Bijna 5 maanden vegan: een update

Op 1 april dit jaar begon ik aan mijn tweede VeganChallenge. Die houdt in dat je 30 dagen plantaardig eet. Geen vlees, geen vis, geen kip maar ook geen boter, melk, eieren, kaas: niets dierlijks. Helemaal vegan dus. Die 30 dagen gingen me zo goed af, dat ik besloot het roer voor altijd om te gooien. Sinds 1 april dit jaar heb ik dan ook definitief de switch van vegetariër naar veganist gemaakt. Inmiddels is het bijna 5 maanden geleden. Ik heb intussen al wat updates gedeeld, zoals hier. In dit artikel vertel ik je hoe het nu gaat en hoe ik terug kijk op de afgelopen 5 maanden én zet ik een aantal tips op een rij, die ik uit ervaring met je kan delen.

Timing
Mijn switch is ongepland gegaan. Echt, net als het met roken ging. Er was geen moment waarop ik heel bewust een laatste boterham met kaas heb gegeten. Of een laatste eitje heb gebakken. Nee: toen ik op 1 april begon, dacht ik dat ik op 1 mei weer mijn tanden in een broodje met gesmolten mozzarella zou zetten. Maar nee dus. Mijn timing loopt opmerkelijk gelijk aan de huidige trend: ik ben verre van de enige. BN’ers als Gordon en Patty Brard begeven zich sinds kort ook op vegan terrein en het ene na het andere vegan product schiet als paddenstoelen (pun intended) uit de grond. Daarover gesproken: had je de nieuwe serie artikelen daarover al gezien die hier op wateetjedanwel.nl van start is gegaan?

Illustratie: Suzanne den Toom

Als vanzelf
Het wennen en de grote omschakeling valt bij mij echt heel erg mee. Ik leefde natuurlijk al sinds mijn tiende, oftwel maar liefst 28 jaar als vegetariër. En sinds enkele jaren at ik al steeds minder ei en verving ik regelmatig melk door een plantaardige versie. En nu dus helemaal. Ik heb nog altijd geen fout gemaakt, als in per ongeluk iets dierlijks gegeten. Niet bewust, althans. Daarnaast ben ik creatiever dan ooit tevoren in de keuken. No eggs? No problem! Ik experimenteer er op los wat het vervangen van eieren betreft! Kijk als voorbeeld naar onderstaande boerenomelet die ik onlangs maakte. Geen haan die er naar kraait, want de basis is tofu!

Koffie
Ik dank nog steeds Oatly voor het ontwikkelen van de barista versie van hun havermelk. Onlangs was het heel even niet voorradig. Ik ging de ene na de andere winkel af: overal trof ik een leeg schap aan. Oatly liet weten dat er inderdaad leveringsproblemen waren. Ik baalde flink en sloeg alternatieven in. Ongezoete amandelmelk, ongezoete sojamelk, hoewel ik tegen die laatste helemaal niet kan: ik krijg er buikkrampen en obstipatie door. Geen enkele melk schuimde zo mooi stevig als de Oatly barista. Geen enkele melk bleef zo mooi stevig eenmaal ingeschonken en geen enkele deed me werkelijk genieten van mijn dagelijkse bakkies. En toen… toen was het er weer. Ik heb een voorraadje ingeslagen, just in case.

Tips
Veganize!
Beperk je zoektocht naar lekkere plantaardige recepten niet alleen tot het aangevinkte hokje vegan. Sla gewoon eens een Allerhande of Jumbo magazine open en kijk ook naar de recepten met vlees en vis. Zie het als een uitdaging om juist die te veganizen. Persoonlijk mijn nieuwe hobby geworden: het vervangen van het dierlijke gedeelte in een gerecht door een minstens zo lekkere plantaardige variant. Voorbeeld hieronder is een caprese salade. Geen mozzarella nee: gebakken tofu daarvoor in de plaats. En ik beloof je: dat is echt smullen!

Edelgistvlokken? Kaassie!
Denk niet te ingewikkeld. Focus je niet op wat je allemaal niet meer ‘mag’. Kaas is off limits ja. En persoonlijk vind ik de vegan kaas varianten echt niet te (vr)eten, op de geraspte kaas van Wilmersburger over de pasta na. Wil je toch een kazige smaak in je gerechten? Koop dan een bus edelgistvlokken: onmisbaar voor ex-kaaslovers in de vegan keuken. Echt: ik heb er al zulke lekkere dingen mee gemaakt. Kaas popcorn of vegan Dorito’s, anyone? Edelgistvlokken zijn verkrijgbaar bij biosupermarkten en sommige supermarkten wordt het verkocht van het merk Bio Today.

