Retro vegan #14: slabinken

We aten ze vroeger thuis best vaak, altijd met een Hollands ‘prakkie’: slavinken. Ik heb er voor dit deel van Retro Vegan een plantaardige versie mee gemaakt. Ik had er een beetje een hard hoofd in van tevoren, maar gelukkig zijn ze hartstikke goed gelukt. En je had het misschien al door, ik vind het leuk om eigen namen te bedenken voor mijn veganized lekkernijen en noem deze dan ook hierbij: de slabink!

Slavink

Wat is nu ook alweer precies een slavink? Ik moest het even opzoeken, want dat was echt té lang geleden. Wikipedia omschrijft ‘m als: een rolletje varkensgehakt of half-om-half gehakt omwikkeld met spek. De naam dankt ‘ie aan zijn voorganger blinde vink, dat was een ander type vleesgerecht die de vorm en grootte had van de zangvogel vink. Men geloofde vroeger dat door het eten van die vogel je mooier ging zingen. Afijn, de slavink werd in 1952 door een slager bedacht en kreeg de naam door een collega slager uit Laren, die de vink slavink noemde omdat het zo lekker smaakte bij sla. Goed om te weten maar vooral: de hoogste tijd voor een veganistische versie.

Veganizen

Let’s veganize! Ik heb de volgende producten gebruikt om tot een heerlijke plantaardige slabink te komen.

Bacon

Allereerst natuurlijk het jasje die bestaat uit bacon. Daarvan zijn van meerdere merken veganistische varianten, maar ik raad je echt de plakjes vegan bacon van de Vegan Junkstar aan die je in het vriesvak van veel Jumbo supermarkten kunt vinden voor rond de 4 euro voor een pakje. Deze plakjes zijn heel smaakvol, flexibel van structuur, hebben een heel lekkere smaak en geur en ze bakken mooi zonder dat ze heel taai worden. Mocht je deze niet kunnen vinden of het te prijzig vinden dan kun je de plakjes vegan bacon van Albert Heijn gebruiken. Deze zijn op zich ook prima, maar persoonlijk vind ik ze niet zo lekker als die van Vegan Junkstar en ze ruiken enorm sterk en zorgen voor een geur in huis die nog lang blijft hangen. Ik schreef er eerder deze taste test over.

Gehakt

Er zijn twee typen vegan gehakt: rul gehakt en gedraaid oftewel kneedbaar gehakt. Rul gehakt gebruik je in gerechten als pastasaus en in taco’s en bestaat uit kleine stukjes. Gedraaid/kneedbaar gehakt wordt verpakt als strengen gehakt aan elkaar in een rechthoekige vorm. Dat gehakt is de basis om zelf bijvoorbeeld soepballetjes en gehaktballen van te draaien. En die laatste is ook perfect voor het rolletje dat in het spek zit bij een slavink. Het is verkrijgbaar van allerlei merken in diverse supermarkten, persoonlijk vind ik ze allemaal prima!

Ei

Het gehaktrolletje wordt gebonden door ei, maar laat zich prima vervangen door aquafaba. Mocht je dat niet kennen, dat is het vocht dat je normaal door de gootsteen spoelt bij het afgieten van een blik kikkererwten. Daar kun je echt van alles mee, van meringues tot ei vervangen in een gerecht als deze. Lees er hier meer over!

Gehaktrolletje verpakken in de vegan bacon

Hoe rol je de bacon om het gehakt? Gelukkig is daar YouTube waar ik het duidelijk kon bekijken. Let wel op, het recept is voor 4 stuks en ik ging enthousiast aan de slag met 3 plakjes vegan bacon per slabink. Ik kwam echter niet uit want er zitten 10 plakjes in een verpakking, dus snij de plakjes eventueel doormidden om aan 12 plakjes bacon te komen. Leg de plakjes vegan bacon zo neer zoals op de foto hieronder en leg een vegan gehaktrol er op. Vouw dan de twee uiteindes rechts en links om het gehaktrolletje naar binnen en rol het op. Bak de slavinken als eerste met de gevouwen uiteinden naar beneden.

Lekker bordje

Ik at de slabink met krokante crushed potatoes en geroosterde bloemkool uit de oven, groene aspergetips met tahin. Zalig! Voor de aardappelen volgt nog het recept.

Afdrukken

Retro vegan #14: slabinken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • schaal met 200 gram vegan kneedbaar gehakt, zoals Garden Gourmet Sensational vegan gehakt
  • pakje vegan bacon, zoals van Vegan Junkstar
  • 15 gram paneermeel
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • snuf nootmuskaat
  • 1,5 eetlepel aquafaba
  • vegan (braad)boter of margarine om te bakken, ik vind zelf deze erg prettig
  • 100 ml. groentebouillon

Bereidingswijze

  • Leg het gehakt op een bord.
  • Strooi de paneermeel erover en de kruiden en specerijen.
  • Meng en kneed met je handen.
  • Voeg de aquafaba toe en kneed tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke stukken van ieder 60 gram.
  • Vorm ieder deel tot een rol van ongeveer cm. breed.
  • Leg drie plakjes vegan bacon op een snijplank zoals je hierboven op de foto kunt zien.
  • Leg een vegan gehaktrolletje er bovenaan op, vouw de twee uiteinden rechts en links over het rolletje naar binnen en rol van boven naar beneden tot een slabink.
  • Herhaal met de rest tot je 4 slabinken hebt.
  • Verhit wat vegan margarine of (braad)boter in een hapjespan.
  • Bak de slabinken enkele minuten aan beide kanten tot het begint te kleuren.
  • Zet het vuur lager, schenk voorzichtig de groentebouillon erbij en doe het deksel op de pan.
  • Laat een minuut of 10-15 zachtjes gaar stoven en keer ze halverwege om.
  • Lekker met vegan jus bij een stamppot!

Dit artikel is deel van de serie retro vegan. Kijk hieronder voor alle delen:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star