Aquafaba kerstkrans met mandarijn en chocolade

Zoals ieder jaar staat er weer een prachtig gerecht op de cover van de kersteditie van de Allerhande. Vorig jaar mocht ik een kijkje nemen op de redactie en het kerstnummer als één van de eersten inzien. Ook toen stond er een heerlijk dessert op de voorkant, die ik eenmaal thuis meteen ging veganizen: de brownietaart! Dit jaar staat er een kerstkrans van meringue met citroenyoghurt en fruit op de cover. Hartstikke mooi en feestelijk, maar natuurlijk niet vegan. Albert Heijn stuurde me een inspiratiedoos vol kerst-goodies met de uitdaging om een eigen versie van de kerstkrans te maken. Say no more, Albert Heijn: challenge accepted

Ik werd er zo enthousiast van dat ik twee versies heb gemaakt, kijk hier voor de andere versie! Beide kerstkransen zijn van meringue op basis van aquafaba. Aqua-wattes? Aquafaba! Dat is het vocht uit een blik kikkererwten dat je normaal wegspoelt door de gootsteen. Al eerder maakte ik hier heerlijke dingen mee, kijk maar. Deze krans heb ik getopt met vegan slagroom, mandarijn, sinas snippers en pure chocolade. Wat een zalige combinatie. De meringue is een beetje knapperig van buiten en de kern is zacht en marshmallow-achtig. Een geweldig kerstdessert! Hou bij het bereiden ervan wel rekening met de lange wachttijd: de meringue moet minimaal drie uur uur in de oven én vervolgens nog een uur (liever langer nog) afkoelen. Het beste is om de krans zelf een dag van te voren al te maken.

Ingrediënten
125 ml. kikkererwtenvocht
1 theelepel citroensap
180 gram poedersuiker
veganistische slagroom *
partjes mandarijn
sinas snippers
pure chocolade strooisel (eventueel zelf geraspt)

* deze kun je bij winkels als Ekoplaza kopen, maar je kunt het ook zelf maken van kokosmelk, kijk hier om te zien hoe

Benodigdheden
bakplaat
bakpapier
mixer
spuitzak met spuitmondje

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop het kikkererwtenvocht met een mixer tot het stijf is. Voeg beetje bij beetje het citroensap en de poedersuiker toe en mix nog enkele minuten tot je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat de inhoud er uit valt. Vul een spuitzak met merigue en spuit kleine hoopjes die tegen elkaar aan liggen in de vorm van een krans. Hou er rekening mee dat de hoopjes tijdens het bakken iets inzakken en dus uitlopen. Bak de krans 3 uur in de oven, zet de oven uit en laat het er nog minimaal een uur in staan, liefst langer. Leg de krans op een bord en top met de slagroom, mandarijn, sinas snippers en het chocolade strooisel.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer