Ingrediënten onder loep #4: jackfruit

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak, in het derde liquid smoke en nu is het de beurt aan jackfruit. Van stoofvlees tot saté en van tonijnsalade tot ‘pulled pork’: je kunt er van alles mee! 

Jackfruit

Jackfruit, ook wel Nangka genoemd is een vrucht van de van oorsprong Indiase boom die in half Azië, Afrika en Zuid-Amerika voorkomt. Het is familie van de doerian en groeit direct aan de stam in plaats van aan de takken van de boom. Jackfruit is een populair ingrediënten in de veganistische keuken. Het heeft een vlezige structuur en neemt goed smaken op.

Gezonde keuze

Jackfruit is een gezonde keuze. Wat jackfruit uniek maakt is het hoge eiwitgehalte van maar liefst 3 gram per 175 gram. Andere soorten fruit hebben 0-1 gram eiwit. Ook is het rijk aan anti-oxidanten, matig in calorieën en heeft het veel vezels, vitamines zoals C en mineralen.

Gemak in blik

Je kunt voor vers jackfruit kiezen, maar dat is niet heel makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Zelf kies ik dan ook voor een stuk gemak door jackfruit uit blik te gebruiken. Let er wel op dat je de jackfruit in brine (gezouten water) koopt en niet die op siroop. Je kunt jackfruit kopen Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental. Een blik kost rond de € 1,50. Edit juli 2018: het is nu ook verkrijgbaar bij Ekoplaza! Daar betaal je voor een blik wel een stuk meer namelijk € 399,, maar het is handig wanneer je geen Aziatische supermarkt of toko in de buurt hebt.

Pulled jackfruit

Een van de meest bekende gerechten die je kunt maken met jackfruit is een vegan variatie op pulled pork. Hoe eenvoudig je dat maakt kun je hier zien, of klik op de afbeelding hieronder.

Kijk hieronder naar wat je er nog meer mee kunt bereiden.

Ingrediënten onder de loep

Dit is een deel uit de serie ingrediënten onder loep. Bekijk hier de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

 • Reply Linda

  Leuke blog! Alleen wou dat ik deze al had gelezen voordat ik jackfruit op siroop had gekocht, haha.. Denk je dat ik deze toch nog kan gebruiken voor pulled jackfruit?

  22 juni 2018 at 19:30
  • Reply Suzanne

   Ik zou met die op siroop een lekker dessert maken! Heb het zelf nog niet geprobeerd durf dus ook niet te zeggen of je er pulled jackfruit mee kunt maken.

   22 juni 2018 at 20:38
 • Reply Tashina Servaas

  Ik had een vraagje. Het blik jackfruit op de foto van de toko was net helaas uitverkocht en heb nu een blik jonge jackfruit meegenomen. Kan je daar ook alles mee maken of is dat toch anders?

  23 juli 2018 at 16:02
  • Reply Suzanne

   Hi, dan heb je waarschijnlijk de jackfruit op siroop? Die is voor zover ik weet niet geschikt om bovenstaande recepten mee te maken, maar geschikt voor desserts en dergelijke.

   24 juli 2018 at 04:48

  reageer