Vanille kokosmakronen

Ik ben dol op kokosmakronen. Ik heb inmiddels al behoorlijk wat versies gemaakt, zie onderaan dit artikel. Deze variant is vegan en gemaakt met gecondenseerde kokosmelk en aquafaba: dat is het zetmeelrijke goedje dat je normaal laat wegspoelen wanneer je kikkererwten afgiet. Daar kun je allerlei lekkers mee maken! En ik heb er ook een vanille stokje voor gebruikt, wat een heerlijke aparte smaak er aan geeft.

Ingrediënten voor ongeveer 36 stuks
400 gram geraspte kokos
1 blikje gecondenseerde kokosmelk
1 vanillestokje
snuf zeezout
6 tbsp/90 ml. aquafaba, oftewel het vocht uit een blik kikkererwten

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de geraspte kokos met de gecondenseerde kokosmelk. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg er uit en doe dit bij het kokos mengsel. Meng de aquafaba met het zout en klop met een handmixer tot je stijve pieken kunt vormen. Schep dit mengsel bij de kokos en roer het er door heen, probeer dit zo luchtig mogelijk te houden. Niet teveel omscheppen dus! Maak gelijke balletjes van het mengsel en druk deze iets plat en leg ze op de bakplaat. Bak 20 minuten in de oven tot de kokosmakronen beginnen te kleuren. Ze zijn nog zacht wanneer je ze uit de oven haalt, laat ze daarom eerst goed afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt.

Tips
De gecondenseerde kokosmelk kun je in diverse supermarkten kopen. Bij de supermarkt waar ik het altijd koop staat het bij de buitenlandse producten, dus het schap met onder andere Amerikaanse en Surinaamse artikelen.

Voor dit recept heb je een behoorlijke hoeveelheid geraspte kokos nodig. Dit is een ingrediënten dat ik voordelig koop bij winkels als Amazing Oriental, waar je geraspte kokos per kilozak kunt kopen. Dan is het vele malen voordeliger dan de kleine zakjes in de supermarkt én je hebt meteen een voorraad in huis.

Je kunt er als extraatje ook gesmolten chocolade overheen ‘drizzlen’ met een vork.

Nadat je het merg uit het vanillestokje hebt geschraapt kun je er nog meer mee doen! Zo kun je het gebruiken om een potje suiker in te toveren tot vanille suiker. Lekker voor over desserts of in de koffie. Steek het stokje simpelweg in een potje (riet)suiker en sluit het goed af. Al snel ruikt het heerlijk naar vanille!

Na het bakken zijn de kokosmakronen nog zacht. Laat ze eerst goed afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt!

Recepten met 4 of minder ingrediënten

Nog meer kokosmakronen? Kijk hieronder voor andere versies!

Kokosmakronen met chocolade (niet vegan) – klik hier voor het recept

Bananen kokosmakronen (vegan) – klik hier voor het recept

Supersnelle kokosmakronen (niet vegan) – klik hier voor  het recept

Chocolade kokosmakronen (vegan) – klik hier voor het recept

Kokosmakronen met chocolade (niet vegan) – klik hier voor het recept

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Mevrouw Marloes

    (Sorry voor al mijn reacties onder je berichten, maar ik heb je blog pas ontdekt en ben helemaal fan!)

    Moet je dus gewoon het vocht uit een blik kikkererwten halen (aquafaba) en zonder er iets mee te hebben gedaan mengen met zout?

    25 september 2017 at 18:14
    • Reply Suzanne

      Aah wat een leuke reactie! <3 Enne ja, doe de kikkererwten in een vergiet en het vocht dat je dan opvangt is aquafaba-ready. Je hoeft er niks mee te doen eerst!

      25 september 2017 at 21:30
  • Reply Marinka

    Lijkt me heerlijk. Was al een tijdje op zoek naar een recept zonder gebruik van eideren. Ga deze zeker proberen.

    Grappig ook dat receptenboekje. Die heb ik ook. Nog van mijn moeder van de huishoudschool 🙂

    2 juni 2018 at 15:05
  • reageer