Gevulde dadels met vegan roomkaas

Met vegan roomkaas gevulde medjoul dadels en getopt met grof gehakte pistachenoten

De dadel is een smaakvolle zoetmaker in veel gerechten en baksels. Daarnaast is het een heerlijke snack die gezond is vanwege de waardevolle voedingsstoffen. In dit artikel lees je er alles over en laat ik je de lekkerste recepten met dadels zien zoals gevulde dadels met vegan roomkaas!

Dadels met vegan roomkaas, plantaardige yoghurt en pistachenootjes

Dadels zijn ideaal om te vullen, zoals deze variant met vegan roomkaas vermengd met plantaardige yoghurt en citroensap en grof gehakte pistachenootjes. Het zoete van de dadel, het frisse en zachte van de vulling en de krokante topping van pistache past perfect bij elkaar!

Vegan roomkaas is er van verschillende merken en kun je vinden in de gewone en biologische supermarkt. Het is vaak op basis van noten zoals amandelen of op (kokos)olie. Liever zelf aan de slag? Kijk dan naar het recept voor vegan roomkaas op basis van cashewnoten.

Zo maak je de gevulde dadels met vegan roomkaas en pistache:

Afdrukken

Gevulde dadels met vegan roomkaas

Met vegan roomkaas gevulde medjoul dadels en getopt met grof gehakte pistachenoten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 12 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 100 gram vegan roomkaas
  • 2 eetlepels plantaardige yoghurt
  • 2 theelepels citroensap
  • 25 gram pistachenootjes
  • 12 medjoul dadels

Bereidingswijze

  • Meng de vegan roomkaas met plantaardige yoghurt en het citroensap tot een glad mengsel.
  • Hak of maal de pistachenootjes grof.
  • Snij de medjoul dadels open, verwijder de pit en vul met de vegan roomkaas. Dit kan met behulp van een spuitzak of met een theelepel.
  • Dip de dadels met het vegan roomkaas mengsel naar beneden in de grof gehakte pistachenootjes.
  • Enkele dagen houdbaar in de koelkast in een goed afgesloten vershouddoos.

Deglet Nour en Medjoul dadels

Dadels zijn vruchten van de dadelpalm en deze groeien in warme gebieden zoals het Midden-Oosten en Afrika. In Nederland komen deze 2 soorten het meeste voor: Deglet Nour en Medjoul dadels. Deze zijn gedroogd en worden net zo lang aan de boom gehouden tot het meeste vocht in de dadel is verdampt door de zon. Gedroogde dadels zijn enkele maanden houdbaar mits je ze goed afgesloten bewaart.

Deglet Nour dadels zijn meestal ontpit en kleverig en kun je vinden in zakjes op de afdeling met gedroogd fruit op de afdeling met bakartikelen in de supermarkt. Medjoul dadels zijn een stuk groter en steviger en bevatten een pit. Deze zijn vooral geschikt om zo als snack te eten of te vullen zoals je hierboven ziet en ze hebben een lichte karamelsmaak. Meestal kun je ze in de supermarkt vinden op de fruit afdeling.

Op de foto hieronder zie je op het bordje bovenaan de Medjoul dadels en onderaan Deglet Nour dadels.

Hoe gezond zijn dadels?

Dadels bevatten veel vitaminen en mineralen zoals vitamine B6, kalium en magnesium. Vrijwel alle dadels die in Nederland te koop zijn, zijn gedroogd wat ervoor zorgt dat deze dadels veel natuurlijke suikers bevatten. Ze hebben daardoor een zoete smaak en kunnen goed ingezet worden als vervanger voor geraffineerde suikers in recepten. Maar let op, omdat ze veel suiker bevatten adviseert het Voedingscentrum aan om er maximaal 3 dadels per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer 20 gram gedroogd fruit.

Vezelrijk en goed voor de stoelgang

Dadels bevatten veel oplosbare vezels. Ze zijn gunstig voor een gezonde stoelgang. Heb je last van verstopping, eet dan een paar dadels!

Voedingswaarden van gedroogde dadels

Dit zijn de voedingswaarden van gedroogde dadels per portie van 30 gram (bron: BBC Good Food)

  • 81 kcal / 345KJ
  • 1.0 gram proteine
  • 0.1 gram vet
  • 20.4 gram koolhydraten
  • 20.4 gram suiker
  • 1.6 gram vezels
  • 210 mg kalium

Dadels in smoothie of havermout

Maak je een smoothie? Voeg dan eens een dadel toe als zoetmaker. Of voeg grof gehakte dadels toe aan je havermout voor extra structuur en zoetheid. En dadels zijn ook heel geschikt als toevoeging in granola, kijk maar eens naar deze matzes granola met heerlijke chewy stukjes dadel die meegebakken zijn in de oven.

Dadels in bakrecepten

Ga je dadels verwerken in bakrecepten en wil je ze pureren, week ze dan eerst in een bakje heet water. De dadels worden dan zacht en zijn makkelijker te verwerken op die manier. Hoe langer je de dadels weekt, hoe zachter ze worden. Wil je dadelpasta maken, laat dan de dadels een hele nacht weken in water.

Andere recepten met dadels

Benieuwd wat je nog meer met dadels kunt? Bekijk dan onderstaande recepten:

Leuke weetjes over de dadel

Een paar leuke weetjes over dadels op een rij:

Wist je dat de dadel binnen de Islam belangrijk is? Tijdens de Ramadam wordt het vasten onderbroken door een dadel te eten.

Tijdens de laatste weken van de zwangerschap kan het regelmatig eten van dadels ervoor zorgen dat de vrouw makkelijker ontsluiting krijgt. Dit komt vanwege het in dadels aanwezige stofje dat op oxytocine lijkt, dat weeën stimuleert en ervoor zorgt dat de bevalling op gang komt.

Deze hack was lange tijd heel populair op social media: koffie van dadelpitten! Hierbij gooi je de pitten in dadels niet weg, maar door ze eerst goed te wassen, drogen, roosteren en te vermalen kun je er vervolgens koffie mee zetten!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star