Vegan popcorn met kaassmaak

“Wil je proeven?” vroeg ik aan Fabien, toen hij uit zijn werk thuis kwam. Ik had vanmiddag popcorn gemaakt en zoals meestal probeert hij wat ik die dag heb gemaakt ‘s avonds. Hij nam een handje, begon te kauwen en keek dromerig voor zich uit. Goed teken: ik ken mijn proefkonijn inmiddels een beetje. Nam nog een handje en zo bleef het stil. Het bakje ging leeg en zelfs de van de popcorn-gevallen edelgistvlokken werden met een natte vinger bij elkaar geveegd en verorberd terwijl hij goedkeurend knikte. Dus ja. Ik kan in elk geval voor ons beiden spreken: DEZE POPCORN IS DE BOM. Lekkerder dan welke soort uit de winkel dan ook, echt! 

Ik kom er nu als newly vegan (1 april 2017, oh yes!) steeds meer achter hoe geweldig edelgistvlokken zijn. Dit zijn vlokken die gerechten of snacks als deze een hartige, kazige smaak geven. Ze zijn te koop bij winkels als Ekoplaza en bij sommige supermarkten van het merk Bio Today. En het is écht een aanwinst in de vegan keuken. Niet dat ik kaas mis, eerlijk niet: maar het is toch lekker om sommige dingen een kazig smaakje te geven. Deze popcorn lijkt een beetje qua smaak op de dorito chippies die ik laatst maakte. Ook zo gruwelijk lekker en inclusief oranje gekleurde vingers na afloop van een snack-sessie. Just the way I like it. Nom nom nom!

Ingrediënten voor een schaal vol
2 tablespoons edelgistvlokken
1/4 teaspoon kurkuma (voor de gele kleur)
1/2 teaspoon gerookte paprikapoeder
1/4 teaspoon knoflookpoeder
1/4 teaspoon uienpoeder
flinke snuf zeezout
eetlepel kokosolie
60 gram popcornmaïs

Bereidingswijze
Meng de alle ingrediënten behalve de kokosolie en popcornmaïs. Laat de kokosolie smelten in een pan met een goede anti-aanbaklaag en deksel. Ik gebruik zelf een hapjespan. Wanneer de olie gesmolten en goed heet is, strooi je de maïskorrels in de pan. Doe de deksel op de pan en al snel zal de maïs gaan ‘poppen’. Schudt de pan af en toe heen en weer. Zet het vuur uit wanneer er 5 seconden tussen het poppen van de maïs zit. Haal de deksel van de pan en doe de popcorn in een grote kom. Bestrooi meteen met het kruidenmengsel en roer goed door, zodat alle popcorn ermee wordt bedekt.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Nynke

    Ik heb ‘m gemaakt en hij was gruwelijk lekker!

    15 april 2020 at 12:08
  • reageer