Vegan Feestdagen #1: gourmetten

Ook wanneer je veganistisch eet kun je genieten van heerlijk eten met de feestdagen. Hierbij het eerste deel uit de serie Vegan Feestdagen, waarin ik je laat zien wat je met feestdagen als Sinterklaas, kerst en Oud & Nieuw op tafel kunt zetten. Voor jezelf omdat je veganist bent, of misschien krijg je een veganistische gast waar je wat lekkers voor wil maken. Deze serie trap ik af met dat wat bij een groot deel van de Nederlanders elke decembermaand weer van zolder wordt gehaald: het gourmetstel! Dat is echt niet alleen voor vleeseters, want ook zonder vlees en vis kun je prima gourmetten. Kijk maar! 

Voorbereiding

Alle gerechten die je in dit artikel ziet, zijn een dag of zelfs 2 dagen van tevoren voorbereid. Dit is natuurlijk ideaal voor tijdens een dag zoals Sinterklaas of kerst waarop je zo min mogelijk tijd in de keuken wil doorbrengen. Voordeel hiervan is ook dat alles zo de tijd krijgt om goed in te trekken. De smaak wordt daardoor alleen maar beter!

Direct naar de recepten? Klik op de links hieronder.

Voorgerecht: garnalencocktail met cocktailsaus

Mijn ouders zetten vroeger steevast iedere kerst het gourmetstel op tafel. Geweldig vond ik dat als kind: koken en bakken in je eigen pannetje. Maar voor het zo ver was kwam eerst het voorgerecht op tafel. Dat bestond altijd uit een garnalen cocktail met whiskey cocktailsaus. Heerlijk! Ik heb het alleen na mijn veertiende nooit meer gegeten, want toen stopte ik ook met het eten van vis. Gelukkig kun je deze prima namaken op een plantaardige manier. Ik gebruikte hiervoor imitatie garnalen uit de Aziatische supermarkt. Ze smaken dan wel niet precies als garnalen, maar qua structuur en in combinatie met de eveneens plantaardige cocktailsaus is het een prima alternatief!

Afdrukken

Garnalencocktail met cocktailsaus voor 4 personen

  • Auteur: Suzanne
  • Voorbereidingstijd: 5
  • Kooktijd: 5
  • Totale tijd: 10
  • Genoeg voor: 4

Ingrediënten

  • olie, om in te bakken
  • 1 bak ontdooide imitatie garnalen, zie notities hieronder
  • 8 kropsla bladeren
  • 8 eetlepels vegan mayonaise, zie notities
  • 3 eetlepels ketchup
  • 1 á 2 eetlepels whiskey, dit is optioneel

Bereidingswijze

  • snij de garnalen doormidden
  • bak ze kort in wat olie in een koekenpan of wok tot ze beginnen te kleuren
  • leg 2 blaadjes sla per persoon in een schaaltje en verdeel de gebakken garnalen erover
  • verdeel de cocktailsaus er over

Notities

  • De vegan imitatie garnalen kun je bij Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental kopen. Kijk hier om te zien hoe ze er uit zien.
  • Er zijn van verschillende merken soorten vegan mayonaise verkrijgbaar in de supermarkt. Mijn persoonlijke favorieten zijn Remia Mayolijn en Jean Bâton vegan mayonaise.

Tortilla chips pannetje

Dit gerechtje zal vooral in de smaak vallen bij kinderen: een pannetje met tortilla chips bedekt met bonen, mais, tomaat en gesmolten kaas.

Afdrukken

Tortilla chips pannetje

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • tortilla chips naturel
  • tomaat, in blokjes gesneden
  • maiskorrels
  • zwarte bonen
  • vegan geraspte kaas, zie notities hieronder

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Meng de tomaat, mais en zwarte bonen en doe dit mengsel in een kom.
  • Doe wat geraspte kaas in een kom en zet dit ook op tafel.

Aan tafel

  • Leg 3 á 4 tortilla chips in een gourmetpannetje.
  • Verdeel er wat van het tomaat-mais-bonen-mengsel over en bestrooi met gerapte kaas.
  • Zet het pannetje onder op het gourmetstel en bak tot de kaas begint te kleuren.

Notities

  • Vegan geraspte kaas is onder andere bij Albert Heijn verkrijgbaar van het merk Violife. Je kunt het ook kopen bij winkels als Ekoplaza.

