
  • 320 ml. water

Bereidingswijze

Rooster het stuk rode paprika met behulp van een tang boven de vlam van het gasfornuis tot het zwart begin te worden. Kijk hier voor een alternatieve methode indien je geen gaspitten hebt. Meng alle ingrediënten behalve de agar agar en water in de keukenmachine of blender zo glad mogelijk. Doe het water in een steelpan en voeg de agar agar toe zodra het begint te koken en roer dan met een garde tot het een gel-achtige structuur heeft. Voeg dit mengsel direct toe in de blender en meng. Giet het mengsel in de vormen. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast zodat het kan opstijven, dit duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Notities

  • Om de kaas in op te laten stijven gebruikte ik twee ronde kunststof bewaardoosjes die ik ooit bij de Wibra kocht.
  • Edelgistvlokken geven gerechten een hartige smaak die op kaas lijkt. Je kunt deze kopen bij Holland & Barrett, biosupermarkten zoals EkoPlaza maar ook in veel gewone supermarkten bijvoorbeeld van het merk Bio Today. Lees er hier meer over!
  • Miso is een Japanse gefermenteerde bouillonpasta. Je kunt het kopen in toko’s maar ook in veel supermarkten.
  • Agar agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Je kunt het in biosupermarkten en toko’s kopen maar meestal ook in de gewone supermarkt.

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Vegan lekkers bij de koffie en thee - de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Vegan lekkers bij de koffie en thee – de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Van stroopwafels tot frambozentaart en van chocolate chip cookies tot karamel zeezout biscuits: ook als veganist kun je prima genieten van wat lekkers bij de koffie of thee. Er is meer verkrijgbaar in de supermarkt (en andere winkels) dan je zou denken! Ik zette de lekkerste opties voor je op ...
Vegan Danish pastry

Vegan Danish pastry

Deze vegan Danish pastry, oftewel Deens gebakjes, zijn om je vingers bij op te eten zo lekker. En ze zijn zo makkelijk om te maken! Ideaal voor iets lekkers bij de koffie voor (last minute) visite of bij trek in wat zoets. En je kunt volop variëren met wat je ...
Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Als je mij langer volgt weet je vast wel dat het liefste dat ik in de keuken doe is het veganizen van gerechten, oftewel een veganistische versie maken van een gerecht of snack dat dat van oorsprong niet is. Zo staan er inmiddels vele recepten hier op de website in ...
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Op 1 oktober is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee keer mee voor ik de ...
Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Sinds ik de stap maakte van vegetariër en veganist zijn er een aantal producten die standaard in mijn keukenkastje te vinden zijn. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat je er zoal mee maakt ...
Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Op sommige producten staat de waarschuwing dat het sporen van bijvoorbeeld melk, ei of schaaldieren kan bevatten. Ik krijg regelmatig de vraag of het dan nog wel veganistisch is. In dit artikel leg ik je uit waarom die waarschuwing op verpakkingen staat en hoe ik daar als veganist mee om ...
Koelkast tour

Koelkast tour

Maar wat heb je dan zoal in je koelkast liggen als veganist? Ik laat het je in dit artikel zien! ...
Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Aan het laden...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Anna

    Het ziet er echt prachtig uit, heb precies het recept na gemaakt. Maar de smaak… is echt verschrikkelijk, zou dat door de agar agar komen? Of is het misschien gewoon vaak eten en het went? Wat was jou eerste ervaring?






    17 november 2020 at 21:45
    • Reply Suzanne

      Dat is jammer om te horen! Ik vond het wel direct lekker, maar smaken verschillen uiteraard!

      17 november 2020 at 22:01

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star