Vegan kokosmakronen met chocolade

Deze lekkere kokosmakronen maak je in een handomdraai. In plaats van eiwitten gaat er aquafaba in: dat is dat goedje in een blik kikkererwten dat je normaal wegspoelt. Daar kun je dus echt de lekkerste dingen mee maken, kijk maar eens. Onder deze kokosmakronen zit een rondje eetpapier, dat is een lastige om hier in Nederland te vinden: vrijwel alle soorten eetpapier, ook wel ouwel genoemd bevatten stoffen als schellak of karmijn wat het niet veganistisch maakt. Gelukkig kwam ik in een Duitse supermarkt vegan versie tegen. Dus ben je eens in Duitsland of ken je iemand daar? Inslaan! Het is ook nog eens hartstikke goedkoop: een doosje met 100 velletjes kost nog geen euro. Anyway: nu laat ik je zien hoe je deze heerlijke kokosmakronen met chocolade maakt! 

Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks
200 gram geraspte kokos
1/2 blikje gecondenseerde kokosmelk *
1/2 vanillestokje **
snufje zeezout
30 ml. aquafaba, oftewel het vocht uit een blik kikkererwten
eetpapier, in rondjes ***
pure chocolade, liefst met een zo hoog percentage cacao
flinke theelepel kokosolie

* dit kun je in veel supermarkten kopen, meestal staat het bij de Amerikaanse artikelen. Kijk hier om te zien hoe het er uit ziet.

** Nadat je het merg uit het vanillestokje hebt geschraapt kun je er nog meer mee doen! Zo kun je het gebruiken om een potje suiker in te toveren tot vanille suiker. Lekker voor over desserts of in de koffie. Steek het stokje simpelweg in een potje (riet)suiker en sluit het goed af. Al snel ruikt het heerlijk naar vanille!

*** veganistisch eetpapier is hier dus lastig te krijgen. Zo ziet het eetpapier er uit dat je in de Duitse supermarkten kunt kopen:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de geraspte kokos met de gecondenseerde kokosmelk.
  • Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg er uit en doe dit bij het kokos mengsel.
  • Meng de aquafaba met het zout en klop met een handmixer tot je stijve pieken kunt vormen. Schep dit mengsel bij de kokos en roer het er door heen, probeer dit zo luchtig mogelijk te houden. Niet teveel omscheppen dus!
  • Maak gelijke balletjes van het mengsel en druk deze iets plat en leg ze op, wanneer je die gebruikt de rondjes eetpapier op de bakplaat. Heb je geen eetpapier, leg dan eerst een vel bakpapier op de bakplaat en leg daar de balletjes op en druk ze dan plat. Snij met een kleine ronde uitsteker een rondje uit het midden van de kokosmakronen. Ik gebruikte hiervoor de achterkant van een spuitmondje van een spuitzak.
  • Bak 20 minuten in de oven tot de kokosmakronen beginnen te kleuren. Ze zijn nog zacht wanneer je ze uit de oven haalt, laat ze daarom eerst goed afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt.
  • Smelt de chocolade au bain marie en voeg de kokosolie toe en meng er door. Maak met een vork strepen chocolade op de kokosmakronen en laat drogen.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer