Stoppen met roken: mijn verhaal en tips

Inmiddels kan ik mezelf ruim 7 jaar ex-roker noemen. Of eigenlijk, heel eerlijk: ex-kettingrookster, want dat was wat ik was. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Maar stopte tegen de verwachting van iedereen inclusief mezelf plotseling succesvol. Helemaal op eigen kracht, in één keer en cold turkey. En daar ben ik nog altijd heel blij mee en trots op! Ik dit artikel vertel ik je hoe dat is gegaan en deel ik tips met je, die jou hopelijk inspireren om ook te stoppen met roken, als je dat doet. Want geloof me: je kan het. Als ik het kan, kan jij het ook.

Even terug naar een doodgewone dinsdagochtend in 2010: op 20 april om precies te zijn. Ik liep richting de metro, nam een trekje van mijn sigaret en piekte ‘m weg, hoewel hij nog niet op was: ik had haast. Ik had een afspraak bij de tandarts en was al aan de late kant. Snel, mijn metro halen! Even later keek ik vanuit de tandartsstoel de tandarts aan, die net klaar was met een behandeling aan mijn kies. “Rook je?” vroeg ze. Ik knikte. “Okay, dat moet je dan echt even laten de komende 24 uur”, waarop een uitleg waarom precies volgde. Die hoorde ik amper en knikte braaf, terwijl mijn eerste gedachte was: sure, túúrlijk, paar uurtjes afzien maar vanavond echt weer lekker een peukie, kan vast geen kwaad. Toen hoorde ik ineens een stemmetje in mijzelf: wat nou als ik nu stop? Want als ik het kan uithouden om 24 uur niet te roken, dan kan het daarna alleen maar makkelijker worden. Ik voelde een scheut adrenaline door mijn lichaam gaan. Ik had het nog nooit eerder geprobeerd, zou het me nu zomaar in één keer lukken?

Kauwgom en pleisters
Nadat ik de deur van de tandartspraktijk achter me dicht trok, gleed mijn hand als vanzelf in mijn jaszak. Ik voelde de contouren van mijn pakje Camel sigaretten en mijn aansteker. Normaal zou ik er nu een opsteken, nu liep ik in snel tempo richting de metro, terwijl mijn hand in mijn jaszak bleef. Ik stapte uit in het centrum, waar ik bij Etos allerlei producten kocht die men zoal koopt wanneer je stopt met roken. Nicotine kauwgom, pleisters… Daarna ging ik naar huis. De uren verstreken waarin ik niet rookte. Eén, twee, acht, dertien, veertien.

Ongepland
Het was ongepland: dit zou dan ook niet direct de meest ideale timing zijn. Mijn relatie was net gestrand en ik zat behoorlijk in de put. Misschien dat dat achteraf gezien ook wel een grote stok achter de deur was: ik wist dat ik me na jaren nu weer op de datingmarkt zou gaan begeven en dat roken anno 2010 in de meeste gevallen gewoonweg not done was. Door nu te stoppen met roken was ik dat alvast voor geweest en bovendien: het leven was nu toch al ***, dan kon het stoppen met roken er ook nog wel bij.

Zoethout
De eerste dagen vertelde ik het aan niemand. Pas na een dag of drie vertelde ik het mijn moeder en mijn zus. De verbazing in mijn omgeving was groot, en terecht: ik was een kettingrookster. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed, letterlijk. Maar ik hield het dus vol: cold turkey. De gekochte hulpmiddeltjes bleven in de verpakking en kon ik na een paar weken terugbrengen naar de winkel. Ik ontdekte een goeie steun voor tijdens de moeilijke momenten, want ik zou liegen als ik zei dat die er niet waren. Vooral net na het eten smachtte ik er naar. Ook bij een kop koffie miste ik het. Maar mijn wilskracht om dit vol te houden bleek gelukkig sterker. Die steun was trouwens: zoethout. Die stokjes zorgden ervoor dat ik ten eerste iets in mijn handen had en ten tweede kon inhaleren op moeilijke momenten. Het klinkt misschien apart, maar voor mij werkte dit.

Beloningen
De maanden verstreken en ik besloot mezelf vanaf nu elk half jaar te belonen met iets groots, iets moois. De eerste keren waren dat dingen als een jurkje van een behoorlijk duur merk, de DVD box van Sex and the City, een contactgrill, lekkere spulletjes van Lush, dat soort dingen. Ik ben niet aangekomen zoals wel meestal het geval is: maar de periode waarin ik toen zat was zoals gezegd ook niet zoals normaal. Ik at niet veel en had veel stress. Wel merkte ik dat ik meer smaak en reuk kreeg. Je eten wordt écht lekkerder wanneer je stopt met roken.

