Vegan brownies van kidneybonen

Deze brownies zijn gemaakt met een ingrediënt die je niet snel zou verwachten: kidneybonen! De kidneybonen proef je niet terug in de brownies maar ze zorgen voor een fudge-achtige structuur. Deze brownies zijn gemaakt zonder bloem en gezoet met dadels: een heel verantwoord tussendoortje dus dat ook nog eens heerlijk smaakt!

Walnoten rijk aan omega-3

Wist je dat walnoten een goede bron zijn van omega-3? Dat is een essentieel vetzuur dat iedereen nodig heeft, ongeacht je vegan bent of niet. Dit komt omdat het lichaam het zelf niet aan kan maken je dus afhankelijk bent van omega-3 in voeding of suppletie. Om er zeker van te zijn dat je lichaam voldoende omega-3 binnen krijgt is het raadzaam dit te slikken als supplement. Zelf gebruik ik de Vegan Omega-3 1000 TG capsules van Vitakruid.

Aquafaba

Heb je wel eens gehoord van aquafaba? Dat is het zetmeel rijke goedje uit een blik kikkererwten dat je normaal wegspoelt bij het uitlekken. Je kunt hier van alles mee maken zoals meringues en ook dient het als een goede ei-vervanger in bijvoorbeeld baksels. Ik had wel eens gehoord dat je bijna alle soorten bonenvocht kunt gebruiken als aquafaba en was benieuwd: zou dit ook werken met het vocht uit een blik kidneybonen? Het antwoord is: jazeker! Het pakte heel goed uit. En nee, ook het vocht proef je echt niet terug!

Sterke keukenmachine

Doordat je hieraan dadels gaat toevoegen, heb je een keukenmachine met een krachtige motor nodig. Ik heb sinds kort een nieuwe keukenmachine, of eigenlijk hakmolen en wilde deze even met je delen. Ik gebruikte al jaren deze naar tevredenheid, maar toen ‘ie er na intensief gebruikt mee ophield ging ik me oriënteren voor een nieuwe. Ik kwam uit bij de Moulinex Chopper Moulinette met een bijna dubbele zo krachtige motor. Deze keukenmachine heeft dan ook geen moeite met deze brownies! Aanrader voor kleine hakklusjes zoals bij dit recept.

Afdrukken

Vegan brownies van kidneybonen

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 9 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 blik kidneybonen 400 gram (uitlekgewicht: 250 gram)
  • 6 eetlepels vocht uit het blik kidneybonen
  • 100 gram dadels
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • handje walnoten in kleine stukjes gebroken en extra om te garneren (optioneel)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Giet de kidneybonen af en bewaar 6 eetlepels van het vocht uit het blik.
  • Spoel de kidneybonen met water en laat ze uitlekken.
  • Meng de kidneybonen met de 6 lepels vocht uit het blik, dadels, cacaopoeder, vanille extract, bakpoeder en het snufje zout in een keukenmachine.
  • Haal het mengsel uit de keukenmachine en doe het in een grote kom.
  • Het mengsel is heel plakkerig, ik vond het bij deze stap erg handig om (wegwerp) handschoenen aan te trekken.
  • Meng de walnotenstukjes door het mengsel.
  • Bekleed een brownieblik met bakpapier en verdeel het mengsel hierover.
  • Bak de brownie 20 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen en snij in 9 gelijke vierkantjes en garneer naar smaak met extra walnoten.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Irini

    Hoi, ik zie de aquafaba niet terug in het recept. Wat heb je daarmee gedaan?
    Het lijkt me lekker, ik ga het zeker uitproberen!

    12 juni 2022 at 09:40
    • Reply Suzanne

      Hi Irini, oops die stap was ik vergeten te vermelden! Het gaat er direct met de kidneybonen bij in de keukenmachine. Leuk dat je ze gaat maken!

      12 juni 2022 at 19:23

    reageer

    Recipe rating