Trefwoorden: vegan gourmetten

Fritatta

Fritatta is een kruising tussen een omelet, pannenkoek en pizza. Het wordt traditioneel met ei gemaakt, maar die heb ik in dit recept vervangen door silken tofu. Silken tofu is zachter dan gewone tofu en ideaal om dit soort eiergerechten mee na te maken. De typische eismaak komt van kala namak, dat ook wel zwart zout wordt genoemd. En de gele kleur is te danken aan kurkuma en de kazige toon komt van edelgistvlokken. Laat je niet afschrikken door het idee dat je nu heel veel speciale ingrediënten moet kopen. Dat is bij dit gerecht misschien zo, maar het zijn ingrediënten waar je maar een beetje van nodig hebt en je lang plezier van zult hebben. Meer weten over deze ingrediënten? Neem dan een kijkje op de pagina Ingrediënten onder de loep. En wil je weten waar je alles kunt kopen, kijk daarvoor onderaan het recept bij de notities. Echt de moeite waard, neem dat maar van mij aan!

Afdrukken

Fritatta

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 200 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 50 diepvrieserwten
  • 1/4 ui
  • 300 gram silken tofu, zie notities
  • 1 theelepel kurkuma, voor de gele kleur
  • 2 theelepels kala namak, zie notities
  • 1 eetlepel edelgistvlokken, zie notities

Bereidingswijze

  • Snij de aardappelschijfjes in kleine blokjes, snij de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en snipper de ui.
  • Mix de silken tofu tot een glad mengsel in de keukenmachine of met een staafmixer.
  • Meng alle ingrediënten in een kom.
  • Verhit in een pannetje aan tafel een beetje plantaardige boter of olie en schep wat van het mengsel in het pannetje. Bak tot de bovenkant gestold is en begint te kleuren.

Notities

  • Silken tofu kun je onder andere kopen bij Aziatische supermarkten of bij bij biologische supermarkten zoals Ekoplaza waar het meestal zijdentofu wordt genoemd. Lees hier meer over silken tofu.
  • Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd en geeft gerechten een ei geur en smaak. Het is online verkrijgbaar en sommige winkels zoals Ekoplaza. Lees hier meer over kala namak.
  • Edelgistvlokken geven gerechten een kaas smaak en geur. Je kunt het kopen bij de meeste supermarkten en biologische supermarkten zoals Ekoplaza. Lees hier meer over edelgistvlokken.

Zwarte bonen burgertjes

Deze burgertjes zijn op basis van zwarte bonen en champignons en smaken heel goed zo van zichzelf en ze kunnen ook prima op een hamburgerbroodje. Snij daarvoor hamburgerbroodjes door vieren en toast die kort zonder boter of olie op de grillplaat van het gourmetstel. Let op: neem voorverpakte hamburgerbroodjes, die van het huismerk van Jumbo bijvoorbeeld zijn vegan!

Afdrukken

Zwarte bonen burgertjes

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 8

Ingrediënten

  • 1/2 ui
  • 5 champignons
  • 1 blik zwarte bonen 400 gram
  • 1 teaspoon gerookte paprikapoeder
  • 1 teaspoon gemalen komijn
  • 1 teaspoon knoflookpoeder
  • 1 eetlepel ketchup
  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • peper
  • zout
  • hamburgerbroodjes, optioneel

Bereidingswijze

  • Snij de ui fijn en de champignons in kleine stukjes.
  • Spoel de zwarte bonen onder koud water af en laat uitlekken in een vergiet.
  • Prak de zwarte bonen fijn met een vork en voeg de overige ingrediënten toe.
  • Verdeel in 8 gelijke stukken, rol er balletjes van en druk plat tot burgertjes.
  • Bak de burgertjes aan tafel in wat plantaardige boter of olie aan beide kanten tot ze kleuren.

Notities

De voorverpakte hamburgerbroodjes van het huismerk van Jumbo zijn vegan.

Oesterzwammen gyros

Lekkere plantaardige gyros die bestaat uit reepjes oesterzwam, rode paprika en ui. De marinade heeft de tijd nodig om in de groenten te trekken, het liefst minimaal een nacht. Heel lekker op mini pita broodjes, deze verkopen sommige supermarkten rond de feestdagen. Je kunt als alternatief ook pita broodjes roosteren en door vieren snijden en deze er bij serveren.