Lees je in over vitamines
Zodra je wereldkundig maakt dat je de stap naar veganisme overweegt (of al gezet hebt), zul je merken dat er ineens heel veel vitamine experts blijken te bestaan. Veganisme, daar word je ziek en krakkemikkig van! Broze botten! Uitvallend haar! Uitgemergeld lichaam! Stoffen die je nodig hebt! Kalk! Bla. Regelrechte blablablabla. Er is er maar één die jou écht kan vertellen wat je nodig hebt en dat is je huisarts. Mocht je twijfelen of jij een tekort zult oplopen wanneer je de switch maakt om plantaardig te eten, laat dan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Je huisarts weet van jouw situatie en omstandigheden af en houdt daar rekening mee, zoals of je zwanger of 50+ bent, je ziekteverleden, enzovoort. Over het algemeen kun je stellen dat vegans voldoende voedingsstoffen binnen krijgen door gevarieerde voeding. De enige vitamine die wel van alle kanten wordt geadviseerd om bij te slikken, simpelweg omdat die in dierlijke producten en dus niet langer in jouw voedingspatroon voorkomt en dat is vitamine B12. Daarnaast slik ik zelf dagelijks een capsule met vegan visolie er bij, lees over dit onderwerp hier verder!

Bespaar
Dat vegan eten duurder is dan ‘normaal’ eten, hoeft niet per se. Kijk verder dan de supermarkt en loop eens een Aziatische supermarkt binnen. Je zult zien dat dingen als tofu, verse gember en kruiden er veel goedkoper zijn. Kijk hier om te zien welke producten ik zoal in de Aziatische supermarkt koop of naar dit artikel dat ik er eerder al over schreef. Het maakt je ook avontuurlijker: probeer als voorbeeld gewoon eens of je silken tofu lust. Je kunt er de lekkerste desserts mee maken, of het stomen!

Doe vooraf je huiswerk
Ga je een dagje er op uit? Doe van te voren je huiswerk op internet en bekijk waar je terecht kunt voor vegan snacks en maaltijden. Zelf vind ik daarvoor Happy Cow erg fijn. En mocht je een Facebook account hebben, sluit je aan bij een vegan groep uit jouw regio. Zelf heb ik al heel wat bruikbare tips uit de Vegan Rotterdam groep!

Schrijf het op
In het begin kan het een ware zoektocht zijn, als vegan in de supermarkt. Al die zaken die je nu ineens niet meer ‘mag’ en die dan ook nog eens vermomd gaan als E-nummer of een niet uit te spreken naam hebben. Wel belangrijk om te weten, want jij wil toch zeker geen geplette luizen die etenswaren een rood kleurtje geven die zich vermommen achter het E-nummer E120? Dacht ik al. Gelukkig is daar het internet vol lijstjes met do’s and don’ts. Schrijf het op of print het uit en bewaar in je portemonnee. Na een poosje leer je steeds meer van die no-go termen uit je hoofd, beloofd. Een handig lijstje wat betreft E-nummers is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en kun je hier downloaden.

Overweeg jij ook de switch te maken naar veganisme? Zo ja, waar zie je tegenop? Houdt iets je nog tegen? En voor de vegans: wat is jouw nummer 1 tip om deze nieuwe levensstijl je eigen te maken?

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
Lees verder
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Lees verder
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Volgende week zondag is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging die je aan kunt gaan waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee ...
Lees verder
diëtist, dieet dit dieet dat, intakegesprek bij de diëtist

Wat ik slik aan supplementen en vitamines: UPDATE!

Tijd voor een update: zoals je misschien weet ben ik onlangs naar de diëtist geweest voor een intakegesprek over mijn veganistisch leefpatroon. En omdat ik sinds een poosje slaapproblemen heb die maar niet over gingen, besloot ik in overleg met de huisarts mijn bloed te laten prikken. Beiden hebben ervoor ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Lees verder
Plantaardige kaviaar: gewoon bij IKEA!

Plantaardige kaviaar: gewoon bij IKEA!

Ik vertelde hier al eerder over in de serie VEGAN IN DE SUPERMARKT, maar vind dit zo'n bijzonder product dat ik 'm een eigen artikel gun. Dit moet iedereen weten! 🙂  ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Lees verder
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Lees verder
Aan het laden...

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Ilona

    Dat van obstipatie en sojamelk heb ik nog nooit gehoord! Ik heb er zelf veel last van. Misschien is een tijdje zonder sojamelk proberen. Kan je wel tegen andere sojaproducten dan?

    23 augustus 2017 at 06:03
    • Reply Suzanne

      Hi Ilona, ja dat is het aparte ik kan wel tegen andere soja producten. Ik vermoed dat het een stofje is dat in de pakken melk zit. Ik heb zowel ongezoete als zoete geprobeerd in de koffie. Schakel inderdaad een poosje naar een andere soort en kijken of je er dan nog last van hebt!

      23 augustus 2017 at 09:34
  • Reply annet

    Yeh! Echt zo fijn dat je schrijft over vegan eten. Ik eet al een paar jaar bijna helemaal vegan (eet wel soms honing en heeeeel soms een eitje). Het motiveert om erover te lezen op je blog want ik ken werkelijk niemand in mijn omgeving die dezelfde keuze gemaakt heeft!

    Van die sojamelk herken ik wel, ik krijg een wat weeig gevoel van en daarna misselijkheid. Ook vind ik de smaak niet echt lekker van sojazuivel. Havermelk is qua smaak mijn favoriet!

    23 augustus 2017 at 15:25
  • Reply Tatiana

    De vegan opties voor kaas vielen mij ook zo tegen!! Totdat ik in Duitsland SimplyV probeerde, deze is erg lekker! Na lang zoeken of je dit in Nederland kon kopen vond ik de kaasjes bij vegansuper.nl

    24 augustus 2017 at 00:46
  • reageer