Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de oven omdat ik het vies vind, integendeel. Of de salade caprese die zo lekker combineert met olijfolie en peper en zout… Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat je thuis heel goed zelf kaas kunt maken. Vegan, natuurlijk! Al eerder maakte ik een heel lekkere feta en nu is mozzarella aan de beurt voor deel 2 van deze serie zelf kaas maken!

Ook die is heel goed gelukt! Natuurlijk: het is niet een exacte kopie van the real thing. Als je dat in gedachten houdt en een beetje inlevert op structuur en smaak, dan is dit echt een vervanger waar ik prima mee kan leven. De feta blijft trouwens wél echt een precies-zoals-het-echte-vervanger, gek genoeg.

Meerdere manieren
Dit ging niet over één nacht ijs, trouwens. Ik heb mijn huiswerk gedaan en de mogelijkheden om zelf mozzarella te maken eerst onderzocht. De meestgebruikte manier is met een basis van cashewnoten en tapiocameel. Dat laatste zorgt voor de rekbare structuur die mozzarella heeft: dat draderige wanneer je het uit elkaar trekt. Ik heb meerdere versies geprobeerd en deel in dit artikel de verreweg best gelukte. Ik maakte er een lekkere caprese salade mee. Denk er even pesto bij, die ik had ik op dat moment niet in huis evenmin de ingrediënten om er zelf eentje te maken. Want met een flinke lepel pesto hierover zal het nóg lekkerder smaken. Hoe je ‘m maakt? Easy, kijk maar! Hou er trouwens wel rekening mee dat de cashewnoten een nachtje moeten weken voor je ze bereidt.

Ingrediënten voor ongeveer 4 ballen mozzarella
1/2 cup/75 gram rauwe cashewnoten – een nacht geweekt in water
120 ml. water
3 tablespoons tapiocameel
2 tablespoons citroensap
1 teaspoon zeezout
snufje nootmuskaat

Benodigdheden
blender
steelpan met goede anti-aanbaklaag
kom met water en wat ijsklontjes er in
ijsboltang

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een blender tot een glad mengsel. Verwarm een steelpan op het vuur en schenk het mengsel in de pan. Roer constant tot het na een paar minuten begin te bubbelen. Het krijgt de structuur van mozzarella en de vorm van een bal. Zet het vuur uit en schep met de ijsboltang een bol van het mengsel. Hou de tang 10 seconden onder water en laat de bol in het water glijden. Herhaal dit met de rest van het mengsel. Laat de bollen 10 minuten in het ijswater. Giet af en bewaar de bollen in een afgesloten bakje in de koelkast.

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
Lees verder
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Lees verder
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Volgende week zondag is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging die je aan kunt gaan waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee ...
Lees verder
diëtist, dieet dit dieet dat, intakegesprek bij de diëtist

Wat ik slik aan supplementen en vitamines: UPDATE!

Tijd voor een update: zoals je misschien weet ben ik onlangs naar de diëtist geweest voor een intakegesprek over mijn veganistisch leefpatroon. En omdat ik sinds een poosje slaapproblemen heb die maar niet over gingen, besloot ik in overleg met de huisarts mijn bloed te laten prikken. Beiden hebben ervoor ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Lees verder
Plantaardige kaviaar: gewoon bij IKEA!

Plantaardige kaviaar: gewoon bij IKEA!

Ik vertelde hier al eerder over in de serie VEGAN IN DE SUPERMARKT, maar vind dit zo'n bijzonder product dat ik 'm een eigen artikel gun. Dit moet iedereen weten! 🙂  ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Lees verder
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Lees verder
Aan het laden...

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Merijn

    Kan je ipv tapioca ook normale bloem/meel gebruiken. Het is namelijk lastig verkrijgbaar

    18 november 2017 at 18:45
    • Reply Suzanne

      Hi, nee dat zou ik niet aanraden. Tapioca meel zorgt voor een elastisch effect wat essentieel is bij mozzarella.

      19 november 2017 at 10:04
  • Reply Saluwa

    Hi lieve Suzanne,

    Binnen welk tijdsbestek moet ik deze nozarella consumeren?

    x

    18 januari 2018 at 12:43
  • Reply Stephanies

    Hi! Super leuk, heb je er wel eens pizza oid mee geprobeerd te maken? Ben benieuwd of het een beetje smelt.

    Liefs

    22 maart 2018 at 08:28
  • reageer