Van vega naar vegan #3

Het derde deel van deze reeks van vega naar vegan. Op 1 april dit jaar heb ik de switch gemaakt van vegetariër naar veganist. Op dat moment wist ik dat nog niet: ik begon toen namelijk aan mijn tweede VeganChallenge. Dat houdt in, dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet of drinkt. Op de dertigste dag dacht ik: wat nou…wat nou als ik dit gewoon blijf doen? En zo geschiedde. Sindsdien kan ik mezelf dus vegan noemen en deel ik in deze rubriek met je hoe dat gaat.

Hoe gaat het?
Het gaat nog steeds hartstikke goed! Ik heb, voor zover ik weet geen enkel ‘foutje’ gemaakt in de zin van per ongeluk een dierlijk product gegeten of gedronken.

Ik kom zo nu en dan nog wel dingen tegen waar zo’n ‘aaahhh…ja. Dat gaat dus ook niet meer’ momentje bij komt kijken. Dan realiseer ik me dat ik een bepaald iets dus nooit meer zal eten of drinken, want het bevat melk of boter of iets anders dierlijks. Naanbrood bijvoorbeeld. Ik had er pizza’s mee gemaakt en keek tijdens het afbakken in de oven op de verpakking. Yoghurt stond dikgedrukt tussen de ingrediënten. Da’s waar ook. Die pizza’s heeft mijn vriend opgegeten en ik maakte ze opnieuw voor mezelf die avond: op basis van pitabroodjes.

Het is gedaan met naan, maar ik laat geen traan: want jaaaa, pitaaaa <3

Creatief
Het zijn al met al best veel dingen waar ik nu achter kom die ik niet meer ‘mag’. Zo vroeg mijn vriend van de week ‘wanneer maak je weer eens die lekkere basilicum dressing?’ Ik zag ‘m meteen voor me. Die heerlijke romige saus die zo lekker smaakt bij tja, bij wat niet eigenlijk. Maar toen besefte ik me: nope, zit mayonaise en karnemelk in. Ik zit er niet mee. Het is even een ah jammer moment, maar ik merk dat ik dan meteen al nadenk over een alternatief zonder dierlijke ingrediënten. En dat vind ik dan meteen weer leuk en een uitdaging. Je wordt écht creatiever zodra je vegan gaat eten, ik vind dat een groot pluspunt!

Producten
Inmiddels heb ik ook weer wat nieuwe producten geprobeerd. Of in elk geval, producten die voor mij nieuw zijn.

Vegan chocolade
Van het merk Plamil kreeg ik een aantal repen chocolade opgestuurd. Deze chocolade is vegan en kun je in Nederland onder andere kopen bij Holland and Barrett. Ik vind deze erg lekker, vooral de melkchocolade variant is echt heel erg goed! Ik maakte daar trouwens deze Twix koekjes mee en man, wat waren die lekker.

Kikkererwten in een gekruid krokant jasje
Bij Marks and Spencer kocht ik bovenstaande. Nu het nog kan: na de zomer worden de Nederlandse filialen gesloten. Ik zal het missen! Tijdens het shoppen in Den Haag kocht ik dus bovenstaande, twee doosjes thee en een zakje zure matjes, die waren lekker maar niet heel bijzonder. Maar die crispy roasted chickpeas oh my: ben je binnenkort nog in de gelegenheid een Marks and Spencer te bezoeken, doe jezelf dan een lol en koop hier een zakje van! Deze kikkererwten hebben een heerlijk krokant jasje met Marokkaanse kruiden. Ze lijken erg op borrelnootjes. Grote dikke aanrader! En zo netjes: op de verpakking (achterop) staat in het groen netjes aangegeven of het geschikt is voor vegetariërs en/of veganisten. Daar mogen andere winkelketens een voorbeeld aan nemen.

Woksaus met gember
Deze woksaus probeerde ik afgelopen week voor het eerst. Ik was eigenlijk op zoek naar een woksausje met knoflook, maar toen viel mijn oog op dit flesje in de supermarkt. Wat een heerlijk product! Ik ben dol op gember, dus het kon ook bijna niet anders dan dat dit in de smaak zou vallen.

Vegan beauty en make-up en andere non-food producten
Ook met mijn beauty/verzorgingsproducten en make-up wil ik overstappen op vegan versies. Ik maak nu echter wel op wat ik nog heb staan, want ik vind het echt zonde om weg te gooien. Ik moet nog wel veel uitzoeken merk ik: is mijn vertrouwde oogmake-up remover van de HEMA bijvoorbeeld vegan? Bevat het haarmasker van Lush dat ik gebruik dierlijke ingrediënten? En het kleimasker dat ik wel eens voor mijn gezicht gebruik? Ben jij als vegan ook overgestapt op vegan non-food producten? Hoe ver ga je daar in? Ook schoonmaakproducten? Ik moet me daar echt nog in verdiepen: afwasmiddel? Waspoeder? Allesreiniger? En hoe zit het met de good old trusty Dasty van de Wibra die ik al jaren gebruik? Vast niet 100% vegan, vrees ik. Maar misschien ook wel. Tips en ervaringen zijn erg welkom!

In de Margriet
En tot slot, je had het misschien al gezien via social media of in de laatste Life Lately, maar er stond een klein interview met mij in de Margriet vorige week! Het interview werd in april afgenomen, toen was ik nog vegetariër. Grappig  hoeveel er in zo’n korte tijd kan veranderen! Hoe dan ook ben ik erg trots dat ik er in heb gestaan!

Lees hieronder alle delen van deze serie van vega naar vegan.

Vegan lekkers bij de koffie en thee - de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Vegan lekkers bij de koffie en thee – de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Van stroopwafels tot frambozentaart en van chocolate chip cookies tot karamel zeezout biscuits: ook als veganist kun je prima genieten van wat lekkers bij de koffie of thee. Er is meer verkrijgbaar in de supermarkt (en andere winkels) dan je zou denken! Ik zette de lekkerste opties voor je op ...
Vegan Danish pastry

Vegan Danish pastry

Deze vegan Danish pastry, oftewel Deens gebakjes, zijn om je vingers bij op te eten zo lekker. En ze zijn zo makkelijk om te maken! Ideaal voor iets lekkers bij de koffie voor (last minute) visite of bij trek in wat zoets. En je kunt volop variëren met wat je ...
Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Als je mij langer volgt weet je vast wel dat het liefste dat ik in de keuken doe is het veganizen van gerechten, oftewel een veganistische versie maken van een gerecht of snack dat dat van oorsprong niet is. Zo staan er inmiddels vele recepten hier op de website in ...
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Op 1 oktober is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee keer mee voor ik de ...
Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Sinds ik de stap maakte van vegetariër en veganist zijn er een aantal producten die standaard in mijn keukenkastje te vinden zijn. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat je er zoal mee maakt ...
Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Op sommige producten staat de waarschuwing dat het sporen van bijvoorbeeld melk, ei of schaaldieren kan bevatten. Ik krijg regelmatig de vraag of het dan nog wel veganistisch is. In dit artikel leg ik je uit waarom die waarschuwing op verpakkingen staat en hoe ik daar als veganist mee om ...
Koelkast tour

Koelkast tour

Maar wat heb je dan zoal in je koelkast liggen als veganist? Ik laat het je in dit artikel zien! ...
Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Aan het laden...
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply Marianne

  Weer zóóó herkenbaar! Net als de andere delen 🙂 Ik stap ook over op vegan verzorging. En schoonmaakmiddelen. Maar net als jij maak ik eerst op wat ik nog heb, en dat gaat veel minder snel dan met eten 😉 Gelukkig zijn er genoeg blogs en websites die je erbij kunnen helpen, dus geen zorgen! Het is een leuke zoektocht vind ik zelf 🙂

  16 juli 2017 at 22:31
 • Reply Lauri

  Ik vind je blog zo leuk om te lezen! Deze artikelen zijn ook heel herkenbaar haha. Ik ben al sinds mijn negende vegetariër en heb na meerdere keren de VeganChallenge gedaan te hebben, begin dit jaar de stap gezet om volledig veganistisch te gaan eten. Ik ben sindsdien nog niet naar een lastig land op vakantie geweest, dus ben benieuwd hoe dat gaat worden…

  Overigens verkopen ze bij de Ekoplaza naanbrood zonder yoghurt, geheel vegan! Ik was intens blij toen ik ze zag 😀

  17 juli 2017 at 07:41
 • reageer