Vegan boerenomelet

Sinds ik de switch heb gemaakt van een vegetarisch eetpatroon naar veganistisch, kom ik steeds weer dingen tegen die ik nu niet meer ‘mag’. Zo kreeg ik ineens trek in een lekkere stevige boerenomelet op brood: zou dat plantaardig kunnen? Ik dook de keuken in en het resultaat laat ik je in dit artikel zien.

Ei vervangen
Eieren blijken echt helemaal niet nodig in de keuken, daar ben ik wel achter inmiddels. Werkelijk alles is te vervangen, dus ook een boerenomelet! Voor deze omelet gebruikte ik silken tofu als basis. Dit is een ander soort tofu dan je in de meeste supermarkten kunt kopen. Ik schreef er hier eerder een artikel over: silken tofu kun je bij Aziatische en sommige biologische supermarkten kopen. Het is wat zachter van structuur en wordt meestal gebruikt voor desserts.

Kala namak
Dit is een bijzonder ingrediënt, dat je ook in sommige Aziatische supermarkten kunt vinden en online. Kala manak wordt ook wel zwart zout genoemd. Een aparte naam, want het zout is roze van kleur. Zelf koop ik het wel eens online en ik zag het onlangs in de Aziatische supermarkt Wah Nam Hong in de Markthal hier in Rotterdam bij de kruiden. Het heeft een unieke zwavelachtige smaak die veel weg heeft van eieren. Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken maar dus ook zeker in de vegan keuken!

Boerenomelet
Deze boerenomelet deed mijn hart sneller kloppen: wat heerlijk! Ik at het op met plantaardige boter besmeerd brood. Hiermee blijkt maar weer: je hoeft écht niks te missen als vegan.

Ingrediënten voor 2 boerenomeletten
pakje silken tofu van 400 gram
2 eetlepels edelgistvlokken
1 theelepel kurkuma (geelwortel), voor de kleur
kala namak, hoeveelheid naar smaak
1 teentje knoflook
100 gram kikkererwtenmeel *
1 eetlepel maizena
olie, om in te bakken
1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
1/2 ui, in halve ringen gesneden
champignons, in kwarten gesneden
1/2 prei, in dunne ringen gesneden
verse bieslook
peper
zout

* dit kun je in de meeste supermarkten kopen op de bio-afdeling

Benodigdheden
keukenmachine
koekenpan

Bereidingswijze
Laat de silken tofu uitlekken en doe deze in de keukenmachine. Voeg de edelgistvlokken, kurkuma en kala namak toe. Pers de knoflook en doe alles bij het tofumengsel. Tot slot strooi je het kikkererwtenmeel en de maïzena er bij. Meng het in de keukenmachine tot een egaal beslag.

Verhit wat olie in de keukenpan. Bak de helft van de paprika, ui, champignons en prei een paar minuten op hoog vuur. Schenk de helft van het tofu mengsel er over en bak tot de bovenkant begint te stollen, draai je het voorzichtig om en bak je de andere kant ook tot het goudbruin begint te kleuren. Herhaal nogmaals met de rest van de groenten en het beslag. Serveer met fijngesneden bieslook er over en breng op smaak met peper en zout. Lekker op brood!

Variatietips

  • Gebruik restjes groenten die op moeten in deze boerenomelet: aardappel, bosuitjes, courgette: de variaties zijn eindeloos!
  • In de originele boerenomelet zitten vaak ook spekjes verwerkt. Deze kun je vervangen voor plantaardige spekjes of wat ook goed zou werken: in kleine reepjes gesneden zongedroogde tomaatjes op olie.

Dit artikel is in samenwerking geschreven met I-KOOK. Deze zomer verzorg ik maandelijks een lekker vegan recept als I-KOOK foodblogger!

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer