Chocolade kokostaart

Deze taart is zo goed gelukt! De onderkant bestaat uit een stevige chocoladecake met bovenop een romige laag kokosmousse. Maak ‘m wel van tevoren: de bovenste laag moet eerst een nachtje opstijven in de koelkast. 

Ingrediënten chocolade cake laag

  • 160 ml. plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk
  • 1 1/2 teaspoon azijn
  • 120 ml. maple syrup
  • 60 ml. kokosolie, gesmolten
  • 2 teaspoons vanille extract
  • 1/3 cup/30 gram cacaopoeder
  • 1 cup/150 gram bloem
  • 1/2 teaspoon zout
  • 3/4 teaspoon bakpoeder

Benodigdheden

  • springvorm met doorsnede van 18 cm.
  • bakpapier

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Ik vind dat zelf het makkelijkst door de ring van de vorm los te halen, een stuk bakpapier op de bodem te leggen en vervolgens de bovenkant er weer op te plaatsen en vast te klikken.
  • Meng de eerste 5 ingrediënten in een kom en laat minimaal 10 minuten staan.
  • Meng de overige ingrediënten in een andere kom en voeg het natte aan het droge mengsel toe en roer goed door.
  • Schep het beslag in de springvorm.
  • Bak 20 minuten in de oven. Wanneer een satéprikker er schoon uit komt nadat je deze in de cake hebt geprikt, is de cake gaar.
  • Laat afkoelen.

Het recept voor de chocoladelaag komt hier vandaan.

Ingrediënten kokoslaag

  • 150 ml. kokosmelk
  • zakje vanillesuiker
  • 5 gram agar agar **
  • 250 ml. plantaardige slagroom *
  • 1 zakje klop-fix ***
  • suiker, hoeveelheid naar smaak
  • geraspte kokos ****

Benodigdheden

  • steelpan
  • garde
  • spatel

Bereidingswijze

  • Schenk de kokosmelk met de vanillesuiker en agar agar in een steelpan. Roer met een garde goed door en verwarm 2 tot 3 minuten al roerende met een houten lepel tot het dikker begint te worden. Haal van het vuur en laat afkoelen. Dit deed ik door het mengsel in een schaaltje te schenken. Laat in de gootsteen een laagje koud water lopen en zet daar het bakje in, zodat het afkoelt.
  • Klop de slagroom met een mixer stijf en voeg terwijl je het opklopt het zakje klop klop toe en suiker, hoeveelheid naar smaak.
  • Vouw met een spatel voorzichtig het afgekoelde kokosmelk mengsel door de slagroom.
  • Vet de bovenkant van de springvorm waar de chocoladecake in zit licht in.
  • Schenk het slagroom mengsel over de chocoladecake. Bestrooi met een flinke laag kokos en zet een nacht in de koelkast.
  • Verwijder de ring van de springvorm en snij in stukken.

Het recept voor de kokoslaag is een aangepaste versie van een gedeelte van de maanzaadtaart uit het boek Vegan Backen.

Tips

* bijvoorbeeld Op te kloppen van Alpro of vegan slagroom die je in biologische supermarkten zoals Ekoplaza kunt kopen. Zelf gebruikte ik een pakje Slagfix dat ik in Duitsland kocht, dat is in Nederland in enkele speciaalzaken verkrijgbaar.

** dit is een plantaardig alternatief voor gelatine. Lees er hier meer over!

*** klop-fix is een slagroomversteviger. Je kunt het in de supermarkt vinden bij de bakartikelen.

**** je kunt gewone geraspte kokos gebruiken, voor deze taart gebruikte ik wat grovere geraspte kokos. Deze kocht ik bij Amazing Oriental. Je kunt ook gedroogde of geroosterde kokossnippers gebruiken.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Stephanie

    Wauw dat ziet er goed uit! Ik wil deze taart binnenkort eens proberen te maken, bedoel je met kokosmelk de variant uit blik of de geheel vloeibare uit een pak? En voor hoeveel personen is dit ongeveer?

    30 november 2019 at 12:11
    • Reply Suzanne

      Ik heb zelf die uit een kartonnen pakje gebruikt. En ik schat in dat je hier zeker wel 8 punten uit kunt halen!

      1 december 2019 at 18:59

    reageer