Geld
De sigaretten en asbakken heb ik nog vrij lang in huis gehouden. Ik heb mijn aangebroken en nog volle pakjes weggegeven. En ik heb er nooit meer eentje opgestoken. De moeilijke momenten blijven, zelfs nu zeven jaar later. Na het eten vooral: ik weet nog hoe fijn het was om dan een sigaretje op te steken. Belachelijk ook tegelijkertijd: wat is er nou fijn aan zoiets smerigs? Die vieze stank, dat vreselijke teer en die verslavende nicotine… Om nog maar te zwijgen van het geld. Ik zou een behoorlijke uitbundige vakantie met alles er op en er aan kunnen vieren voor een paar maanden, en met vakantie bedoel ik situatie privé jet en personeel dat palmbladeren wappert naast me, op mijn privé eiland. Anyway: veel duiten dus. Ik dacht altijd dat ik bakken met geld zou overhouden, mocht ik nog eens stoppen. Gek genoeg is dat dan weer niet zo: ik heb geen idee waar het gebleven is. Gewoon, opgegaan aan de dingen van alle dag. Maar wat wel vast staat is dat mijn gezondheid er baat bij heeft gehad om te stoppen!

Ik, jaren geleden zoals je mij vaak zag: met sigaret!

Heb ik tips? Oh zeker. Dit zijn ze, op een rij. Heb jij een aanvulling? Laat ze dan vooral achter in de reacties hieronder!

 • je moet het zelf willen. Dat klinkt misschien raar, maar je moet het écht zelf willen, gemotiveerd zijn: de knop moet om. Net als met afvallen: niemand kan het voor je doen dan jij zelf. Schrijf eventueel op, wat jouw redenen zijn om te willen stoppen. Heb je last van je gezondheid? Kost het je teveel geld? Of doe je het omdat je het zat bent een slaaf te zijn van die sigaret (want dat ben je) door altijd maar bezig te zijn met vragen als: waar kan ik roken? Wanneer kan ik weer roken? Heb ik nog wel genoeg sigaretten voor vandaag?
 • hou het voor je. In elk geval de eerste dagen.
 • sigaretten weggooien/weggeven of in huis houden? Dat is een lastige: het is een persoonlijk iets denk ik. Ik hield het dus bij me in huis, had er op elk moment aan kunnen zitten. Mijn wilskracht was groter. Denk je dat jouw wilskracht je in de steek zal laten en je toch zal zwichten, zorg er dan voor dat je het niet in huis hebt.
 • bedenk welke momenten voor jou valkuilen kunnen zijn. ‘s Ochtends, bij je eerste kop koffie? Net na het eten ‘s avonds? Zorg voor een goede afleiding op die momenten. Speel een spelletje op je telefoon waarbij je zo heerlijk je gedachten op nul kunt zetten (Ruzzle is dat voor mij!) of ga een blokje om. Beeld je in wat een kick het zal zijn om daarna te bedenken: ik hád net een sigaret kunnen roken. Maar ik heb het niet gedaan. Yay, you!
 • probeer zoethout. Dus van die langwerpige houten stokjes, die een dropachtige smaak hebben. Je kunt ze onder andere kopen bij Holland & Barret (voorheen de Tuinen). Ik vond het fijn om zo toch iets in mijn handen te hebben en op moeilijke momenten inhaleerde ik er op, zoals bij een sigaret. Misschien doet dit niks voor jou, maar misschien ook juist wel. Probeer het gewoon!
 • installeer een app op je telefoon, waarop je de datum en tijdstip kunt invoeren wanneer je gestopt bent met roken. Zo kun je dan vervolgens precies zien hoe lang je al gestopt bent. Dit werkt motiverend: zo krijg je een echt goed beeld van hoe lang je al rookvrij en dus heel goed bezig bent! Sommige apps laten ook zien hoeveel geld je al hebt bespaard.
 • Beloon jezelf: ik koos er voor om dat iedere 6 maanden te doen met iets moois.

