Vegan tompouce

Laatst kreeg ik een mooi setje kleurenpoeders van Magioni, je weet wel: van die lekkere pizzabodems op basis van onder andere bloemkool. Met deze 100% natuurlijke poeders kun je gerechten en baksels een leuk kleurtje geven. Het eerste dat door me heen schoot toen ik de roze kleurenpoeder zag was: tompouce! Dus dook ik de keuken in en maakte ik een vegan versie. Die is heel goed gelukt, dus lees snel verder! 

Mierzoete, lekker slechte maar oh zo lekkere tompouce! Ah, dat was lang geleden: ook als vegetariër (tot vorig jaar 1 april toen ik de stap naar veganisme maakte) at ik ze al een hele tijd niet meer. Ik had tompoucen en gebak in het algemeen al afgezworen vanwege de gelatine die er vrijwel altijd in wordt gestopt. De tompouce die ik voor ogen had zou ik stevig maken met de gelatine op natuurlijke basis: agar agar. En daar hoef je stad en land niet voor af, het is gewoon te koop in de meeste supermarkten!

Afdrukken

Vegan tompouce

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 5 plakjes diepvriesbladerdeeg (Koopmans Origineel is vegan!)
  • 35 gram Dr. Oetker custard (deze is vegan!)
  • 1/2 liter plantaardige melk
  • 35 gram suiker
  • 1 zakje agar agar (zo ziet de versie er uit die bij Albert Heijn te koop is)
  • poedersuiker
  • roze kleurenpoeder of een beetje bietensap
  • plantaardige slagroom, zie notities

Bereidingswijze

  • Haal de bevroren plakjes bladerdeeg van elkaar, verwijder de folie en laat de plakjes eerst 5 tot 10 minuten ontdooien. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de plakjes bladerdeeg doormidden en leg de 10 helften op de bakplaat. Prik er met een vork gaatjes in. Bak de plakjes ongeveer 10 – 15 minuten tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Maak intussen de vulling door de custardpoeder te mengen met de suiker. Neem 3 eetlepels van de melk en roer dit door het custard-suikermengsel. Verwarm  de resterende melk en voeg het custardmengsel toe en roer goed door de hete melk. Breng het geheel al roerende aan de kook. Voeg de agar agar toe en roer dit er door en laat nog een minuut of 3 zachtjes koken, blijf roeren.
  • Laat de pudding afkoelen. Tijdens het afkoelen zal het opstijven en steviger worden.
  • Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met een paar druppels water tot pasta en vervolgens de kleur er door te mengsen.
  • Schep wat pudding in een spuitzak met spuitmond. Spuit een laag van de custardpudding op 5 van de plakjes bladerdeeg. Smeer een laagje glazuur op de overige bladerdeeg plakjes en leg deze op de pudding. Garneer met slagroom en serveer.

Notities

Dit kun je in de supermarkt kopen om zelf op te kloppen, dit staat in het schap van de houdbare melk. Deze van Alpro bijvoorbeeld. Je kunt ook zelf slagroom maken van kokosmelk, kijk hier hoe je dat doet. Let wel op: de kokosmelk moet eerst een nachtje in de koelkast staan.

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Mevrouw Marloes

    Oh, ik ben hier zo benieuwd naar! Zelfgemaakte bakwerken zijn vaak sowieso lekkerder, maar tompoucen zijn toch wel mijn alltimefavorite gebakjes! Deze ga ik binnenkort zeker maken 🙂

    16 maart 2018 at 22:06
  • reageer