Vegan gourmetten

Veganistische vegan plantaardige plant-based gourmetten vleesvervangers

Ook wanneer je veganistisch eet kun je genieten van heerlijk eten met de feestdagen. Of misschien krijg je een vegan gast waar je wat lekkers voor op tafel wil zetten. In dit deel van de serie vegan feestdagen laat ik je lekkere gerechtjes zien om te gourmetten! Dat is echt niet alleen voor vleeseters, want ook zonder vlees en vis kun je prima gourmetten. Kijk maar!

Voorbereiding

Ben je van plan om het gourmetstel weer van zolder te halen voor aankomende kerst? Kijk dan eerst even naar dit artikel, ik heb namelijk een heleboel lekkere ideetjes voor een vegan gourmet. Het voordeel is dat je vrijwel alles een of twee dagen van te voren kunt maken, zo heb je op de dag zelf er vrijwel geen werk aan.

Gourmet gerechtjes

Vegan kipsateetjes

Afdrukken

Vegan kipsateetjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: ongeveer 10 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • Voor ongeveer 10 mini spiesjes heb je nodig:
  • 2 bakjes plantaardige kipstukjes, bijvoorbeeld van de Vegetarische Slager
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepels sambal oelek
  • 1 teentjes knoflook

Bereidingswijze

  • Meng de ketjap manis, sambal oelek en knoflook in een kom en voeg de kipstukjes toe. Laat minstens 1 uur afgedekt in de koelkast marineren, liefst nog langer.
  • Rijg de gemarineerde kipstukjes aan tapas stokjes.

Maïskoekjes

Afdrukken

Maïs pannenkoekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: ongeveer 8 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 blik maïs van 400 gram
  • 1 blik kikkererwten van 400 gram
  • 6 eetlepels van het vocht uit het blik kikkererwten
  • 40 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 á 2 theelepels sambal oelek
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • olie, om in te bakken
  • vegan mayonaise
  • sriracha (hete chilisaus)

Bereidingswijze

  • Giet de maïs af met water in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en bewaar het vocht! De kikkererwten heb je niet nodig, gebruik ze voor een ander gerecht, kijk hier voor lekkere ideetjes!
  • Meng de maïskorrels met de bloem en bakpoeder.
  • Voeg vervolgens het kikkererwtenvocht, de sambal oelek en ringetjes bosui toe en meng alles goed.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en schep gelijke bergjes beslag in de pan, ongeveer 3 per keer.
  • Bak de maïskoekjes aan beide kanten tot ze beginnen te kleuren.
  • Garneer eventueel met ringetjes bosui.
  • Lekker met sriracha mayonaise: meng vegan mayonaise met een beetje sriracha.

Zwarte bonen burgertjes

Afdrukken

Zwarte bonen burgertjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: ongeveer 20 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 blik zwarte bonen
  • 5 champignons, in kleine stukjes gesneden
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 100 gram paneermeel
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel vloeibare tahin (sesampasta)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snuf zwarte peper
  • snuf zeezout

Bereidingswijze

  • Spoel de zwarte bonen onder koud water af en laat uitlekken in een vergiet.
  • Prak de zwarte bonen fijn met een vork en voeg de overige ingrediënten toe.
  • Rol balletjes van het mengsel en druk plat tot burgertjes.
  • Bak de burgertjes aan tafel in wat olie aan beide kanten tot ze kleuren.

Fritatta

Afdrukken

Fritatta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 200 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 100 gram geroosterde paprika (uit pot)
  • 50 diepvrieserwten
  • 1/4 ui
  • 300 gram silken tofu, zie notities
  • 1 theelepel kurkuma, voor de gele kleur
  • 2 theelepels kala namak, zie notities
  • 1 eetlepel edelgistvlokken, zie notities

Bereidingswijze

  • Snij de aardappelschijfjes in kleine blokjes, snij de geroosterde paprika in kleine stukjes en snipper de ui.
  • Mix de silken tofu tot een glad mengsel in de keukenmachine of met een staafmixer.
  • Meng alle ingrediënten in een kom.
  • Verhit in een pannetje aan tafel een beetje plantaardige boter of olie en schep wat van het mengsel in het pannetje. Bak tot de bovenkant gestold is en begint te kleuren.

Notities

  • Silken tofu kun je onder andere kopen bij Aziatische supermarkten of bij bij biologische supermarkten zoals Ekoplaza waar het meestal zijdentofu wordt genoemd. Lees hier meer over silken tofu.
  • Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd en geeft gerechten een ei geur en smaak. Het is online verkrijgbaar en sommige winkels zoals Ekoplaza. Lees hier meer over kala namak.
  • Edelgistvlokken geven gerechten een kaas smaak en geur. Je kunt het kopen bij de meeste supermarkten en biologische supermarkten zoals Ekoplaza. Lees hier meer over edelgistvlokken.

Romige komkommersalade

Afdrukken

Romige komkommersalade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 komkommer
  • 50 gram ui, fijngesneden
  • 120 gram vegan crème fraîche, zie notities
  • 1 eetlepel witte azijn
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • 1/2 theelepel zout
  • snuf zwarte peper

Bereidingswijze

  • Schil de komkommer eventueel naar smaak.
  • Snij in zo dun mogelijke plakjes, eventueel met een mandoline.
  • Meng de plakjes komkommer met de fijngesneden ui.
  • Meng de haver fraîche met de witte azijn, peterselie, zout en snuf zwarte peper.
  • Voeg dit mengsel toe aan de komkommer en ui en roer goed door.
  • Enkele dagen houdbaar in een goed afgesloten vershouddoos in de koelkast.

Notities

  • Voor deze salade gebruikte ik een bekertje haver fraîche van het huismerk van Albert Heijn. Je kunt ook Oatly haver cuisine fraîche gebruiken, deze is ook verkrijgbaar bij Albert Heijn in een grotere verpakking van 200 gram.

Oesterzwammen gyros

Afdrukken

Oesterzwammen gyros

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1/2 rode (punt) paprika
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • snuf gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel zout
  • 25 ml. olijfolie

Bereidingswijze

  • Trek de oesterzwammen in reepjes uit elkaar. Dit kan met een vork maar ook met je handen.
  • Snij de ui in dunne halve ringen en paprika in dunne reepjes.
  • Snij de halve ui fijn en pers de knoflook.
  • Meng de ui en knoflook in een kom met het citroensap, oregano, komijn, paprikapoeder, kaneel en zout en roer de olijfolie er door.
  • Doe de reepjes oesterzwammen, ui en paprika in een stevige plastic diepvrieszak. Als je liever geen diepvrieszak wil gebruiken kan het ook in een afsluitbaar bakje.
  • Voeg de marinade toe en sluit het zakje. Knijp met je handen in het zakje zodat de marinade goed wordt verdeeld. Of roer de marinade door de groenten in het bakje en sluit af.
  • Laat minimaal een nacht marineren in de koelkast.
  • Bak aan tafel in de pannetjes met wat wat plantaardige olie of boter.
  • Lekker met een (stuk) pitabrood.

Vegan kruidenboter

Afdrukken

Vegan kruidenboter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 100 gram plantaardige smeerbare boter
  • 25 gram bieslook
  • 15 gram peterselie
  • teentje knoflook, fijngehakt (of meer naar smaak)
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Knip of snij de bieslook en peterselie fijn.
  • Meng de kruiden en knoflook met de boter en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de kruidenboter een paar uur in de koelkast zodat de smaken in kunnen trekken.

Klassieke afsluiter

Net zoals vroeger, maar dan helemaal vegan: Vienetta ijstaart!

Op zoek naar nog meer vegan inspiratie voor de feestdagen? Kijk hieronder voor eerder geplaatste artikelen!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer