Afdrukken

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

4 van1 beoordelingen

Ingrediënten

Scale
  • 360 ml. amandelmelk
  • 75 gram cashewnoten, ongezouten
  • 1/2 cup/15 gram edelgistvlokken, zie notities
  • 1 tablespoon appelciderazijn
  • 3 tablespoons olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • een kwart rode paprika
  • 2 eetlepels miso pasta, zie notities
  • flinke snuf zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 1/2 tablespoons agar agar
  • 320 ml. water

Bereidingswijze

Rooster het stuk rode paprika met behulp van een tang boven de vlam van het gasfornuis tot het zwart begin te worden. Kijk hier voor een alternatieve methode indien je geen gaspitten hebt. Meng alle ingrediënten behalve de agar agar en water in de keukenmachine of blender zo glad mogelijk. Doe het water in een steelpan en voeg de agar agar toe zodra het begint te koken en roer dan met een garde tot het een gel-achtige structuur heeft. Voeg dit mengsel direct toe in de blender en meng. Giet het mengsel in de vormen. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast zodat het kan opstijven, dit duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Notities

  • Om de kaas in op te laten stijven gebruikte ik twee ronde kunststof bewaardoosjes die ik ooit bij de Wibra kocht.
  • Edelgistvlokken geven gerechten een hartige smaak die op kaas lijkt. Je kunt deze kopen bij Holland & Barrett, biosupermarkten zoals EkoPlaza maar ook in veel gewone supermarkten bijvoorbeeld van het merk Bio Today. Lees er hier meer over!
  • Miso is een Japanse gefermenteerde bouillonpasta. Je kunt het kopen in toko’s maar ook in veel supermarkten.
  • Agar agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Je kunt het in biosupermarkten en toko’s kopen maar meestal ook in de gewone supermarkt.