Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ik meedeed) besloot ik definitief het roer om te gooien en kan ik mezelf sindsdien veganist noemen! Hoewel ik kaas niet zo mis als ik had verwacht, vind ik het wel een uitdaging om plantaardige versies proberen na te maken. Bij deze trap ik de serie ‘zelf kaas maken’ af met dit eerste deel: ik maakte feta!

Feta
Feta is van oorsprong een Griekse kaas die tot de familie van de witte kazen behoort. Het wordt gemaakt van schapenmelk en eventueel aangevuld met geitenmelk.

Regelmatig
Feta at ik best vaak. Favoriet was wel door deze stamppot andijvie en deze pasta met spinazie en ovengeroosterde tomaatjes. Die zoutige smaak, die brokkelige structuur: kan dat vegan? Ik ging op onderzoek uit!

Tofu
Al eerder maakte ik een feta versie van tofu. Erg lekker, vooral in een zomerse salade. Maar een echte feta is het niet te noemen, zeker qua bite niet. Ik bekeek een video van the Happy Pear en zij waren zo overtuigend over hun versie van feta, dat ik besloot die te maken.

Sceptisch
Ik was sceptisch: kom op, met zo weinig ingrediënten in zo’n korte tijd een serieus goeie feta maken? Zal mij benieuwen… Nou: die vrolijke tweeling had gelijk. Wat een ontzettend lekkere feta. Het is hartig, het smaakt echt zoals feta en het brokkelt precies zo.

Superfijn dat ik op een makkelijke en niet al te dure manier voortaan feta kan maken en die heerlijke stamppot en pasta kan blijven eten. Ik at het nu voor het eerst door een lekkere linzensalade met zoete aardappel, waarvan je het recept hier kunt vinden. Hierbij het recept voor de feta!

Ingrediënten
145 gram amandelmeel
40 ml. citroensap
120 ml. water
3 tablespoons zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
1 1/4 teaspoon zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten in een blender. Is je blender niet zo krachtig? Pers de knoflook dan eerst. Bekleed een klein bakblik met bakpapier. Ik gebruikte een broodbakblik met inhoud van 1 liter. Schep het mengsel in het blik en smeer het uit, zorg dat het ongeveer 3 cm. dik is. Bak voor 30 minuten in de oven en laat vervolgens 30 minuten afkoelen. Bewaar in de koelkast.

Dit was het eerste deel uit deze serie! Up next: mozzarella!

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Vegan lekkers bij de koffie en thee - de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Vegan lekkers bij de koffie en thee – de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Van stroopwafels tot frambozentaart en van chocolate chip cookies tot karamel zeezout biscuits: ook als veganist kun je prima genieten van wat lekkers bij de koffie of thee. Er is meer verkrijgbaar in de supermarkt (en andere winkels) dan je zou denken! Ik zette de lekkerste opties voor je op ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke [update juli 2020]

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke [update juli 2020]

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
Lees verder
Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Als je mij langer volgt weet je vast wel dat het liefste dat ik in de keuken doe is het veganizen van gerechten, oftewel een veganistische versie maken van een gerecht of snack dat dat van oorsprong niet is. Zo staan er inmiddels vele recepten hier op de website in ...
Lees verder
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Op 1 oktober is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee keer mee voor ik de ...
Lees verder
Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Sinds ik de stap maakte van vegetariër en veganist zijn er een aantal producten die standaard in mijn keukenkastje te vinden zijn. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat je er zoal mee maakt ...
Lees verder
Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Op sommige producten staat de waarschuwing dat het sporen van bijvoorbeeld melk, ei of schaaldieren kan bevatten. Ik krijg regelmatig de vraag of het dan nog wel veganistisch is. In dit artikel leg ik je uit waarom die waarschuwing op verpakkingen staat en hoe ik daar als veganist mee om ...
Lees verder
Koelkast tour

Koelkast tour

Maar wat heb je dan zoal in je koelkast liggen als veganist? Ik laat het je in dit artikel zien! ...
Lees verder
Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Lees verder
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Lees verder
diëtist, dieet dit dieet dat, intakegesprek bij de diëtist

Wat ik slik aan supplementen en vitamines: UPDATE!

Tijd voor een update: zoals je misschien weet ben ik onlangs naar de diëtist geweest voor een intakegesprek over mijn veganistisch leefpatroon. En omdat ik sinds een poosje slaapproblemen heb die maar niet over gingen, besloot ik in overleg met de huisarts mijn bloed te laten prikken. Beiden hebben ervoor ...
Lees verder
Aan het laden...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

 • Reply Joyce

  Ik heb zojuist de feta gemaakt maar het smaakt nog heel erg naar amandel en vond het niet zo zoutig, had jij dat ook of heb ik er gewoon te weinig zout doorheen gedaan? Verder was het zeker lekker. Die structuur! ?

  20 november 2017 at 12:11
  • Reply Suzanne

   Ik vond het zelf wel zout genoeg, maar smaak verschilt natuurlijk. Fijn dat je het verder wel lekker vond, bedankt voor je berichtje! 🙂

   20 november 2017 at 20:38
 • Reply Mette

  Wow dit klinkt echt super goed! Ik vroeg me af hoe lang dit goed blijft? Kan je ook een hele batch maken en dat dan een tijdje in je koelkast bewaren denk je?

  8 september 2018 at 15:25
  • Reply Suzanne

   Ja, het blijft wel een poosje goed in de koelkast. Ik denk een dag of 5 zeker wel.

   8 september 2018 at 20:12
 • Reply Irene

  Kan dit ook met ander meel dan amandelmeel? Kikkererwtenmeel bijvoorbeeld? Of denk je dat andere soorten meel goed kunnen werken?

  26 maart 2019 at 15:54
  • Reply Suzanne

   Nee, dit kan echt alleen met amandelmeel vanwege de structuur.

   26 maart 2019 at 15:55
 • Reply Daphne

  Is een broodbakblik anders dan een cakeblik? Mijn cakeblik is 30 cm (ik las dat die van 1L 20 cm is). Dus dan is mijn cakeblik te groot voor dit recept?

  29 november 2019 at 21:44
  • Reply Suzanne

   Ja op zich kan het wel, alleen wordt het een lange dunne plak feta. Je zou de hoeveelheden kunnen verdubbelen eventueel. Maar aangezien je feta toch meestal verkruimeld (ik wel in elk geval) maakt het niet zo veel uit!

   1 december 2019 at 19:01

  reageer