Speculaas bubble tea

Heb je wel eens gehoord van Bubble Tea? Dat is een populair drankje uit Taiwan dat meestal bestaat uit koude of hete thee, melk en tapioca parels. En die parels kun je in de toko kopen maar ook zelf maken. Een behoorlijk werkje, maar zoveel lekkerder dan uit de winkel! Speciaal voor Sinterklaas gaf ik deze bubble tea een speculaas twist. Zalig!

Verschillende methodes geprobeerd

Het was een zoektocht: ik heb verschillende recepten en methodes geprobeerd om zelf tapioca parels te maken. De eerste paar recepten die ik vond via YouTube mislukten volledig. Maar uiteindelijk heb ik hier een goed basisrecept gevonden voor de parels. Ik heb de hoeveelheden iets aangepast en er een donker gekleurde versie bij gemaakt! Oorspronkelijk wordt er een rietje bij geserveerd met een brede doorsnede waar de balletjes doorheen kunnen, maar je kunt het ook prima zonder rietje drinken.

Tapioca meel

Het ingrediënt dat de parels chewy maakt is tapioca meel, een smaakloos en zetmeelrijk ingrediënt dat is gemaakt van gedroogde cassavewortel. Het is heel fijn en poederachtig van structuur en kan veel vocht opnemen.

Een zak met 400 gram kost in de Aziatische supermarkt ongeveer € 1,20. Het is ook in sommige biologische supermarkten zoals Ekoplaza verkrijgbaar van bijvoorbeeld het merk Joannusmolen.

Weinig tijd of zin?

Wil je liever gaan voor tapioca parels uit een zakje uit de winkel? Dan raad ik je onderstaande aan, die je in Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental kunt kopen.

Afdrukken

Speculaas bubble tea

Voor deze bubble tea maakte ik licht- en donkergekleurde parels. Dit proef je niet echt, dus je kunt ook kiezen om de cacaopoeder weg te laten. Maar ik vond het voor het oog wel mooi. 🙂 De hoeveelheid tapioca parels is per bereiding ongeveer een potje met inhoud van 350 gram.

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

lichtgekleurde tapioca parels

  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 80 ml. water
  • 130 gram tapiocameel, en extra om te bestuiven

donkergekleurde tapioca parels

  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 80 ml. water
  • 125 gram tapiocameel, en extra om te bestuiven
  • 5 gram cacaopoeder

Verder heb je nodig

  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • scheut water
  • 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk
  • thee

Bereidingswijze

  • Doe het water in een pan en zet het vuur hoog.
  • Voeg de basterdsuiker toe en roer door.
  • Breng al roerende aan de kook.
  • Meng voor de donker gekleurde versie de tapiocameel met de cacaopoeder.
  • Voeg wanneer het aan de kook is de tapiocameel toe en meng er met een houten pollepel of spatel goed door tot een deeg.
  • Bestrooi het aanrecht met een klein beetje tapiocameel en stort het deeg er op. Kijk uit, het deeg is nog heet!
  • Kneed het tot het deeg soepel geworden is, voeg wanneer het teveel plakt steeds een klein beetje tapicoameel toe.
  • Rol het uit tot een langwerpige rol, bekijk eventueel deze video vanaf 2:50 minuut om te zien hoe.
  • Verdeel in 2 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een langwerpige rol.
  • Verdeel die twee rollen ook weer doormidden zodat je 4 gelijke rollen hebt.
  • Rol alle 4 de rollen ieder uit tot 1 lange dunne rol, snij deze doormidden. Snij deze 2 rollen weer doormidden zodat je 4 dunne gelijke rollen hebt.
  • Leg deze 4 dunne rollen tegen elkaar aan en snij vervolgens in kleine blokjes.
  • Je kunt deze blokjes zo laten qua vorm maar ze ook rollen tot balletjes. Dat maakt voor de smaak niets uit.
  • Doe de blokjes of balletjes in een schaal waar je wat tapiocameel in gestrooid hebt. Zo blijven de blokjes/balletjes niet aan elkaar plakken.
  • Schudt de schaal heen en weer wanneer je al het deeg tot blokjes gesneden of balletjes hebt gedraaid zodat alles een tapicoameel-laagje krijgt.
  • Breng een pan water aan de kook.
  • Voeg de gewenste hoeveelheid tapioca parels toe.
  • Roer regelmatig door en kook tot de parels van kleur en structuur veranderd zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Zet het vuur uit en laat 15 minuten met de deksel op de pan staan.
  • Spoel de tapioca parels onder koud stromend water in een vergiet.
  • Laat uitlekken.
  • Doe de tapioca parels in een kom.
  • Voeg ongeveer 2 eetlepels bruine basterdsuiker, een scheut water en ongeveer een halve eetlepel speculaaskruiden toe. Roer goed door.
  • Bewaar de tapiocaparels in een goed afgesloten pot in de koelkast.
  • Om het drankje te maken schep je wat parels in een glas. Schenk er 2/3 warme plantaardige melk (zoals havermelk) bij en 1/3 thee. Goed roeren en genieten maar!

Nog meer lekkere recepten voor Sinterklaas? Kijk hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer