Op de cover van de kersteditie van de Allerhande van dit jaar staat de prachtige brownietaart met mascarpone en rood fruit. Ik mocht er in de testkeuken waar de Allerhande magic happens zelf één maken! Hoe die geworden is en meer over die bijzondere middag lees je hier. Eenmaal thuis besloot ik een vegan versie te maken en die is heel goed gelukt! Het is een machtige taart geworden waar je je helemaal op kunt uitleven wat de versiering betreft. Ik hield het bij een laagje chocolade, gecrushte pepermunt zuurstokjes, poedersuiker en zelfgemaakte kerstbomenkoekjes. Maar je kunt het zo gek maken als je zelf wil: bijvoorbeeld vers of gedroogd fruit, vegan snoep, Oreo’s, zoete popcorn, wat je maar wil of in huis hebt! Deze taart zal in de smaak vallen bij jong en oud én vegans en niet-vegans!
En ook fijn: deze taart kun je enkele dagen voor je hem wil serveren al voorbereiden. Dat scheelt weer een hoop kerst-stress! Zo kun je twee lagen brownietaart zelf al twee dagen van te voren maken. Bewaar ze goed afgedekt buiten de koelkast. En de vegan mascarpone is ook een dag of twee te bewaren in de koelkast in een goed afgesloten bewaardoos. No stress!
Ingrediënten voor 1 brownietaart laag
- 125 gram bloem
- 175 gram suiker
- 50 gram cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
120 ml. appelmoes - 60 ml. maple syrup
- 60 ml. plantaardige melk
- 60 ml. zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille extract
Benodigdheden
- springvorm van 18 cm. x 18 cm.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de springvorm in met wat olie. Doe de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en zout in een grote kom en meng. Doe dan de appelmoes, maple syrup, plantaardige melk, zonnebloemolie en vanille extract in een andere kom en meng ook dit goed door. Voeg dit mengsel toe aan de droge ingrediënten. Roer door met een spatel en giet in de springvorm. Bak ongeveer 35 minuten in de oven. Wanneer je een satéprikker in de brownie steekt en deze er schoon uit komt, is de taart klaar. Bak voor deze brownietaart twee brownies.
Vegan mascarpone vulling
- 1 en 3/4 cup cashewnoten, ongebrand en ongezouten
- 80 ml. agave siroop
- 80 ml. kokosolie, gesmolten
- 1/2 theelepel zout
- merg van 1 vanillestokje
- 180 ml. plantaardige melk
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot het een glad mengsel is geworden. Laat het even een kwartiertje staan en meng dan nogmaals. Het is dan wat dikker geworden.
Kerstbomenkoekjes
- 125 gram koude plantaardige boter, in blokjes
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 theelepel nootmuskaat
- snufje zout
- 135 gram schenkstroop
- 325 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
Benodigdheden
- deegroller
- vershoudfolie
- koekjesuitsteker in kerstboomvorm
- bakplaat
- bakpapier
- bakrooster
- cocktailprikkers
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Klop de boter met de suiker in de keukenmachine. Voeg de specerijen, het zout en de schenkstroop toe. De de bloem en bakpoeder erbij en meng dit tot een egaal deeg. Maak hier een bal van en verpak dit in vershoudfolie. Leg dit een half uurtje in de koelkast. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Steek de koekjes uit met de uitsteker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven. Laat ze iets afkoelen en steek een cocktailprikker in de onderkant van de koekjes die je straks op de taart wil plaatsen als versiering. In de ‘boomstam’ van het koekje dus. Dit is zodat de koekjes stevig rechtop blijven staan. Nu de koekjes nog een beetje warm zijn zijn ze wat zachter. Als je koekjes afkoelen worden ze wat harder en gaat het wat lastiger om er dan nog cocktailprikkers in te steken. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
- hoge springvorm van 18 cm. x 18 cm. om de mascarpone netjes tussen de twee lagen brownie taart te krijgen. Ik kocht deze bij de HEMA.
- spatel om de mascarpone laag tussen de brownies mee glad te strijken
- pepermunt zuurstokjes dit is wel even goed zoeken: de meesten bevatten het e-nummer E120 wat ook wel karmijn genoemd wordt. Die moet je voor deze vegan taart NIET hebben. Ik vond vegan zuurstokjes bij Kelly’s Expat shopping in Den Haag, deze kun je ook online bestellen! Kun je de zuurstokjes niet vinden, vervang ze dan door zuurtjes of andere harde snoepjes die je fijn kunt maken.
- chocolade glazuur maak het jezelf makkelijk en kies zoals ik deed voor de kant en klare chocolade glazuur van Dr. Oetker. Deze hoef je alleen even 10 minuutjes in heet water te laten smelten en dan kun je het zo op de taart aanbrengen. Deze zakjes glazuur kun je gewoon in de supermarkt kopen. Ze zijn er in bruin, wit en rose én ze zijn vegan!
- poedersuiker om te bestrooien op de taart voor een sneeuw effect!
- zeef om de poedersuiker gelijkmatig mee te bestrooien
- vijzel om de zuurstokjes/harde snoepjes mee fijn te malen
En dan ben je nu zo ver om de taart te bouwen! Maak de hoge springvorm los en leg één van de twee brownies er in en klik de springvorm vast. Smeer er een flinke laag mascarpone op, zo gelijkmatig mogelijk. Leg er vervolgens de tweede brownie op en druk voorzichtig aan. Klik de springvorm los en haal deze van de taart af. Strijk de mascarponelaag rondom de taart glad met een spatel.
Zet de taart op een taartplateau of mooi groot bord. Giet de chocoladeglazuur over de taart, laat eventueel over de bovenkant lopen zodat je mooie ‘druppels’ krijgt aan de zijkanten. Bestrooi de buitenste rand van de taart bovenop met de fijngemalen zuurstokjes/harde snoepjes. Steek de kerstbomenkoekjes er in. Bestrooi royaal met poedersuiker, dit gaat gelijkmatig met behulp van een zeef. Enjoy!
Extra leuk: ga je deze taart ook maken?
Deel jouw creatie op Instagram en/of Facebook met #allerhandekerstcover. Onder alle inzendingen worden dan 10 kerstbakkers gekozen die een workshop bonbons maken voor 2 personen mogen volgen!
5 reacties
Hoi Suzanne,
Heb je de cashewnoten wel of niet eerst geweekt in water?
18 december 2016 at 09:23Hoi Karlijn, nee ik heb ze zo gebruikt. Je kunt ze wel een kwartiertje in gekookt water laten weken, dan worden ze zachter. Maar bij mij ging het zonder problemen zonder weken! 🙂
18 december 2016 at 10:44Wat ‘n heerlijk recept! Deze wil ik binnenkort maken 😋😋
8 december 2022 at 17:20Eén vraagje: kan je deze taart ook al een dag van te voren opbouwen?
Ja, dat kan zeker! Ik had ‘m enkele dagen na het maken bewaard in de koelkast en dat ging prima!
8 december 2022 at 18:02Fijn, dankjewel!
9 december 2022 at 21:21