Vegan Oreo cheesecake – 2 manieren!

Deze vegan cheesecake moet je echt proberen als je ook zo dol bent op Oreo’s. Ik heb twee versies gemaakt, een op basis van cashewnoten en silken tofu en een versie op basis van cashewnoten en agar agar. Beiden superlekker!

Er zit eigenlijk weinig verschil tussen de smaak van deze twee cheesecakes. De eerste versie met silken tofu is wat steviger en die met cashewnoten en agar agar neigt iets meer naar een structuur van kwarktaart.

Vegan Oreo cheesecake versie 1

Ingrediënten

  • 40 gram havermout
  • 5 dadels
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 40 gram amandelen
  • 300 gram silken tofu
  • 60 gram cashewnoten, een kwartier geweekt in kokend heet water
  • sap van 1 limoen
  • 60 ml. kokosolie, gesmolten
  • 30 ml. agavesiroop
  • merg van een half vanillestokje
  • 1 rol Oreo original

Benodigdheden

  • keukenmachine of blender
  • springvorm met een doorsnede van 16 cm., ik gebruik deze van de HEMA
  • bakpapier

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de havermout, dadels, agavesiroop, kokosolie en amandelen in een keukenmachine of blender fijn.
  • Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Ik vind dat zelf het makkelijkst door de ring van de vorm los te halen, een stuk bakpapier op de bodem te leggen en vervolgens de bovenkant er weer op te plaatsen en vast te klikken.
  • Verdeel het havermout mengsel over de bodem en druk goed aan met je vingers. Bak 10 – 15 minuten in de oven, tot de randen van de bodem beginnen te kleuren.
  • Laat de bodem afkoelen terwijl je de vulling maakt. Meng de silken tofu, cashewnoten, limoensap, kokosolie, agavesiroop en het merg van het vanillestokje in een blender.
  • Giet het mengsel in een kom en breek de Oreo koekjes in kleine stukjes, hou er een stuk of 4 apart.
  • Meng de koekjes door het mengsel en schenk dit over de bodem.
  • Verdeel de in stukken gebroken overige koekjes over de cheesecake en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

Vegan Oreo cheesecake versie 2

Ingrediënten

  • 40 gram havermout
  • 5 dadels
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 40 gram amandelen
  • 150 gram cashewnoten, een kwartier geweekt in kokend heet water
  • 50 gram maple syrup
  • 200 ml. kokosmelk
  • 200 ml. water
  • 1 zakje agar agar, ik gebruikte deze die je kunt vinden in de meeste supermarkten
  • 2 tablespoons tapiocazetmeel, onder andere te koop bij Ekoplaza
  • 1 rol Oreo original

Benodigdheden

  • springvorm met een doorsnede van 16 cm., ik gebruik deze van de HEMA
  • bakpapier
  • steelpan

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de havermout, dadels, agavediroop, kokosolie en amandelen in een keukenmachine of blender fijn.
  • Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Ik vind dat zelf het makkelijkst door de ring van de vorm los te halen, een stuk bakpapier op de bodem te leggen en vervolgens de bovenkant er weer op te plaatsen en vast te klikken.
  • Verdeel het havermout mengsel over de bodem en druk goed aan met je vingers. Bak 10 – 15 minuten in de oven, tot de randen van de bodem beginnen te kleuren.
  • Laat de bodem afkoelen terwijl je de vulling maakt.
  • Meng de cashewnoten, maple syrup, kokosmelk, water, agar agar en het tapiocazetmeel in een blender.
  • Schenk het mengsel in een steelpan en verwarm al roerende tot het dikker begint te worden.
  • Giet het mengsel in een kom en breek de Oreo koekjes in kleine stukjes, hou er een stuk of 4 apart.
  • Meng de koekjes door het mengsel en schenk dit over de bodem.
  • Verdeel de in stukken gebroken overige koekjes over de cheesecake en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Vera

    Hallo, ik ga de taart in een bakblik van 20 cm maken. Zou ik dan van alles meer moeten gebruiken dan Aan staat gegeven?

    24 augustus 2018 at 10:29
  • Reply Soraya

    Kan dit ook zonder de dadels of is dit echt nodig? 🙂

    26 augustus 2018 at 11:05
  • reageer