Vegan Vienetta op 2 manieren

Misschien wel het meest gegeten dessert tijdens de feestdagen in Nederland: de ijstaart Vienetta. Ook bij ons kwam ‘ie vroeger thuis vaak op tafel, vooral met kerst! Laatst vroeg ik via een vragensticker in mijn Instagram Stories weer eens wat men zoal graag zou willen zien hier op de website. Deze klassieker werd vaak genoemd, dus ben ik de keuken in gedoken en het resultaat mag er zijn: zowel Fabien als ik vonden het gewoonweg net echt!

Op twee manieren

Ik heb de Vienetta op 2 manieren gemaakt: één met kant en klaar vanille ijs en de andere versie is op basis van gecondenseerde kokosmelk en plantaardige slagroom. Beiden geven een zeer goed resultaat dat echt heel erg lijkt op the real thing, al heeft de tweede versie een lichte kokossmaak én smelt het een stuk sneller dan de eerste versie. Aan de chocolade heb ik kokosolie toegevoegd, want dat zorgt voor een ‘magic shell’, je weet wel, zo’n knapperig laagje chocolade op een ijshoorntje. Je kunt het ook met alleen cacaopoeder en kokosolie maken zoals ik eerder hier liet zien, maar ik vond het in dit recept wat lekkerder om het te mengen met chocolade.

Afdrukken

Vegan Vienetta versie 1

Benodigdheden

  • bakblik met afmeting van ongeveer 9 cm. x 19 cm.
  • olie, om in te vetten
  • bakkwastje
  • vel keukenpapier
  • lepel
  • zeefje

Inspiratie voor deze eerste versie: dit recept

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 2 potten plantaardig vanille ijs 500 gram
  • 150 gram pure chocolade
  • 12 eetlepels kokosolie
  • cacaopoeder

Bereidingswijze

  • Smelt de chocolade en de kokosolie in een schaaltje, ik doe het zelf au bain marie. Een handige instructievideo hiervoor vind je hier.
  • Vet het bakvorm in met wat olie met behulp van een bakkwastje. Bekleed het daarna met het vel bakpapier, door de olie blijft het goed op zijn plek.
  • Schep met een lepel kleine beetjes uit de pot ijs, ongeveer een eetlepel per keer. Leg deze stukjes ijs in het bakblik in 1 laag. Druk met de achterkant van de lepel aan en strijk zo glad mogelijk.
  • Verdeel met een eetlepel wat van de gesmolten chocolade erover. Dit hoeft niet netjes: trek een wir war van dunne strepen.
  • Zet het bakblik in de vriezer zodat de chocolade kan drogen voor een minuut of 5.
  • Haal het bakblik weer uit de vriezer en herhaal de vorige 2 stappen, vul het blik met nog een laag ijs en verdeel er weer chocolade over.
  • Herhaal tot het ijs op is.
  • Zet het bakblik met ijs een uurtje in de vriezer zodat het goed hard kan worden.
  • Verdeel er met een zeefje wat cacao overheen.
  • Snij in plakken en serveer.

Afdrukken

Vegan Vienetta versie 2

Deze versie is net zo lekker, heeft alleen een lichte kokossmaak en smelt wat sneller dan de eerste versie.

Benodigdheden

  • bakblik met afmeting van ongeveer 9 cm. x 19 cm.
  • olie, om in te vetten
  • bakkwastje
  • vel keukenpapier
  • lepel
  • zeefje

Inspiratie voor deze tweede versie: dit recept

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk, zie notities
  • 2 pakjes plantaardige slagroom om op te kloppen, bijvoorbeeld van AH huismerk of Alpro
  • 150 gram pure chocolade
  • 12 eetlepels kokosolie
  • cacaopoeder
  • 1 teaspoon vanille extract

Bereidingswijze

  • Maak als eerste het ijs. Dit doe je door de gecondenseerde kokosmelk, de plantaardige slagroom en vanille extract te mengen in een mixer tot het stijf wordt. Schep in bijvoorbeeld een bakblik en vries in tot het ijs hard is geworden.
  • Smelt de chocolade en de kokosolie in een schaaltje, ik doe het zelf au bain marie. Een handige instructievideo hiervoor vind je hier.
  • Vet het bakvorm in met wat olie met behulp van een bakkwastje. Bekleed het daarna met het vel bakpapier, door de olie blijft het goed op zijn plek.
  • Schep met een lepel kleine beetjes van het ijs, ongeveer een eetlepel per keer. Leg deze stukjes ijs in het bakblik in 1 laag. Druk met de achterkant van de lepel aan en strijk zo glad mogelijk.
  • Verdeel met een eetlepel wat van de gesmolten chocolade erover. Dit hoeft niet netjes: trek een wir war van dunne strepen.
  • Zet het bakblik in de vriezer zodat de chocolade kan drogen voor een minuut of 5.
  • Haal het bakblik weer uit de vriezer en herhaal de vorige 2 stappen, vul het blik met nog een laag ijs en verdeel er weer chocolade over.
  • Herhaal tot het ijs op is.
  • Zet het bakblik met ijs een uurtje in de vriezer zodat het goed hard kan worden.
  • Verdeel er met een zeefje wat cacao overheen.
  • Snij in plakken en serveer.

Notities

  • Gecondenseerde kokosmelk kun je in veel supermarkten kopen, waar het meestal op de afdeling met buitenlandse artikelen te vinden is. Ook is het te koop in de meeste toko’s.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Vera

    Hoii, voor hoeveel personen is het recept? Groetjes Vera

    22 december 2020 at 09:19
  • Reply Jeannette Meijer

    Aangezien de kokosolie alleen tussen het bakblik en het keukenpapier komt kun je toch net zo goed een ander soort olie gebruiken of heb ik dat mis?

    24 december 2022 at 08:02
    • Reply Suzanne

      Dat kan inderdaad!

      27 december 2022 at 10:38

    reageer