3 x Vegan BBQ recepten

Dat je als vegan ook prima kunt barbecueën liet ik hier al zien. Met dit mooie weer steken we ‘m vaak aan! In dit artikel laat ik je nog eens 3 lekkere ideetjes zien om op de barbecue te bereiden. 

Sinds kort staat de Weber Original Kettler Barbecue op het balkon waarover je hier meer kunt lezen. Wat een verschil met de barbecue die we hiervoor gebruikten! Alles is zoveel sneller klaar! Zo is het nog leuker om nieuwe recepten uit te proberen. Voor deze drie recepten maak je eerst een marinade. Voor alle drie geldt hoe langer je het laat marineren, hoe beter. Het is daarom een goed idee om alles al een dag van te voren voor te bereiden. Dit geldt zeker voor de wortel hotdogs. En nog een tip voor het maken van de spiesen: laat de houten satéprikkers een paar uur weken in water. Zo voorkom je dat ze verbranden op de barbecue. Of gebruik metalen spiesen!

Jackfruit Hawai saté

Ingrediënten voor 4 saté spiesen

  • 1 blik jackfruit *
  • 1 klein blikje ananas stukjes (of vers kan ook natuurlijk)

marinade

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1/2 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • snuf cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder

* ik krijg hier veel vragen over: waar koop ik dit? Zelf koop ik jackfruit in de Aziatische supermarkt, zoals Amazing Oriental. Je vindt de jackfruit bij de ingeblikte vruchtenconserven. Er zijn meestal twee soorten: op siroop en op brine, oftewel op water. Die laatste moet je hebben.

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • satéprikkers

Bereidingswijze

  • Spoel de jackfruit in een vergiet af met koud water. Laat goed uitlekken. Snij de harde stukjes van de jackfuit en leg de stukken in een diepe schaal.
  • Maak de marinade door alle ingrediënten voor de marinade te mengen.
  • Giet de marinade over de jackfruit en laat een uurtje staan. Keer de stukjes halverwege om.
  • Rijg de stukjes jackfruit horizontaal aan de satérprikkers om en om met de ananas.
  • Leg de spiesen op de barbecue en grill ze aan beide kanten tot de jackfruit goudbruin begint te worden.

Spiesen met aubergine en tofu

Ingrediënten voor ongeveer 6 spiesen

1 aubergine

1 blok tofu van 250 gram

2 eetlepels sojasaus

2 theelepels rode currypasta

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • satéprikkers

Bereidingswijze

  • Snij de tofu in stukken en snij  de aubergine in ongeveer even grote stukken.
  • Maak de marinade door de sojasaus met de rode currypasta te mengen.
  • Meng de marinade met de aubergine en tofu en laat minimaal een uur in de koelkast staan.
  • Rijg de aubergine en tofu om en om aan de spiesen en grill aan alle kanten op de barbecue.

Wortel hotdogs

Ingrediënten voor 4 broodjes

  • 4 wortels
  • 1/4 cup/60 ml. appelazijn cider
  • 1/4 cup/60 ml. water
  • 2 tbsp/30 ml. sojasaus
  • 1/2 teentje knoflook, fijngehak
  • scheutje liquid smoke *
  • zwarte peper
  • 4 broodjes

*  online verkrijgbaar en in sommige winkels, ik kocht het bij Eichholtz Delicatessen aan de Leidsestraat in Amsterdam.

Kun je echt niet aan liquid smoke komen? Dan kun je het vervangen door een goedje dat ik laatst tegenkwam in de supermarkt, bij het schap met chilisauzen: een flesje verpakt in een kartonnen doosje van Tabasco, de chipotle versie. Deze heeft ook dat typische rooksmaakje. Maar het is echt de moeite waard om aan liquid smoke te komen. Daar krijg je het meest realistische rookaroma resultaten mee!

Benodigdheden

  • stoommandje (heb je die niet? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima)
  • dunschiller

Bereidingswijze

  • Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten boven een pan met een laag kokend water. Trek de schil er af.
  • Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
  • Leg de wortels in een afsluitbaar bakje in de marinade en laat dit minimaal 24 uur in de koelkast marineren.
  • Grill de wortels rondom op de barbecue.
  • Snij de broodjes open en leg de gebakken wortels er op. Lekker met ketchup en vegan mayonaise!

Super easy barbecue broodjes

Lekker bij de barbecue? Barbecue broodjes! Kijk hier hoe waanzinnig makkelijk je die maakt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Coolblue.

Advertisement

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer