Aquafaba kerstkrans met salted caramel, chocolade en hazelnoot

Dit is de tweede variant die ik maakte van de kerstkrans die op de cover van de Allerhande kersteditie staat: mini meringues overgoten met chocolade, salted caramel en hazelnoot. Waanzinnig lekker! Bekijk hier de andere kerstkrans die ik maakte. 

Ingrediënten
125 ml. kikkererwtenvocht
1 theelepel citroensap
180 gram poedersuiker
pure chocolade
fijngehakte hazelnoten
caramelsaus *
grof zeezout

* ik gebruikte de caramel die je bovenaan dit artikel kunt zien, die ik in een steelpannetje verwarmde en zo liet smelten. Je kunt ook makkelijk zelf vegan caramelsaus maken, kijk daarvoor hier.

Benodigdheden
bakplaat
bakpapier
mixer
spuitzak met spuitmondje

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop het kikkererwtenvocht met een mixer tot het stijf is. Voeg beetje bij beetje het citroensap en de poedersuiker toe en mix nog enkele minuten tot je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat de inhoud er uit valt. Vul een spuitzak met merigue en spuit kleine rondjes op het bakpapier. Hou er wel ruimte tussen, want ze kunnen tijdens bakken iets uitlopen. Bak de meringues voor ongeveer 2 uur. Raak er een met je vinger aan, als de bovenkant hard aanvoelt zijn ze klaar. Zo niet, bak ze nog wat langer. Laat de meringues vervolgens volledig afkoelen in de oven voor minstens een uur. Schik de meringues op een vel bakpapier in een krans, dicht tegen elkaar aan. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron. Drizzle caramel met een vork over de meringues  en bestrooi de caramel met zeezout, hoeveelheid naar smaak. Giet dan met een vork beetje bij beetje de chocolade er over en bestrooi met de fijngehakte hazelnoten. Giet er eventueel nog wat meer chocolade en caramel over heen. Laat het goed drogen en de chocolade hard worden. Ik zette de krans een half uurtje buiten op tafel in de kou, zodat het wat sneller ging. Verplaats de krans voorzichtig op een groot bord en serveer.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

  • Reply Linda

    Wat ziet dit er lekker uit.

    11 december 2017 at 18:10
  • Reply Lea

    Oh my, die ziet er mooi uit!! Hoe lang blijft dit goed? Als in, kun je dit 1,5 dag van tevoren maken en dan de volgende dag serveren?

    13 december 2017 at 10:44
    • Reply Suzanne

      Dank je wel! 🙂 Het meeste werk zit het in het bakken van de meringues, deze kun je zeker 1,5 dag van te voren maken. Het decoreren ervan is dan een klein klusje op de dag zelf. Ik zou dit niet al ver van te voren doen, want dan worden ze heel zacht en plakkerig.

      13 december 2017 at 17:47
      • Reply Lea

        Oke, ik vind het een leuk idee voor kerst. Dus ik ga ze de 24e maken, hopelijk blijven ze een dag goed. Bedankt!

        16 december 2017 at 12:30
  • Reply Ilse

    Kan dit ook met linzenvocht?

    30 december 2018 at 18:34
    • Reply Suzanne

      Ik heb het alleen met kikkererwten vocht gemaakt en heb geen ervaring met linzen.

      30 december 2018 at 19:03
  • Reply Kirsten

    Oeh deze wil ik graag maken voor Kerst, bedankt voor het leuke idee!! 🙂 Heb je toevallig een idee of ik er nog iets anders bij kan geven (iets van ijs of iets anders), om het echt als een nog meer ‘volwaardig’ dessert te serveren? 🙂

    11 december 2020 at 13:56
  • reageer