Vegan Feestdagen #2: kaasfondue

Dat je als veganist niets te kort hoeft te komen met de feestdagen laat ik je in deze serie Vegan Feestdagen zien. Het eerste deel stond in het teken van gourmetten en in dit tweede deel zie je hoe je kaasfondue kunt maken op 2 manieren. 

Vegan kaasfondue is heel goed mogelijk. Ik maakte een klassieke versie met aardappel, knoflook en ui naar dit recept. En een eigen versie op basis van plantaardige mozzarella. De eerste versie met aardappel is wat pittiger en de tweede versie met mozzarella is mild van smaak.

Afdrukken

Vegan Feestdagen #2: kaasfondue versie 1

Deze versie is wat pittiger van smaak. Het recept is van The Vegetarian Times.

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tablespoons maizena
  • 2 tablespoons edelgistvlokken, zie notities
  • 1 1/2 teaspoon zout
  • 1 cup/240 ml. droge witte wijn
  • 1 snuf nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Schil en kook de aardappelen gaar.
  • Verwarm de olie in een pan op laag vuur en fruit de ui voor 15 – 20 minuten tot het zacht en glazig begint te worden.
  • Voeg de knoflook toe en bak 1 of 2 minuutjes mee.
  • Meng de maizena met 2 cups/480 ml. koud water. Voeg dit mengsel toe aan het ui mengsel inde pan en zet het vuur hoger. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen, roer regelmatig.
  • Voeg de edelgistvlokken en zout toe en laat nog een minuut of 5 pruttelen, roer regelmatig.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de aardappelen en de helft van de wijn toe. Meng met een staafmixer of in de blender tot een glad mengsel.
  • Doe het mengsel terug in de pan en laat nog een minuut of 5 op een zacht vuurtje pruttelen.
  • Voeg de overige wijn toe en kook nog 1 minuut, roer door tot de fondue de gewenste dikte heeft.
  • Giet het mengsel in een fondue pan en serveer met bijvoorbeeld stokbrood, cherrytomaatjes en gekookte gevulde pasta. Ik gebruikte deze vegan pasta van Albert Heijn die hier heerlijk bij smaakt!

Notities

Edelgistvlokken zijn onder andere verkrijgbaar bij de grotere supermarkten, Ekoplaza en Holland & Barrett. Lees er hier meer over!

Afdrukken

Vegan Feestdagen #2: kaasfondue versie 2

Deze versie is mild van smaak.

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 50 gram plantaardige boter
  • 60 gram bloem
  • 600 ml. melk
  • 150 gram Violife geraspte mozzarella
  • snuf kurkuma voor een gele kleur
  • peper
  • zout
  • snuf nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe en meng met een garde.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren tot je een gladde saus hebt.
  • Voeg de geraspte mozzarella toe en roer met een houten lepel tot de kaas gesmolten is.
  • Roer de kurkuma er door en breng op smaak met peper en zout en nootmuskaat.
  • Giet het mengel in een fonduepan en serveer met bijvoorbeeld stokbrood, augurk en gekookte krieltjes in de schil.

Op zoek naar nog meer vegan inspiratie voor de feestdagen? Hou de volgende delen in de gaten die binnenkort verschijnen. En neem ook hieronder een kijkje voor eerder geplaatste artikelen!

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer