Op basis van, echt waar: kikkererwtenvocht. Het water wat normaal door de gootsteen verdwijnt bij het afgieten van kikkererwten blijkt een basis voor vegan lekkers als schuimpjes, slagroom en meringues, dat verwacht je toch niet? Er is zelfs een naam voor het zetmeelrijke goedje: aquafaba.
De smaak en structuur van het bereide meringue beslag voor het de oven in ging deed me denken aan marshmallow fluff, dat mierzoete witte broodbeleg dat je in de supermarkt kunt kopen. Ik maakte met een restje er een chickpea latte mee. Je moet er van houden want zoet, heel zoet, maar ik vond het lekker!
AfdrukkenVegan mini meringues
Ingrediënten
Scale
- vocht van 1 blik kikkererwten van 400 gram
- 125 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel gram cream of tartar
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 110 graden. Giet het water in een grote kom en klop het met een (hand)mixer voor een minuut of 5 tot het wit en luchtig is.
- Voeg de cream of tartar toe en mix dit erdoor voor een minuut en voeg dan de poedersuiker en vanille extract toe. Mix tot het mengsel stijf begint te worden.
- Schep het mengsel in een spuitzak. Ik gebruikte een diepvrieszak waarvan ik een hoekje afknipte. Spuit er rondjes schuim mee op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zet 2 uur in de oven, open de deur gedurende deze tijd niet!
8 reacties
Wauw. Dit zou ik dus nóóit hebben bedacht! Ik ga het opslaan en een keer proberen….
12 mei 2015 at 09:21Zou het ook werken met vocht waarin gedroogde kikkererwten hebben geweekt?
Dat is een goeie, Marieke, geen idee! Ben er wel benieuwd naar. Best kans dat het werkt, want zoals ik het begrepen het gaat het om het zetmeel uit de kikkererwten en die trekken bij het weken toch ook in het water lijkt me. Mocht je het proberen, wil je het me even laten weten? Succes!
12 mei 2015 at 09:23Hi, wat voor cream gebruik je eigenlijk? welk merk?
12 mei 2015 at 12:11Wat bedoel je met cream?
12 mei 2015 at 22:19Overal zie ik dit opduiken en ik ben ook wel een beetje benieuwd geworden om dit eens te proberen. Maar ik blijf me afvragen: wie is in godsnaam op dat idee gekomen om dat goedje te gaan opkloppen? 🙂
12 mei 2015 at 17:07Haha inderdaad! :’D
12 mei 2015 at 22:19Dit werkt echt zo goed, grote meringues lukt ook wel, als je maar echt lang mixt. Eerst vijf minuten alleen het vocht, dan beetje bij beetje de suiker, en nog zeker een minuut of zeven mixen. Je moet de schaal met het mengsel op de kop kunnen houden ?
23 juli 2015 at 14:19Voor een mooie kleur kan je nog een beetje bietensap ofzo toevoegen.
Het werkt echt en dan zo’n hoeveelheid van 150 ml uitlekvocht. Voeg nog 2 theelepels gezeefde maïzena aan het mengsel toe en ze zakken niet meer in.
6 februari 2016 at 14:57Ik heb ze nu al drie dagen in een zgn zipperzak zitten en ze zijn nog steeds super krokant