Retro vegan #13: baasbroodjes

Vroeger was ik er dol op: kaasbroodjes, liefst warm uit de oven. Ik heb een heerlijke vegan versie gemaakt die heel dicht bij in de buurt komt van zoals ik ze me kan herinneren, met een lekkere smeuïge vulling. En omdat ze baas zijn noem ik ze ook zo: baasbroodjes!

Vegan bladerdeeg en geraspte kaas

Voor deze kaasbroodjes heb ik het vegan bladerdeeg van Koopmans gebruikt en de geraspte plantaardige kaas van het huismerk van Albert Heijn. Je kunt ook kiezen voor andere vegan geraspte kaas zoals van Violife. En kijk hier voor een overzicht van soorten vegan bladerdeeg!

Afdrukken

Retro vegan #13: kaasbroodjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 10 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 10 plakjes bladerdeeg, bijvoorbeeld Koopmans original (zonder roomboter!)
  • 30 gram plantaardige boter
  • 35 gram bloem, gezeefd
  • 150 ml. plantaardige ongezoete melk, bijvoorbeeld sojamelk en extra om te bestrijken
  • 100 ml. water
  • 175 gram plantaardige geraspte kaas en extra om te bestrooien, ik koos AH plantaardige rasp
  • 2 theelepels mosterd
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op het aanrecht.
  • Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, roer een minuutje goed door.
  • Schenk de plantaardige melk en water erbij en roer met een garde tot er geen klontjes meer zijn.
  • Voeg de plantaardige geraspte kaas en mosterd erbij en roer door tot de plantaardige kaas is gesmolten.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij de plakjes bladerdeeg doormidden.
  • Leg de helft van de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel het plantaardige kaas mengsel over de plakjes bladerdeeg, laat de randen vrij.
  • Maak in de overige plakjes bladerdeeg een stuk of 5 inkepingen met een mes, laat de randen vrij.
  • Leg deze plakjes op de met het mengsel belegde plakjes bladerdeeg op de bakplaat. Druk de randen dicht met een vork.
  • Bestrijk met een bakkwastje de bovenkant van de kaasbroodjes met wat plantaardige melk.
  • Bestrooi met plantaardige geraspte kaas.
  • Bak de kaasbroodjes in ongeveer 20 minuten in de oven tot ze goudbruin kleuren.
  • Enkele dagen houdbaar in een goed afgesloten vershouddoos in de koelkast, verwarm de broodjes enkele minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Dit artikel is deel van de serie retro vegan. Kijk hieronder voor alle delen:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Nelleke

    Deze is ook al zo lekker! Ik ben fan van de Violife geraspte kaas, dus ik heb die gebruikt. Dankjewel voor het recept!






    3 mei 2021 at 18:30
  • Reply Anneleen

    Ik heb de rasp van de Lidl gebruikt, lukte ook prima. Wel de kaassaus eerst helemaal koud laten worden, om een kliederboel te voorkomen.
    Lekker hoor, zeker voor herhaling vatbaar.

    22 december 2021 at 15:54
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star