Vegan aquafaba meringues

Meringues gemaakt van het vocht uit een blik kikkererwten ook wel aquafaba genoemd

Gooi het vocht uit een blik kikkererwten niet weg: je kunt er heerlijke dingen mee maken. Wat dacht je van meringue? In dit artikel laat ik je zien hoe je ze maakt met het vocht dat ook wel aquafaba wordt genoemd. Hartstikke makkelijk, het kost je alleen wat geduld aangezien ze zo’n 2 tot 2 1/2 uur de oven in moeten. Maar dan heb je ook wat: bros van buiten en chewy van binnen!

Afdrukken

Vegan aquafaba meringues

Meringues gemaakt van het vocht uit een blik kikkererwten ook wel aquafaba genoemd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • het vocht kikkererwten uit een blik van 400 gram
  • even zoveel suiker in gewicht

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 90 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de inhoud van het blik kikkererwten in een vergiet en vang het vocht op. Gebruik de kikkererwten voor iets anders, deze heb je voor dit recept niet nodig.
  • Weeg het vocht en weeg even zoveel gram suiker af.
  • Meng het vocht met een mixer.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe en mix tot het stijf en helemaal wit is geworden.
  • Schep het mengsel in een spuitzak. Je kunt dit ook met een lepel doen, maar met een spuitzak gaat het makkelijkste.
  • Spuit met de spuitzak gelijkmatige bergjes van dit mengsel op het bakpapier. Laat genoeg ruimte er tussen vrij, want de meringues kunnen tijdens het bakken wat uitlopen. Ik maakte zoals je kunt zien op de foto’s kleine en wat grotere meringues.
  • Bak de meringues voor zo’n 2 – 2 1/2 uur in de oven.
  • Wanneer ze niet langer plakkerig maar droog aanvoelen aan de bovenkant, zijn ze klaar.
  • Laat ze goed afkoelen voor je ze van het bakpapier haalt.

Veganistische schuimpjes gemaakt van aquafaba

 

Recepten met 4 of minder ingrediënten

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

11 reacties

  • Reply Malou | Blonde Blossom

    Wat een gave manier van meringues maken! Superleuk dat je zoiets met ‘afval’ kan maken, ik ga het graag eens proberen. Malou x

    5 januari 2017 at 19:37
  • Reply Gypsy

    Lijkt me lekker! Kun je dit ook met een andere zoetstof maken, agavestroop bijvoorbeeld?

    6 januari 2017 at 10:20
    • Reply Suzanne

      Ik heb het niet geprobeerd, maar ik verwacht dat dit geen succes zal worden. De suiker zorgt ook voor de luchtigheid van de meringues en dat effect zul je met stroop niet snel krijgen. Maar je kunt het altijd proberen, laat het me dan even weten graag! 🙂

      6 januari 2017 at 10:40
  • Reply Z

    Op hoeveel graden in de oven?

    7 januari 2019 at 12:14
    • Reply Suzanne

      Dat staat er bij, 90 graden.

      7 januari 2019 at 12:19
  • Reply Nathalie

    Suzanne, bedoel je dat er 400 gram suiker moet toevoegen? Begrijp ik dat goed? Alvast bedankt!

    19 maart 2022 at 17:28
    • Reply Suzanne

      Hi, nee: weeg het vocht uit het blik (dus niet de kikkererwten) en voeg even zoveel suiker toe!

      19 maart 2022 at 21:08
  • Reply Moniek

    hoelang kun je deze goed houden?

    5 februari 2023 at 22:24
    • Reply Suzanne

      De meringues een paar dagen in een goed afgesloten trommel of doos. Ze worden naar mate de tijd verstrijkt zachter. En de aquafaba in de koelkast in een potje ongeveer een week of tot 3 maanden in de vriezer.

      6 februari 2023 at 15:54
  • Reply Liesj

    Ik maak ze vaak en doe ze altijd in een afgesloten plastic bakje met keukenpapier ertussen. Dan blijven ze meer dan een week goed!

    2 augustus 2023 at 10:38
  • Reply Emily

    Geweldig recept! Heel makkelijk om te maken en suuuuperlekker. Echt een eyeopener voor veel nonvegans dat je zoiets iets lekkers kan maken zonder ei of melk.






    29 december 2023 at 08:56
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star