Allerhande recept veganized: witte chocolademousse met kletskoppen

Net als vorig jaar ben ik ook nu een hele leuke uitdaging aangegaan: in samenwerking met de Vegetariërsbond een vegan versie maken van een recept uit de Allerhande van Albert Heijn! Er doen 9 andere toffe vegan foodies mee en de recepten zijn onder elkaar verdeeld. Het recept waar ik een vegan versie van heb gemaakt is de witte chocolademousse met kletskoppen en dat pakte heel goed uit!

Receptenboek

Je kunt alle 20 vegan recepten van ons allemaal downloaden in dit gratis e-book genaamd Vegan Allerhandig.

Van te voren voorbereiden

Dit dessert is er één die je van te voren al kunt voorbereiden. Bij de witte chocolademousse is dat zelfs een must, want die heeft enkele uren en het liefst een hele nacht de tijd nodig om goed op te stijven in de koelkast. De kletskoppen kun je een dag of twee van te voren al bakken en dat is makkelijker dan je misschien zou denken! Het samenstellen van het nagerecht kun je echter wel het beste op het laatste minuut doen om te voorkomen dat de witte chocolademousse de kletskoppen zacht maakt.

Als onderdeel van een grand dessert of op zichzelf

Dit nagerecht kun je serveren als onderdeel van een grand dessert of zoals ik heb gedaan verdubbelen en zo presenteren als 1 dessert.

Twee twists

Ik heb drie versies gemaakt: de eerste is precies zoals in de Allerhande staat zoals je hierboven ziet. Harstikke lekker en feestelijk, maar dat kan nog wel iets extra’s gebruiken vond ik. Daarom heb ik twee twists voor je:

  • met gesmolten witte chocolade, geraspte kokos en passievrucht (mijn favoriet!)
  • met gesmolten pure chocolade en geraspte kokos

Vegan kletskoppen

De kletskoppen kun je van te voren maken.

Onderstaand recept is ruim voldoende voor 6 personen met ieder 2 kletskoppen.

Afdrukken

Vegan kletskoppen

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 16 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 25 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 40 gram grofgehakte blanke amandelen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de plantaardige margarine met de witte basterdsuiker in een kom.
  • Zeef de bloem erboven en voeg de kaneel toe.
  • Meng er 1 eetlepel koud water en de grofgehakte amandelen door door.
  • Meng het tot een egaal geheel.
  • Verdeel het beslag in 9 gelijke hoopjes op de bakplaat. Je gaat ze dus in 2 rondes bakken.
  • Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes beslag, want tijdens het bakken lopen ze uit.
  • Zet de bakplaat op het rooster boven in de oven en bak 7 minuten.
  • Schuif dan de bakplaat naar het midden van de oven.
  • Zet de oven uit en laat nog ongeveer 10 minuten bruin bakken in de oven, hou het goed in de gaten want ze verbranden snel!
  • Laat de kletskoppen iets afkoelen en verplaats ze dan naar een rooster en laat ze volledig afkoelen.
  • Bak vervolgens de overige kletskoppen volgens de stappen hierboven.

Vegan witte chocolademousse

Van deze vegan witte chocolade hou je waarschijnlijk iets over, maar is goed afgedekt nog enkele dagen prima te bewaren in de koelkast voor een ander moment.

Afdrukken

Witte chocolademousse met kletskoppen

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 6 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 pakje plantaardige slagroom om op te kloppen van 200 ml.
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel agar agar (plantaardige gelatine)
  • 100 gram vegan witte chocolade

Bereidingswijze

  • Smelt de vegan witte chocolade in de magnetron of in een smeltkom en laat afkoelen.
  • Schenk de helft van het pakje plantaardige slagroom om op te kloppen in een steelpan, verwarm en meng de agar agar erdoor. Roer goed door en laat een minuutje zachtjes koken en laat iets afkoelen.
  • Klop intussen de andere helft van de plantaardige slagroom om op te kloppen samen met de poedersuiker met een mixer tot het stevig is.
  • Schenk het agar agar mengsel erbij en meng.
  • Voeg daarna de afgekoelde vegan witte chocolade toe en meng goed.
  • Schep het mengsel in een kom en zet een paar uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast.

Samenstellen

Gebruik per bordje twee kletskoppen en doop 2 ovale eetlepels in een bakje heet water en maak met de warme lepels twee ovale quenelles van de mousse en leg er op iedere kletskop één. Garneer eventueel met gesmolten witte of pure chocolade, geraspte kokos en/of passievrucht.

Dit artikel is in samenwerking met de Vegetariërsbond tot stand gekomen.

Nog meer vegan feestelijke recepten? Neem dan een kijkje hieronder!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer