Vegan kokos cheesecake

Deze cheesecake is zo goed gelukt, cheeses wat lekker! Ik heb meerdere pogingen gedaan om de perfecte vegan cheesecake te maken en ik vind deze versie tot nu toe de beste. Fabien bevestigde mijn vermoeden: hij is totaal geen zoetekauw maar wilde wel een klein stukje proeven. Dat kleine stukje werd een tweede stuk. Helemaal goedgekeurd dus! 

Vegan cheesecake

Meestal is de basis van vegan cheesecake cashewnoten. Dat wilde ik nu eens niet en dan kom je al snel uit op tofu. Ik had nog een pakje silken tofu in de koelkast: dat is een zachtere tofusoort dan die je meestal tegenkomt in winkels. Het is een perfecte basis voor soepen, sauzen en dus cheesecake! Meer lezen over de verschillende soorten tofu en wat je er nog meer mee kunt? Kijk dan even hier!

Kokos twist

Ik heb de cheesecake een kokos twist gegeven door en flink wat kokos aan toe te voegen. Heerlijk!

Bodem van biscuits

De bodem is gemaakt van fijngemalen digestive biscuits. Deze zijn in de meeste gevallen vegan, vooral de goedkopere varianten van huismerken. Je kunt ook fijngemalen Oreo koekjes gebruiken hiervoor voor wat variatie.

Ingrediënten

250 gram digestive biscuits

110 gram gesmolten plantaardige boter of margarine

300 gram silken tofu (verkrijgbaar in Aziatische supermarkten)

1/4 cup/60 ml. gesmolten kokosolie

100 gram geraspte kokos

1 teaspoon vanille extract

1/4 teaspoon zout

1/4 cup/60 ml. agavesiroop

Benodigdheden

springvorm met doorsnede van 16 cm, ik gebruikte deze die ik bij de HEMA kocht

bakpapier

Bereidingswijze

Maak als eerste de bodem. Verwarm de oven tot 190 graden. Maal de koekjes in een keukenmachine fijn en meng de gesmolten boter of margarine er door. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Stort het koekjesmengsel in de springvorm en druk goed aan met je vingers. Bak 10 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Maak nu de vulling. Verwarm de oven tot 180 graden. Meng de silken tofu in een blender of keukenmachine met de kokosolie, geraspte kokos vanille extract, zout en agavesiroop. Giet dit mengsel over de bodem in de springvorm.

Bak 30 minuten tot de bovenkant begint te kleuren. Laat helemaal afkoelen en zet vervolgens nog 2 uur in de koelkast om het op te laten stijven.

Enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Nog meer vegan cheesecake?


Vegan mini cheesecakes met aardbeien – recept

Raw chocolade cheesecake – recept

Raw vegan blauwe bessen cheesecake – recept

Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

  • Reply Manon

    2 beste dingen en ook nog eens vegan: geweldig.

    2 mei 2018 at 14:58
  • Reply Evelien

    Ben benieuwd hoe die wordt. Staat nu af te koelen. Ik heb alleen het idee dat mijn bodem veel te dik is. Daardoor paste de vulling er bijna niet in. Heb wel goed aangedrukt en alles volgens recept gedaan, en ook de bakvorm is 16 cm….

    5 mei 2018 at 21:03
    • Reply Suzanne

      Hi Evelien, is het goed gekomen met de taart?

      7 mei 2018 at 10:43
      • Reply Evelien

        Hoi Suzanne,

        De taart was super lekker, maar de bodem en de vulling waren beide even dik haha. Ik heb er wel een foto van, maar ik weet niet of ik die hier kan plaatsen. Ik denk zelf dat de digestive koekjes teveel waren….hoewel ik me wel aan het recept heb gehouden. Ik ga ‘m morgen weer maken en dan doe ik wel wat minder koekjes erin, misschien dat dat helpt 🙂

        Groetjes!

        25 juni 2018 at 15:23
        • Reply Suzanne

          Hi Evelien, he wat vreemd! Heb je wel een springvorm van 16 cm. gebruikt ook? Bij mij kwam ‘ie dus uit de vorm zoals op de foto. Maar wel goed om te horen dat hij superlekker was!

          25 juni 2018 at 15:30
          • Evelien

            Hey Suzanne,

            Ah, ik denk dat ik het weet…..de link naar jouw Hema springvorm is er eentje met 22 diameter, en die van mij is 16. Dus daar ligt het aan! Ach, maakt niet uit. Ik heb inmiddels het recept kunnen aanpassen dat het precies past. Zo heb ik ook niet teveel om alles zelf op te kunnen eten 😉

            3 juli 2018 at 15:03
  • Reply Annemieke

    Een heel lekker taartje. Ik heb hem nu drie keer gemaakt. 1 x met bio appeldiksap ipv agave siroop. Was ook heel lekker. 1 x met iets meer boter in de bodem en het hele pakje silken tofu van 400 gram en zonder de bodem apart te bakken. En nu vandaag volgens recept maar zonder hem te bakken. En dat smaakte ook uitstekend. Nu vroeg ik mij af. Waarom bak je de koekjes apart? En waarom bak je hem in zijn geheel? Is hier een reden voor anders dan de kleur aan de bovenkant? Want de silken tofu wordt toch ook van ‘rauw’ gebruikt in choco mouse etc. Groetjes en dank voor dit heerlijke recept!

    5 juli 2018 at 21:53
    • Reply Suzanne

      Hi Annemieke, wat fijn dat ‘ie goed smaakt! Proef jij geen verschil wanneer je de bodem eerst bakt? Het leek mij dus dat ‘ie meer smaak kreeg voor je de tofu er op doet. Maar ik kan er naast zitten! Het resultaat zal niet veel verschillen verwacht ik.

      6 juli 2018 at 15:31
  • Reply Laura

    Hoi! Ik heb deze gemaakt en het was zo extreem lekker. Ik heb de zoetstof dan wel vervangen door een schep whey (not so vegan) maar wauw. Ik vind het zelfs lekkerder dan een echte cheesecake! Ongelooflijk!! Bedankt voor het heerlijke recept 🙂

    13 juli 2018 at 12:12
  • reageer