Vegan mini meringues

Op basis van, echt waar: kikkererwtenvocht. Het water wat normaal door de gootsteen verdwijnt bij het afgieten van kikkererwten blijkt een basis voor vegan lekkers als schuimpjes, slagroom en meringues, dat verwacht je toch niet? Er is zelfs een naam voor het zetmeelrijke goedje: aquafaba. Op deze website kun je er vele recepten mee vinden. Ik had er al meerdere keren over gelezen en was nu zo benieuwd dat ik besloot de meringues te maken. Boven verwachting lekker! Niet helemaal gelukt naar verwachting: zie verderop bij ‘tips’ waarom, maar een kleinere versie ervan, vandaar dat ik deze mini meringues heb genoemd.

De smaak en structuur van het bereide meringue beslag voor het de oven in ging deed me denken aan marshmallow fluff, dat mierzoete witte broodbeleg dat je in de supermarkt kunt kopen. Ik maakte met een restje er een chickpea latte mee. Je moet er van houden want zoet, heel zoet, maar ik vond het lekker!

Ingrediënten
vocht van 1 blik kikkererwten van 400 gram
125 gram poedersuiker
1/2 tsp vanille extract
1/2 tsp/2 gram cream of tartar*

* dit is te koop bij toko’s en supermarkten als Amazing Oriental

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 110 graden. Giet het water in een grote kom en klop het met een (hand)mixer voor een minuut of 5 tot het wit en luchtig is.

Voeg de cream of tartar toe en mix dit erdoor voor een minuut en voeg dan de poedersuiker en vanille extract toe. Mix tot het mengsel stijf begint te worden.

Schep het mengsel in een spuitzak. Ik gebruikte een diepvrieszak waarvan ik een hoekje afknipte. Spuit er rondjes schuim mee op een met bakpapier beklede bakplaat.

Zet 2 uur in de oven, open de deur gedurende deze tijd niet!

Tips
Ik maakte grote en kleine rondjes. De grote mislukten en zakten in elkaar, ik denk dat het mengsel niet stijf genoeg was of dat deze langer in de oven hadden gemoeten.

Vegan mini meringues

Vegan mini meringues

Ik maakte met een beetje van het kikkererwtenvocht 'beslag' ook een lekkere zoette latte. Een chickpea latte! :)

Ik maakte met een beetje van het kikkererwtenvocht ‘beslag’ ook een lekkere zoette latte. Een chickpea latte! 🙂

Recepten met 4 of minder ingrediënten

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

 • Reply Marieke

  Wauw. Dit zou ik dus nóóit hebben bedacht! Ik ga het opslaan en een keer proberen….
  Zou het ook werken met vocht waarin gedroogde kikkererwten hebben geweekt?

  12 mei 2015 at 09:21
  • Reply Suzanne

   Dat is een goeie, Marieke, geen idee! Ben er wel benieuwd naar. Best kans dat het werkt, want zoals ik het begrepen het gaat het om het zetmeel uit de kikkererwten en die trekken bij het weken toch ook in het water lijkt me. Mocht je het proberen, wil je het me even laten weten? Succes!

   12 mei 2015 at 09:23
 • Reply Anita

  Hi, wat voor cream gebruik je eigenlijk? welk merk?

  12 mei 2015 at 12:11
  • Reply Suzanne

   Wat bedoel je met cream?

   12 mei 2015 at 22:19
 • Reply fieke

  Overal zie ik dit opduiken en ik ben ook wel een beetje benieuwd geworden om dit eens te proberen. Maar ik blijf me afvragen: wie is in godsnaam op dat idee gekomen om dat goedje te gaan opkloppen? 🙂

  12 mei 2015 at 17:07
 • Reply Anneleen

  Dit werkt echt zo goed, grote meringues lukt ook wel, als je maar echt lang mixt. Eerst vijf minuten alleen het vocht, dan beetje bij beetje de suiker, en nog zeker een minuut of zeven mixen. Je moet de schaal met het mengsel op de kop kunnen houden ?
  Voor een mooie kleur kan je nog een beetje bietensap ofzo toevoegen.

  23 juli 2015 at 14:19
 • Reply Ninak51

  Het werkt echt en dan zo’n hoeveelheid van 150 ml uitlekvocht. Voeg nog 2 theelepels gezeefde maïzena aan het mengsel toe en ze zakken niet meer in.
  Ik heb ze nu al drie dagen in een zgn zipperzak zitten en ze zijn nog steeds super krokant

  6 februari 2016 at 14:57
 • reageer