Oh en als het je dan lukt. Echt lukt. Dat je niet eens meer terug zou willen naar die stomme sigaretten. Dan! Dan dit:

 • je reuk en smaak verbeteren. Let op: dit kan een valkuil zijn: daarom komen zoveel mensen veel kilo’s aan na het stoppen, want vergeet niet: je stofwisseling verandert ook.
 • je realiseert je nu hoe vies roken is en hoe erg rokers eigenlijk stinken! En dan komt het besef hoe erg je zelf dus al die tijd naar sigaretten stonk. En dat nu niet meer zo is. Yay!
 • de complimenten van mensen die je zult krijgen op jouw prestatie. Stoppen met roken is niet niks, je mag trots zijn op jezelf!
 • de beloningen die je jezelf in het vooruitzicht zult stellen. Hello Lush, hello mooi nieuw jurkje, hello lekker luchtje…
 • niet meer buiten in de regen/kou staan terwijl je je peukie rookt
 • geen ‘jakkes, viespeuk’ blikken meer krijgen, want het is gewoon zo: rokers worden steeds meer als parasieten behandeld
 • het geld dat je uitspaart
 • geen stress meer over of je nog wel genoeg sigaretten hebt
 • vliegreizen is niet meer afzien rook-technisch gezien. Sit back, relax and enjoy dat boek, film of serie!
 • enzovoort. Want echt: de lijst is eindeloos.

Ben jij ook een ex-roker? Hoe lang ben jij gestopt en hoe ging dat? Wat is jouw supertip als het op stoppen met roken aan komt? Of ben je juist een roker, die wil stoppen en lukt het maar niet? Laat je reactie hieronder achter of op Instagram!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply Karin

  Hoi, knap van je hoor. Ik zelf ben op 14 december 2013 na eerdere pogingen gestopt maar dan wel met behulp van nicotinepleisters, ik had al jaren last van het bekende rokershoestje en er werd COPD geconstateerd waarvoor ik medicijnen kreeg. Na een aantal dagen werd dat hoestje al een stuk minder om daarna helemaal te verdwijnen maar mijn longen zullen nooit meer worden zoals het was. Bij de laatste longfunctietest bleken mijn longen toch weer iets achteruit gegaan te zijn helaas maar oh, wat ben ik ook blij dat ik gestopt ben en net als jij voel ik me ook een stuk beter, ruik beter, alles smaakt beter en nu ruik ik zelfs als iemand mij voorbij gefietst is dat hij of zij gerookt heeft. Voor mij is het letterlijk een opluchting en ik taal er ook helemaal niet meer naar gelukkig.
  Groetjes Karin.

  1 augustus 2017 at 09:43
 • Reply Laura

  Hi! Ik ben afgelopen november na 13 jaar gestopt met roken, terwijl ik op reis was in Thailand.. haha! Het boek van Alan Carr heeft mij geholpen bij het inzien dat ik geen steek beter was dan andere rokers (want dat mogen we natuurlijk graag geloven…) 😉

  Ik ben zo blij! Eindelijk is het gelukt! Nu kan ik oprecht zeggen dat ik gezond leef en niet meer alleen gezond eet 🙂

  8 augustus 2018 at 09:40
 • Reply Sabine Vermeulen

  Hoi hoi! Sinds 25 Feb 2018 gestopt, bijna een half jaar dus. Ook ik was een enorme kettingroker. Het fi g al maanden door me heen: ik wil stoppen, maar nu niet. En toen was er ineens de dag van de uitvaart van mijn oma. Voor mij een hele intense dag om heel veel redenen, een dag dat ik me helemaal suf wil roken. Echter die ochtend was het dat ik dacht : ik haal 1 pakje Davidoff, mijn lievelings, en daarna koop ik niks meer. Op deze dag en nog 3 de dag erna gerookt. Minder zelfs als ik normaal zou roken, want dan zouden 2 pakjes bijna opgaan. Wat mij enorm heeft geholpen zijn de nicotine kauwgom van de etos, en suikervrije kauwgom van ah eigenmerk. De nicotinekauegom wel sneller afgebouwd dan het advies, want ik voelde zelf dat het goed was. Nu al die tijd verder nog steeds momenten dat ik er naar snak, maar lang niet meer zo sterk als in de tijd dat ik rookte.

  Het wordt makkelijker lieve mensen, echt..

  En ja alles wordt echt beter! Zelfs mijn acne huid is een stuk mooier geworden en het vieze grauwe is weg, mijn huidje straalt met zelfs wat natuurlijke kleur! Ik kan dieper ademen en ja… Iemand die net heeft gerookt en voor je staat stinkt gewoon. Of een huis waarin gerookt wordt bah.. Niemand had trouwens verwacht dat ik ooit in me leven zou stoppen, zeker gezien hoeveel ik rookte. Als ik het kan.. 😉

  8 augustus 2018 at 17:23
 • reageer