Tofu feta op 2 manieren

Het veganizen van non-vegan gerechten en producten vind ik zo ontzettend leuk! Het maakt de switch van vegetariër naar vegan zijn ook zoveel makkelijker (voor mij persoonlijk dan): in plaats van stil te staan bij wat ik allemaal niet meer ‘mag’, de focus leggen op wat er allemaal wel kan: en er een plantaardig alternatief voor vinden! Zoals ik al eerder deed met bacon, Filet Americain en tagliatelle met zalm bijvoorbeeld. Voor feta circuleren verschillende recepten op internet, die op basis zijn van tofu. Ik probeerde er twee uit. In dit artikel laat ik je zien hoe je ze maakt en welke mijn favoriet is!

Vegetariër
Er zijn mensen die zit soort vervangers een teken van zwakte vinden. Ik krijg dan ook wel eens privé berichtjes of openbare reacties met de strekking ‘je houdt jezelf voor de gek’ of ‘hypocriet dat je per se iets wil dat op vlees lijkt’. Ik zie dat echt helemaal anders: ik ben nooit vegetariër geworden omdat ik vlees niet lekker vond, integendeel. Ik wilde op mijn tiende nooit meer vlees eten omdat ik te doen had met de dieren, die het leven moesten laten om op mijn bord te eindigen. Daar wilde ik niets mee te maken hebben en daarom ben ik vegetariër geworden.

Samen met onze schapen en lammetjes. Friends, not food!

Besef
Nadat ik als jong meisje vegetariër werd vanwege mijn liefde en respect voor dieren, kwamen daar in de jaren die volgden nog vele andere redenen bij. Toen ik het besef kreeg over wat voor vreselijke toestanden talloze dieren moeten doorstaan. De verschrikkelijke misstanden in de bio-industrie om maar iets te noemen. Legbatterijen. Plofkippen. Megastallen. De jaarlijks 30 miljoen pasgeboren haantjes die versnipperd, vergast of verdronken worden simpelweg omdat ze waardeloos gevonden worden. Ik kan helaas nog even even door gaan. Dáárom eet ik geen vlees (en geen kip, geen vis en sinds kort ook geen eieren en andere dierlijke producten meer). Dat ik the real thing, waar vaak enorm veel leed achter schuilt na kan maken of een vega(n) variant van kan kopen in de winkel, is toch fantastisch? Iedereen blij en er heeft geen dier voor hoeven sterven. Hoe laag wordt de drempel voor vleeseters om eens een vega uitstapje te maken: easy peasy dankzij de Vegetarische Slager met vega kip, dankzij andere fabrikanten met vegan vissticks, nuggets, worstjes, paté?

Zo, dat gezegd hebbende… Die tofu!

Verwachtingen
Om te beginnen: stel je verwachtingen bij. Verwacht geen identieke vervanger voor feta. Eigenlijk net zoals dat je geen Ben & Jerry’s kunt verwachten wanneer je bananenijs maakt. Het is niet per se minder lekker, maar ánders. Goed, de feta van tofu die ook wel tofeta wordt genoemd, is het wat? Ja! Ik ga dit absoluut vaker maken. Heb ik een voorkeur van de twee: zeker. Maar omdat ik me voor kan stellen dat sommigen juist voor de andere versie zouden kiezen die ik het lekkerst vind, plaats ik ze allebei. Maak ze gewoon eens en kijk welke jij het lekkerste vind!

Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste versie hieronder. Deze ziet er na de marinade meer uit als ‘the real thing’ en het smaakte een stuk hartiger en garlicky dan de andere versie. Hou je meer van een zachte milde smaak, dan zal versie 2 meer jouw ding zijn. Belangrijk bij beide is in elk geval dat ze de tijd krijgen: hoe langer je de marinade in laat trekken hoe beter.

VERSIE 1 (MIJN FAVORIET!)
Ingrediënten

 • blok tofu naturel
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 theelepel gedroogde tijm of oregano
 • 1/2 theelepel zeezout
 • snuf zwarte peper

Bereidingswijze
Laat het blok tofu goed uitlekken. Voor tips daarvoor verwijs ik naar dit artikel dat ik over onder andere tofu schreef. Maak de marinade door alle overige ingrediënten te mengen in een grote glazen pot of een ruime plastic bak met deksel. Snij de tofu in kleine blokjes en voeg ze aan de marinade toe. Schud de blokjes goed om zodat ze allemaal bedekt worden met de marinade. Zet in de koelkast en laat minimaal 6 uur intrekken, het beste is een nachtje. Ongeveer 3 dagen houdbaar in de goed afgesloten pot/bak.

VERSIE 2
Ingrediënten

 • blok tofu naturel
 • 120 ml. rijstazijn
 • 15 ml. citroensap
 • 120 ml. sojamelk
 • 1 teaspoon gedroogde basilicum
 • 1/2 teaspoon knoflookpoeder
 • 2 teaspoons zeezout

Bereidingswijze
Laat het blok tofu goed uitlekken. Voor tips daarvoor verwijs ik naar dit artikel dat ik over onder andere tofu schreef. Maak de marinade door alle overige ingrediënten te mengen in een grote glazen pot of een ruime plastic bak met deksel. Snij de tofu in kleine blokjes en voeg ze aan de marinade toe. Schud de blokjes goed om zodat ze allemaal bedekt worden met de marinade. Zet in de koelkast en laat minimaal 6 uur intrekken, het beste is een nachtje. Ongeveer 3 dagen houdbaar in de goed afgesloten pot/bak.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer