Hartige vegan Sinterklaas hapjes

Het heerlijk avondje komt steeds meer in zicht. Wat dacht je van een buffet aan hartige hapjes op tafel? Met onder ander hartige banketstaaf en Sinter-klaas-souffleetjes? Serveer er een kom (erwten)soep bij en je hebt een heerlijke maaltijd waarbij iedereen zelf kan pakken waar hij of zij trek in heeft!

Voorbereiding

Alles wat je in dit artikel ziet aan soep en hapjes kun je ruim van te voren voorbereiden of al helemaal maken. Geen stress op het heerlijke avondje zelf dus! Ook leuk: print de recepten voor de gerechtjes uit, vouw ze op en trek ze met de aanwezigen als lootjes. Dan kan iedereen 1 of 2 dingen maken en dat meenemen!

Vegan erwtensoep

Echte Hollandse snert: dat kan ook prima zonder dierlijke ingrediënten!

Afdrukken

Vegan erwtensoep met vegan rookworst

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • 2 liter water
  • 1/2 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 winterpeen, in blokjes gesneden
  • 2 preien, in dunne ringen gesneden
  • 1 groentebouillonblokje
  • bosje selderij, fijngesneden
  • 2 vegan rookworsten, bijvoorbeeld van het AH huismerk, in dunne plakjes gesneden
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Spoel de erwten goed af in een vergiet.
  • Breng ze in het water aan de kook. Schep steeds het schuim weg wat ontstaat tijdens het koken.
  • Laat de spliterwten ongeveer een uur tot anderhalf uur koken tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
  • Voeg de groenten en het groentebouillonblokje toe en laat nog een 20 tot 30 minuten koken tot de soep de gewenste dikte heeft.
  • Voeg eventueel water toe als je de soep te dik vindt.
  • Roer als laatste de selderij en plakjes rookworst door de soep en verwarm een paar minuten mee.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Lekker met roggebrood.

Hartige banketstaaf

Afdrukken

Hartige banketstaaf

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • olie, om in te bakken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 paprika, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 courgette, in kleine blokjes gesneden
  • 4 champignons, in kleine stukjes gesneden
  • 1 schaal vegan rul gehakt van 200 gram, zie notities
  • 1 rol verse bladerdeeg, zie notities
  • 1/21 eetlepel sambalsaus of chilisaus, hoeveelheid naar smaak
  • zwarte peper
  • zeezout
  • ongezoete plantaardige melk, om te bestrijken
  • 2 zongedroogde tomaten op olie, om te decoreren
  • 2 zwarte olijven, om te decoreren

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit wat olie in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook een minuutje of 2.
  • Bak de paprika, courgette en champignons een paar minuten mee tot de groenten zacht worden.
  • Voeg het vegan rul gehakt toe en bak een minuutje mee tot het verkleurd en meng goed door de rest van de ingrediënten.
  • Voeg de sambal- of chilisaus toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Rol het bladerdeeg uit en schep het gehakt-groentenmengsel in het midden en vorm in een langwerpige rol.
  • Vouw en rol het bladerdeeg dicht en leg met de vouwnaad naar beneden op een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Bestrijk met behulp van een bak kwastje het bladerdeeg in met wat plantaardige melk.
  • Snij de zongedroogde tomaten in stukjes en de olijven in plakjes en decoreer hiermee de banketstaaf.
  • Bak in ongeveer 20 – 25 minuten gaar in de oven.

Notities

  • Vegan rul gehakt is er van bijvoorbeeld het merk Garden Gourmet.
  • Vers bladerdeeg is meestal vegan, let op dat er geen roomboter in zit! Ik gebruikte voor deze banketstaaf het verse bladerdeeg uit de koeling bij Albert Heijn van het huismerk.

Mini vegan Sinter-klaas-souffleetjes 🙂

Afdrukken

Mini vegan Sinter-klaas-souffleetjes

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • diepvries bladerdeeg, zie notities
  • vegan plakjes kaas, zie notities
  • maïzena
  • paneermeel
  • olie om te frituren, bijvoorbeeld zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.
  • Snij de plakjes bladerdeeg en de plakjes kaas doormidden.
  • Leg op iedere helft bladerdeeg een dubbelgevouwen half plakje  maar laat de randen vrij.
  • Vouw het plakje dicht en druk met een vork de randen aan en herhaal dit met het gewenste aantal plakjes bladerdeeg.
  • Strooi een laagje paneermeel in een diep bord en maak van de maïzena met wat water een papje.
  • Bestrijk met een bak kwastje de kaassoufflés met het papje en haal ze vervolgens aan beide kanten door de paneermeel.
  • Frituur voor een minuut of 2 tot de kaassoufflés beginnen te kleuren. Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

  • Het original bladerdeeg van Koopmans is veganistisch evenals het bladerdeeg van diverse supermarkt huismerken.
  • ik gebruikte de plakjes Violife kaas die je onder andere bij Jumbo en Albert Heijn kunt kopen.

Vegan bacon oftewel facon

Afdrukken

Vegan bacon oftewel facon

Kijk voor meer foto’s naar deze pagina.

