Vegan Danish pastry

Deze vegan Danish pastry, oftewel Deens gebakjes, zijn om je vingers bij op te eten zo lekker. En ze zijn zo makkelijk om te maken! Ideaal voor iets lekkers bij de koffie voor (last minute) visite of bij trek in wat zoets. En je kunt volop variëren met wat je in huis hebt aan fruit!

Danish pastry

Danish pastry werd in 1840 door Weense banketbakkers in Denemarken geïntroduceerd. Het traditionele Deense gebakje wordt gemaakt met 27 lagen zuurdesemdeeg, bloem, melk en eieren. Deze vegan variant maak je een stuk eenvoudiger met bladerdeeg en is hartstikke lekker!

Simply V plantaardige spread

Voor de vulling van deze Danish pastry gebruikte ik een kuipje plantaardige spread van Simply V. Deze is onder andere verkrijgbaar bij Jumbo en is er in twee smaken: mild (naturel) en een versie met kruiden genaamd herbs. Voor dit recept gebruikte ik natuurlijk de naturel versie. Deze spread is een plantaardig alternatief voor roomkaas op basis van amandelen. Het is sojavrij, glutenvrij, palmolie vrij en toepasbaar in zowel zoete als hartige recepten. Ook smaakt het heel lekker op een boterham of cracker!

Egg wash van maple syrup

De Danish pastry krijgt een mooie goudbruine kleur dankzij de egg wash van maple syrup en plantaardige melk. Dit is een heel goede vervanger voor ei die normaal wordt gebruikt in baksels. Je kunt ook alleen plantaardige melk gebruiken, maar voor een extra diepe kleur en smaak koos ik voor de maple syrup erbij. Dit trucje kwam ik tegen op Pinterest en is geniaal!

Video

Op Instagram kun je een Reel video bekijken waarin je kunt zien hoe ik de vegan Danish pastry heb gemaakt.

Ik maakte per toeval een gezichtje 😀

Afdrukken

Vegan Danish pastry

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 6 stuks 1x

Ingrediënten

Scale

Danish pastry

  • 1 rol vers bladerdeeg, zie notities
  • 1 kuipje Simply V Gourmet Spread with Almonds pure 150 gram op kamertemperatuur, zie notities
  • 40 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel citroensap
  • zacht fruit naar keuze zoals gehalveerde aardbeien en blauwe bessen
  • 2 eetlepels plantaardige melk, bijvoorbeeld sojamelk
  • 1 eetlepel maple syrup

glazuur

  • 75 gram poedersuiker
  • 1/2 tot 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het bladerdeeg uit en leg op een snijplank. Snij met een pizzasnijder of scherp mes het bladerdeeg in de lengte in 12 stroken.
  • Pak de uiteinden van twee stroken en knijp ze met je vingers samen zodat het één lange strook wordt. Leg het uiteinde op het bakpapier en druk aan, dit wordt de bodem. Prik een paar gaatjes in de bodem met een vork.
  • Wikkel de rest van de strook er losjes omheen, dit hoeft niet heel netjes, komt goed tijdens het bakken. Kijk in het filmpje op Instagram dat later vandaag online komt om te zien hoe ik dit deed.
  • Meng de Simply V Gourmet Spread in een hakmolen of keukenmachine met de suiker, custardpoeder, vanille extract en het citroensap tot een egaal mengsel.
  • Bedek de bodem van iedere pastry met het mengsel en garneer met het fruit.
  • Meng de plantaardige melk met de maple syrup en bestrijk dit met een bakkwastje over het bladerdeeg.
  • Bak de Danish pastry voor ongeveer 18 – 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is en laat afkoelen.
  • Maak intussen het glazuur door de poedersuiker te mengen met het citroensap tot je een stroperig glazuur hebt. Is het te dun? Voeg dan wat poedersuiker toe. Is het te dik, voeg dan wat meer citroensap toe.
  • Schep het glazuur in een (ziploc) zakje. Knip een klein hoekje van het zakje eraf en trek er strepen mee over de Danish Pastry.
  • Enkele dagen houdbaar in de koelkast, wanneer je het wil eten eventueel even opwarmen in de oven en naar smaak opnieuw glazuur aanbrengen.

Notities

  • Let op dat je kiest voor bladerdeeg zonder roomboter. De meeste soorten rollen koelvers bladerdeeg zijn vegan, zoals die van het huismerk van Albert Heijn, Jumbo en van Tante Fanny. Laat het voor dat je deze Danish pastry gaat maken op kamertemperatuur komen.
  • Deze plantaardige spread op amandelbasis is onder andere verkrijgbaar bij Jumbo.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Seron Brouwer

    Wauw! Dat ziet er lekker uit. Van het weekend eens proberen.

    30 juni 2021 at 20:13
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star