5 x vegan BBQ recepten

Dat je als vegan ook prima gebruik kunt maken van een barbecue zag je hier al eerder. In dit artikel laat ik je zien wat ik laatst allemaal gemaakt heb tijdens een avondje barbecueën met onze nieuwe Weber Kettler barbecue. Je hoeft echt niets te  missen zonder vlees en vis!

Voorbereiding is het halve werk

Veel kun je al van te voren maken. De twee salades bijvoorbeeld die ik bij deze barbecue serveerde smaken na een dag in de koelkast zelfs lekkerder. Ook de spiezen kun je al uren van te voren maken, zo kan de marinade ook goed in trekken. En het scheelt stress wanneer je dan eindelijk aan tafel wil!

Dan nu het lekkers wat ik allemaal gemaakt heb. Om te beginnen met de salades. Ik heb een Duitse aardappelsalade gemaakt en een Griekse pastasalade. Aan vakantiesfeer geen gebrek!

AdvertisementDuitse aardappelsalade

Ingrediënten

  • 700 gram vastkokende aardappelen
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 hand peterselie
  • 250 ml. groentenbouillon
  • 3 eetlepels witte (wijn)azijn
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel mosterd
  • snuf suiker
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Was de aardappelen en kook ze in de schil in gezouten water gaar. Giet de aardappelen af en trek de schil er af terwijl de aardappelen nog warm zijn en snij ze in plakken.
  • Verwarm de bouillon en voeg toe aan de aardappel. Meng met de ui, azijn, olie en peterselie. Laat een paar minuten staan zodat de dressing kan binden.
  • Voeg als laatste de mosterd en snuf suiker toe en breng op smaak met peper en zout.

Griekse pastasalade

Ingrediënten

  • 225 gram farfalle pasta (of andere pastasoort naar keuze)
  • eetlepel olijfolie
  • bakje cherrytomaatjes, in kwarten gesneden
  • 1/2 komkommer, in stukjes gesneden
  • 1/2 rode ui, in halve dunne ringen gesneden
  • handje zwarte olijven, gehalveerd
  • blokjes vegan tofu feta , te koop in de bio supermarkt of maak het zelf naar dit recept

dressing

  • 4 tablespoons/60 ml. olijfolie
  • 1 tablespoon/15 ml. rode wijnazijn
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

Bereidingswijze

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de pasta in een vergiet en laat er koud water over stromen. Laat uitlekken en meng de eetlepel olijfolie er door. Zet apart.
  • Maak de dressing door de olijfolie, rode wijnazijn en knoflook te mengen.
  • Voeg alle ingrediënten en de dressing toe aan de pasta en roer goed door.
  • Ongeveer 3 dagen houdbaar in een goed afgesloten vershouddoos in de koelkast.

Gegrilde avocado

Ingrediënten voor 2 helften

  • 1 avocado
  • 1/2 eetlepel limoensap
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Snij de avocado in de lengte doormidden en verwijder de pit. Meng het limoensap met de olijfolie en wrijf met een bakkwastje de helften er mee in. Bestrooi met peper en zout.
  • Leg de avocado’s met de schil naar boven op het barbecue rooster. Grill voor een minuut of 5 tot de avocado’s beginnen te kleuren en er grillstreepjes ontstaan.

Vegan spiezen

Ingrediënten gemarineerde spiezen met tofu ongeveer 8 – 10 stuks

  • 200 gram tofu, in blokjes gesneden
  • 2 tablespoons/30 ml. sojasaus
  • 2 tablespoons/30 ml. sesamolie
  • 2 tablespoons/30 ml. pindakaas
  • 1 rode chilipeper, heel fijn gesneden
  • groene paprika, in stukjes gesneden
  • rode paprika, in stukjes gesneden
  • courgette, in plakjes gesneden
  • champignons

Bereidingswijze

  • Meng de sojasaus, sesamolie, pindakaas en rode chilipeper in een grote kom. Voeg de tofu en groenten toe en roer om, zodat alles is bedekt met de marinade. Laat minstens 1 uur in de koelkast marineren.
  • Prik de tofu en groenten op spiezen. Grill rondom op de barbecue tot de tofu en groenten de gewenste kleur hebben.

Voor de spiezen op de middelste foto heb ik een maiskolf gekookt, in stukken gesneden en deze samen met cherrytomaatjes, courgette, champignons, paprika, rode ui en vegan worstjes (bio supermarkt) aan prikkers geregen. Belangrijk is om de houten prikkers eerst te weken in water zodat ze niet verbranden.

BBQ caesar salade

Ingrediënten

  • 1 krop romaine sla
  • cherrytomaatjes, gehalveerd
  • vegan Parmezaanse kaas, klik hier voor het recept

caesar dressing (naar dit recept)

  • 2 tablespoons dijon mosterd
  • 2 tablespoons edelgistvlokken
  • 2 tablespoons gemalen amandelen
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 cup water
  • 2 tablespoons citroensap
  • 1/2 tablespoon sojasaus
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 1/4 teaspoon witte peper

Bereidingswijze

  • Maak de dressing door alle ingrediënten in een blender te mengen.
  • Was de romaine sla en snij in de lengte doormidden. Wrijf de sla op het snijvlak in met wat olie. Leg het met het snijvlak naar beneden op de barbecue en laat er op liggen tot er grillstrepen ontstaan.
  • Leg de helften op een bord, verdeel de dressing en cherrytomaatjes er over en bestrooi met vegan Parmezaanse kaas.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Coolblue.

Advertisement

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer