Ingrediënten onder de loep #5: aquafaba – wat het is en wat kun je ermee?

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, gevolgd door kala namakliquid smoke en jackfruit. Nu is het de beurt aan aquafaba! 

Aquafaba?

Aquafaba is een naam voor een goedje dat je normaal door de gootsteen wegspoelt: het vocht uit een blik kikkererwten. Het woord aquafaba betekent letterlijk bonen water: aqua is water en faba staat voor bonen. Het vocht is zetmeel- en eiwitrijk en heel geschikt om van alles mee te maken. Van vegan marshmallows tot mayonaise en van kokosmakronen tot meringues, met aquafaba vervang je ei/eitwit en dat is ideaal voor zowel veganisten als mensen met een ei-allergie. En ook niet onbelangrijk: je gebruikt een ingrediënt dat normaal weggegooid zou worden. Win win!

Kikkererwten uit blik

De beste resultaten krijg je met kikkererwten uit blik. Het zal minder goed uitpakken met het kookwater van kikkererwten die je zelf hebt gekookt. Het schijnt wel te kunnen, maar vaak is het te dun. Kies daarom voor de versie uit blik. Zelf kies ik voor de goedkoopste uit de supermarkt van het merk Valle del Solle, deze kun je in de meeste supermarkten vinden bij de Amerikaanse producten. Een blik met 400 gram kost rond de euro.

Ei vervangen

Je kunt aquafaba in sommige recepten inzetten als eivervanger, zoals bij pannenkoeken of muffins. Zo vervang je ei door aquafaba:

 • 1 ei = 3 eetlepels aquafaba
 • 1 eidooier = 1 eetlepel aquafaba
 • 1 eiwit = 2 eetlepels aquafaba

Houdbaarheid

Aquafaba is goed afgesloten in bijvoorbeeld een pot in de koelkast een dag of 5 houdbaar. Je kunt het ook invriezen en dan is het zo’n 3 maanden houdbaar.

Okay. Je hebt de aquafaba opgevangen en nu? Probeer een van de onderstaande recepten!

Ingrediënten onder de loep

Dit is een deel uit de serie ingrediënten onder loep. Bekijk hier de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply Debby

  Aquafaba is geniaal voor merenques en choco mousse :)! De vegan marshmallows ga in zeker eens een receptje van zoeken, lijkt me heerlijk!

  3 juli 2018 at 12:20
 • Reply Karin kortman

  Kun je het vocht bewaren door in te vriezen?

  19 juli 2020 at 12:10
  • Reply Suzanne

   Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar het schijnt wel te kunnen!

   20 juli 2020 at 21:45

  reageer