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • rijstvellen, zie notities
  • 2 tablespoons/30 ml. olie
  • 3 tablespoons/45 ml. sojasaus
  • 3 tablespoons/24 gram edelgistvlokken, zie notities
  • 1/2 teaspoon/2.5 ml. liquid smoke, zie notities
  • 1/2 tablespoons/7.5 ml. maple syrup
  • snufje zwarte peper
  • snufje (gerookte) paprikapoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de alle ingrediënten op de rijstvellen na in een schaaltje.
  • Neem een diepe schaal of diep bord en vul dit met lauw water.
  • Bekleed een ovenrooster met bakpapier.
  • Knip of snij de rijstvellen in stroken.
  • Neem twee stroken en leg deze op elkaar. Haal ze door het water terwijl je ze tegen elkaar aanhoudt.
  • Druk met je duim en wijsvinger het meeste water eruit en haal ze dan door de marinade en leg ze vervolgens op het bakpapier.
  • Herhaal dit tot het rooster vol is.
  • Zet voor een minuut of 7 in de oven.
  • Hou het goed in de gaten: het brandt snel aan! Laat de facon goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt.
  • Ongeveer drie dagen houdbaar in een vershouddoos.

Notities

  • Rijstvellen zijn te koop bij toko’s en ook bij supermarkten zoals Albert Heijn zoals deze. Zelf vind ik de vierkante rijstvellen uit de toko het handigst voor het maken van deze facon.
  • Edelgistvlokken zorgen voor een geur en smaak die lijkt op kaas. Lees er hier meer over.
  • Liquid smoke geeft gerechten een rokerige smaak. Lees er hier meer over.

Mini aardappelquiches

Afdrukken

Hartige vegan Sinterklaas hapjes

Deze mini quiches zijn geïnspireerd op dit recept van Allerhande.

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 12 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • zout
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 75 gram broccoli, in kleine roosjes
  • 75 gram champignons, in kleine stukjes
  • 75 gram courgette, in kleine stukjes
  • 1 eetlepel edelgistvlokken, zie notities
  • 1 theelepel kala namak, zie notities
  • 1/2 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1/2 blok tofu, ongeveer 190 gram
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • eventueel vegan Parmezaanse kaas om te bestrooien, klik hier voor het recept

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en rasp ze. Doe de geraspte aardappel in een kom en meng met de olie en wat zout.
  • Vet een muffinvorm met 12 holtes in. Verdeel de geraspte aardappel over de holtes en duw goed aan zodat er bakjes ontstaan.
  • Zet de vorm 15 minuten in de oven tot de aardappel goudbruin is. Haal de vorm uit de oven.
  • Kook de broccoli kort in een pan water.
  • Verhit wat olie in een hapjes- of koekenpan en bak de ui enkele minuten.
  • Voeg de champignons en courgette toe en bak enkele minuten mee.
  • Voeg de knoflook en Italiaanse kruiden toe en bak mee.
  • Roer de edelgistvlokken en kala namak erdoor en bak nog een minuutje.
  • Meng de tofu tot een glad mengsel in een blender of keukenmachine.
  • Giet de broccoli af.
  • Voeg het tofu mengsel en de broccoli toe een de rest van de groenten en meng met 1 theelepel kurkuma.
  • Verdeel het mengsel over de aardappel bakjes in de muffin vorm.
  • Bak de mini quiches in 25 – 30 minuten in de oven of tot de vulling goudbruin begint te kleuren.
  • Bestrooi naar smaak met vegan Parmezaanse kaas.

Notities

  • Edelgistvlokken zorgen voor een geur en smaak die lijkt op kaas. Lees er hier meer over.
  • Kala namak geeft gerechten een geur en smaak die op ei lijkt. Lees er hier meer over.

Plantaardige gerookte zalm wrap rolletjes

Afdrukken

Plantaardige gerookte zalm wrap rolletjes

De plantaardige versie van zalm op basis van wortel heeft flink de tijd nodig, maak deze dus ruim van te voren: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 24 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • 4 tortilla wraps
  • plantaardige roomkaas, bijvoorbeeld van Violife die verkrijgbaar is bij diverse supermarkten
  • rucola
  • wortelzalm, kijk hier voor het recept

Bereidingswijze

  • Verwarm de tortilla wraps kort volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Smeer een laag roomkaas over de wraps en beleg met rucola en wortelzalm.
  • Rol de wraps op en snij in rolletjes.

Stokbrood met plantaardige ei-bacon salade

Afdrukken

Hartige vegan Sinterklaas hapjes

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • blok tofu naturel
  • 200 gram vegan mayonaise
  • 23 teaspoons/10-15 ml. sriracha saus
  • 2 tablespoons/30 ml. dijon mosterd
  • kurkuma poeder, hoeveelheid naar smaak
  • kerrie poeder, hoeveelheid naar smaak
  • kala namak, hoeveelheid naar smaak (je hebt maar een heel klein beetje nodig)
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • olie, om te bakken
  • schaal vegan spekjes zoals deze van Vivera

Bereidingswijze

  • Laat het blok tofu goed uitlekken. Plaats het daarna tussen twee borden en zet er iets zwaars op en zet in de koelkast. Laat het minimaal een half uur staan zodat het water er uit trekt.
  • Meng de mayonaise met de sriracha saus en mosterd.  Voeg de kurkuma, kerriepoeder en kala namak toe en roer goed door. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.
  • Verhit wat olie of plantaardige margarine in een koekenpan en bak de spekjes in ongeveer 4 minuten op hoog vuur krokant. Laat de spekjes afkoelen en snij ze in kleine stukjes.
  • Prak de tofu fijn met een vork en meng samen met de fijngesneden vegan spekjes voorzichtig door de saus.
  • Beleg sneetjes stokbrood met de salade.
  • Bewaar eventuele overgebleven salade in een afsluitbare doos in de koelkast.

Nog meer lekkere recepten voor Sinterklaas? Kijk hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer