Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de oven omdat ik het vies vind, integendeel. Of de salade caprese die zo lekker combineert met olijfolie en peper en zout… Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat je thuis heel goed zelf kaas kunt maken. Vegan, natuurlijk! Al eerder maakte ik een heel lekkere feta en nu is mozzarella aan de beurt voor deel 2 van deze serie zelf kaas maken!

Ook die is heel goed gelukt! Natuurlijk: het is niet een exacte kopie van the real thing. Als je dat in gedachten houdt en een beetje inlevert op structuur en smaak, dan is dit echt een vervanger waar ik prima mee kan leven. De feta blijft trouwens wél echt een precies-zoals-het-echte-vervanger, gek genoeg.

Meerdere manieren
Dit ging niet over één nacht ijs, trouwens. Ik heb mijn huiswerk gedaan en de mogelijkheden om zelf mozzarella te maken eerst onderzocht. De meestgebruikte manier is met een basis van cashewnoten en tapiocameel. Dat laatste zorgt voor de rekbare structuur die mozzarella heeft: dat draderige wanneer je het uit elkaar trekt. Ik heb meerdere versies geprobeerd en deel in dit artikel de verreweg best gelukte. Ik maakte er een lekkere caprese salade mee. Denk er even pesto bij, die ik had ik op dat moment niet in huis evenmin de ingrediënten om er zelf eentje te maken. Want met een flinke lepel pesto hierover zal het nóg lekkerder smaken. Hoe je ‘m maakt? Easy, kijk maar! Hou er trouwens wel rekening mee dat de cashewnoten een nachtje moeten weken voor je ze bereidt.

Ingrediënten voor ongeveer 4 ballen mozzarella
1/2 cup/75 gram rauwe cashewnoten – een nacht geweekt in water
120 ml. water
3 tablespoons tapiocameel
2 tablespoons citroensap
1 teaspoon zeezout
snufje nootmuskaat

Benodigdheden
blender
steelpan met goede anti-aanbaklaag
kom met water en wat ijsklontjes er in
ijsboltang

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een blender tot een glad mengsel. Verwarm een steelpan op het vuur en schenk het mengsel in de pan. Roer constant tot het na een paar minuten begin te bubbelen. Het krijgt de structuur van mozzarella en de vorm van een bal. Zet het vuur uit en schep met de ijsboltang een bol van het mengsel. Hou de tang 10 seconden onder water en laat de bol in het water glijden. Herhaal dit met de rest van het mengsel. Laat de bollen 10 minuten in het ijswater. Giet af en bewaar de bollen in een afgesloten bakje in de koelkast.

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Vegan lekkers bij de koffie en thee - de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Vegan lekkers bij de koffie en thee – de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Van stroopwafels tot frambozentaart en van chocolate chip cookies tot karamel zeezout biscuits: ook als veganist kun je prima genieten van wat lekkers bij de koffie of thee. Er is meer verkrijgbaar in de supermarkt (en andere winkels) dan je zou denken! Ik zette de lekkerste opties voor je op ...
Vegan Danish pastry

Vegan Danish pastry

Deze vegan Danish pastry, oftewel Deens gebakjes, zijn om je vingers bij op te eten zo lekker. En ze zijn zo makkelijk om te maken! Ideaal voor iets lekkers bij de koffie voor (last minute) visite of bij trek in wat zoets. En je kunt volop variëren met wat je ...
Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Als je mij langer volgt weet je vast wel dat het liefste dat ik in de keuken doe is het veganizen van gerechten, oftewel een veganistische versie maken van een gerecht of snack dat dat van oorsprong niet is. Zo staan er inmiddels vele recepten hier op de website in ...
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Op 1 oktober is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee keer mee voor ik de ...
Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Sinds ik de stap maakte van vegetariër en veganist zijn er een aantal producten die standaard in mijn keukenkastje te vinden zijn. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat je er zoal mee maakt ...
Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Op sommige producten staat de waarschuwing dat het sporen van bijvoorbeeld melk, ei of schaaldieren kan bevatten. Ik krijg regelmatig de vraag of het dan nog wel veganistisch is. In dit artikel leg ik je uit waarom die waarschuwing op verpakkingen staat en hoe ik daar als veganist mee om ...
Koelkast tour

Koelkast tour

Maar wat heb je dan zoal in je koelkast liggen als veganist? Ik laat het je in dit artikel zien! ...
Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Aan het laden...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

 • Reply Merijn

  Kan je ipv tapioca ook normale bloem/meel gebruiken. Het is namelijk lastig verkrijgbaar

  18 november 2017 at 18:45
  • Reply Suzanne

   Hi, nee dat zou ik niet aanraden. Tapioca meel zorgt voor een elastisch effect wat essentieel is bij mozzarella.

   19 november 2017 at 10:04
 • Reply Saluwa

  Hi lieve Suzanne,

  Binnen welk tijdsbestek moet ik deze nozarella consumeren?

  x

  18 januari 2018 at 12:43
 • Reply Stephanies

  Hi! Super leuk, heb je er wel eens pizza oid mee geprobeerd te maken? Ben benieuwd of het een beetje smelt.

  Liefs

  22 maart 2018 at 08:28
 • reageer