Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of pizza bijvoorbeeld. Lekker! Het recept heb ik hier vandaan.

Afdrukken

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 360 ml. amandelmelk
  • 75 gram cashewnoten, ongezouten
  • 1/2 cup/15 gram edelgistvlokken, zie notities
  • 1 tablespoon appelciderazijn
  • 3 tablespoons olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • een kwart rode paprika
  • 2 eetlepels miso pasta, zie notities
  • flinke snuf zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 1/2 tablespoons agar agar
  • 320 ml. water

Bereidingswijze

Rooster het stuk rode paprika met behulp van een tang boven de vlam van het gasfornuis tot het zwart begin te worden. Kijk hier voor een alternatieve methode indien je geen gaspitten hebt. Meng alle ingrediënten behalve de agar agar en water in de keukenmachine of blender zo glad mogelijk. Doe het water in een steelpan en voeg de agar agar toe zodra het begint te koken en roer dan met een garde tot het een gel-achtige structuur heeft. Voeg dit mengsel direct toe in de blender en meng. Giet het mengsel in de vormen. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast zodat het kan opstijven, dit duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Notities

  • Om de kaas in op te laten stijven gebruikte ik twee ronde kunststof bewaardoosjes die ik ooit bij de Wibra kocht.
  • Edelgistvlokken geven gerechten een hartige smaak die op kaas lijkt. Je kunt deze kopen bij Holland & Barrett, biosupermarkten zoals EkoPlaza maar ook in veel gewone supermarkten bijvoorbeeld van het merk Bio Today. Lees er hier meer over!
  • Miso is een Japanse gefermenteerde bouillonpasta. Je kunt het kopen in toko’s maar ook in veel supermarkten.
  • Agar agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Je kunt het in biosupermarkten en toko’s kopen maar meestal ook in de gewone supermarkt.

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ...
Bijna 5 maanden vegan: een update

Bijna 5 maanden vegan: een update

Op 1 april dit jaar begon ik aan mijn tweede VeganChallenge. Die houdt in dat je 30 dagen plantaardig eet. Geen vlees, geen vis, geen kip maar ook geen boter, melk, eieren, kaas: niets dierlijks. Helemaal vegan dus. Die 30 dagen gingen me zo goed af, dat ik besloot het ...
Mondverzorging

Mondverzorging

Sinds ik op 1 april dit jaar de switch heb gemaakt van vega naar vegan, probeer ik ook zo veel mogelijk op vegan verzorgingsproducten over te stappen. Veel mensen denken, inclusief mezelf vroeger, dat vegan verzorgingsproducten vast heel duur zijn. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Maar er zijn ...
Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden ...
Van vega naar vegan #3

Van vega naar vegan #3

Het derde deel van deze reeks van vega naar vegan. Op 1 april dit jaar heb ik de switch gemaakt van vegetariër naar veganist. Op dat moment wist ik dat nog niet: ik begon toen namelijk aan mijn tweede VeganChallenge. Dat houdt in, dat je 30 dagen lang geen dierlijke ...
Van vega naar vegan #2

Van vega naar vegan #2

Tijd voor deel 2 van deze serie, waarin ik deel hoe het me als newly vegan af gaat. Heb ik een foutje gemaakt, per ongeluk toch melk gedronken of iets gegeten waar ei in zit? Heb ik nog lekkere vegan producten ontdekt of juist iets gekocht dat echt te smerig ...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Anna

    Het ziet er echt prachtig uit, heb precies het recept na gemaakt. Maar de smaak… is echt verschrikkelijk, zou dat door de agar agar komen? Of is het misschien gewoon vaak eten en het went? Wat was jou eerste ervaring?






    17 november 2020 at 21:45
    • Reply Suzanne

      Dat is jammer om te horen! Ik vond het wel direct lekker, maar smaken verschillen uiteraard!

      17 november 2020 at 22:01

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star