Afdrukken

Oesterzwammen gyros

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 150 gram oesterzwammen
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 ui
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • snuf gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel zout
  • 25 ml. olijfolie

Bereidingswijze

  • Trek de oesterzwammen in reepjes uit elkaar. Dit kan met een vork maar ook met je handen.
  • Snij de ui in dunne halve ringen en paprika in dunne reepjes.
  • Snij de halve ui fijn en pers de knoflook.
  • Meng de ui en knoflook in een kom met het citroensap, oregano, komijn, paprikapoeder, kaneel en zout en roer de olijfolie er door.
  • Doe de reepjes oesterzwammen, ui en paprika in een stevige plastic diepvrieszak. Als je liever geen diepvrieszak wil gebruiken kan het ook in een afsluitbaar bakje.
  • Voeg de marinade toe en sluit het zakje. Knijp met je handen in het zakje zodat de marinade goed wordt verdeeld. Of roer de marinade door de groenten in het bakje en sluit af.
  • Laat minimaal een nacht marineren in de koelkast.
  • Bak aan tafel in de pannetjes met wat wat plantaardige olie of boter.
  • Lekker met een (stuk) pitabrood.

Portobello steak met chimichurri

Heb je wel eens gehoord van chimichurri? Dit is een Argentijnse kruidige saus die wordt geserveerd over ribeye steak. In deze versie gaat deze lekkere pittige saus over een steak van portobello champignon. Heel erg lekker! De chimichurri kan ook op tafel gezet worden voor andere stukjes vegan vleesvervanger of om te dippen met brood.

Afdrukken

Portobello steak met chimichurri

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4

Ingrediënten

  • olie, om te bakken
  • 4 portobello champignons
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 rode peper, pitjes verwijderd
  • 30 gram peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 ui, gesnipperd
  • 25 gram verse bieslook, fijngehakt

Bereidingswijze

  • Maak van te voren de chimichurri door olijfolie te mengen in een keukenmachine of met de staafmixer met de rode peper, petserselie, oregano, knoflook en rode wijnazijn. Roer de gesnipperde ui en bieslook er door en breng op smaak met peper en zout.
  • Bestrijk 1 kant van de portobello’s met een bakkwastje met wat olie en draai na enkele minuten om. Bak tot ze beginnen te kleuren.
  • Schep wat chimichurri over de portobello op het bord.
  • Leg ze op de grillplaat bovenop het gourmetstel.

Notities

Het recept voor de chimichurri komt hier vandaan.

Vegan kipsateetjes

Lekkere plantaardige saté op basis van vegan kipstukjes die van te voren gemarineerd zijn in een eenvoudige marinade van sambal en ketjap. Lekker met stokbrood en pindasaus!

Afdrukken

Vegan kipsateetjes

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • Voor ongeveer 4 spiesjes heb je nodig:
  • 2 bakjes kipstukjes, bijvoorbeeld van de Vegetarische Slager
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepels sambal oelek
  • 1 teentjes knoflook

Bereidingswijze

  • Meng de ketjap manis, sambal oelek en knoflook in een kom en voeg de kipstukjes toe. Laat minstens 1 uur afgedekt in de koelkast marineren, liefst nog langer.
  • Rijg de gemarineerde kipstukjes aan satéstokjes.

Stokbrood met kruidenboter

Lekker voor bij het gourmetten is zelfgemaakte kruidenboter met sneetjes stokbrood.

Afdrukken

Vegan kruidenboter

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 100 gram plantaardige smeerbare boter
  • 25 gram bieslook
  • 15 gram peterselie
  • teentje knoflook, fijngehakt (of meer naar smaak)
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Knip of snij de bieslook en peterselie fijn.
  • Meng de kruiden en knoflook met de boter en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de kruidenboter een paar uur in de koelkast zodat de smaken in kunnen trekken.

Notities

Ik gebruikte voor deze kruidenboter de Becel 100% plantaardig biologisch. Je kunt ook andere plantaardige boter gebruiken zoals bijvoorbeeld Wajang.

Verder stond er op tafel: ontdooide vegan garnalen die over waren van de garnalencocktail om in de pannetjes te bakken, ui, champignons, paprika en cherrytomaatjes. En natuurlijk plantaardige boter en olie om mee te bakken!

Op zoek naar nog meer vegan inspiratie voor de feestdagen? Hou de volgende delen in de gaten die binnenkort verschijnen. En neem ook hieronder een kijkje voor eerder geplaatste artikelen!

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply ice pandora

    Dit lijkt me zo lekker en gezellig en die
    fritta ziet er yummy uit!!
    Xx http://icepandora.com

    7 november 2018 at 20:10
  • reageer