Kerst met Allerhande

Christmas came early this year: samen met 3 andere bloggers Karen, Kim en Mirjam kreeg ik op 1 november een uniek kijkje op de redactie van Allerhande. Daar werd aan ons als één van de eersten de Kerst Allerhande 2016 onthuld! In dit artikel vertel ik je er alles over én laat ik je een vegan twist zien op het dessert dat op de voorpagina staat te shinen: de brownietaart met mascarpone en rood fruit.

LETTERLIJK KIJKJE IN DE KEUKEN
Tijdens het redactiebezoek vertelde Rutger Anema, die verantwoordelijk is voor Allerhande bij Albert Heijn ons alles over de trends en plannen voor aankomende kerst. Wat is er momenteel hot, waar is rekening mee gehouden en wat kunnen we verwachten bij Albert Heijn tijdens de feestdagen? Annemarie Coopman was aanwezig om meer inzicht te geven in de contentcreatie.

presentatie

Hoe verloopt het proces van idee op de redactie tot het uiteindelijke Allerhande exemplaar dat bij Albert Heijn komt te liggen? Ik heb me verbaasd over hoeveel er bij het maken van zo’n blad komt kijken. Aan zoveel moet worden gedacht en rekening mee worden gehouden!

REDACTIE
De inhoud van het maandelijkse huismagazine van Albert Heijn wordt bedacht, samengesteld en vormgegeven bij bureau MPG in Amstelveen. Alle gerechten worden bereid en uitvoerig getest in de zogenaamde testkeuken van Allerhande. Alle recepten die in het blad terecht komen, zijn 100% twee-linkerhanden-proof. Dat wil zeggen: het is minimaal drie maal bereid voor het uiteindelijk wel of niet in het magazine beland. Eerst wordt het gerecht naar recept ontwikkeld door de professionals. Alle stappen worden zo duidelijk mogelijk omschreven waarna er amateurkoks mee aan de slag gaan. Dan zal blijken of de instructies logisch zijn en kloppen. Het resultaat wordt vergeleken met dat wat oorspronkelijk het idee was: lijkt het op hoe het zou moeten zijn? Zo nee, dan wordt de receptuur herschreven net zo lang het resultaat wel het gewenste effect heeft.

allerhande-aan-de-muur

VER VOORUIT WERKEN
Er komt veel kijken bij het maken van de Allerhande en er wordt daarom flink vooruit gewerkt. In januari en februari wordt bekeken hoe de voorafgaande kerst is gegaan: wat ging er mis, wat kan er beter? Vervolgens wordt dat meegenomen naar de planning voor de nieuwe kerst editie die al vanaf het voorjaar vooruit wordt gepland en voorbereid. Terwijl half Nederland afgelopen mei verkoeling zocht aan het water, was het tijdens de fotoshoot voor één van de taferelen in de kerst editie zweten geblazen in dikke wintertruien en sjaals bij een temperatuur van 28 graden. Er wordt gewerkt met moodboards, die het gevoel en de sfeer weergeven dat zal worden uitgestraald in de geplande editie. Voor dit kerstnummer zijne onderstaande moodboards met bijbehorende kleuren aangehouden:

k-a-moodboards

IMPACT
Allerhande verschijnt 12 maal per jaar en heeft een oplage van circa 2 miljoen en in totaal ruim 4,5 trouwe lezers. Ook wordt de digitale versie via de app veel gelezen en geraadpleegd. Bij de kersteditie van de Allerhande wordt een verdubbeling van deze aantallen gezien. Allerhande is daarmee het meestgelezen supermarktblad van Nederland en heeft een enorme impact op het kook- en koopgedrag van de Nederlandse consument. Zo stond er 3 jaar geleden een recept in de kersteditie waarbij mierikswortel werd gebruikt. De vraag om dit ingrediënt was in korte tijd hierdoor toegenomen met 20-40 keer zoveel! Een hele vrachtwagen vol met dit scherpe goedje was nodig om alle winkels te kunnen bevoorraden.

INSPIRATIE OPDOEN
Het Allerhande team bezoekt ieder jaar een buitenlandse stad. Dat kan bijvoorbeeld Londen zijn of Berlijn. Daar wordt gelet op de trends in de supermarkten en wordt er inspiratie opgedaan. Rutger vertelt wat de huidige trends van zijn op het gebied van food en kerst:

SCANDINAVISCHE INVLOEDEN
Opvallend voor deze kerst is de Scandinavische invloed die te zien is. Vuurkorven zijn (letterlijk en figuurlijk) hot waar om mensen zich heen verzamelen om marshmallows te roosteren, glühwein en warme chocolademelk te drinken en hiermee de gezelligheid buiten op te zoeken.

christmastrends

Dit zou te maken kunnen hebben met de klimaatveranderingen: vorig jaar was kerst warmer dan pasen! Ook slow cooking is populair: de barbecue wordt niet alleen nog maar tijdens lange warme zomeravonden uit de schuur gehaald maar wordt ook met kerst steeds vaker aangestoken.

christmasoutside

HOME SWEET HOME
Dat veel mensen het liefst de kerstdagen thuis samen doorbrengen en zelf koken, blijkt uit de cijfers:

  • maar liefst 90% van de mensen geeft aan 1 of 2 dagen kerst te vieren
  • twee derde van de mensen kookt zelf, gemiddeld voor 6-8 personen en geeft daarbij gemiddeld € 85 per diner uit
  • een derde van de mensen haalt het gourmetstel van zolder, vooral gezinnen met kinderen geven aan dit graag te doen tijdens de kerst
  • slechts 1 á 2 % van de mensen gaat met kerst uit eten

LESS IS MORE
Ondanks dat steeds meer mensen voor een vegetarische leefstijl kiezen, blijft vlees als hoofdgerecht onverminderd populair. Op nummer 1 staat wild, nummer 2 rollade en biefstuk staat op de 3e plek van meest gegeten gerechten tijdens het kerstdiner. De ‘doe maar gewoon trend’ is gaande: geen ingewikkeld 7-gangen diner, maar een die bestaat uit maximaal 3 gangen. Ook dit sluit aan bij de Scandinavische way of life: less is more. Dat valt te zien aan de populariteit van de simpele, bekende gerechtjes die op veel tafels komen. De garnalencocktail, gevulde eieren en de stoofpeertjes blijven tot de favorieten behoren.

KERST ZONDER STRESS IN DE KEUKEN
De rode lijn van de gerechten in de kerst editie is dat de gerechten niet te ingewikkeld zijn. Er staat bij de recepten aangegeven wat je aan voorbereiding kunt doen, wat een stukje stress scheelt! Ook worden er ideetjes gegeven over de styling en aankleding van de kersttafel evenals suggesties voor welke wijnen passen bij welke gerechten.

ALLERHANDE HELPT!
Om voor nog minder stress te zorgen in de keuken introduceerde Albert Heijn vorig jaar de kookhulp Allerhande Helpt!, een advieslijn bij brandende kookvragen. Is je saus te dun? Zakt je soufflé in? Wil je cake niet garen aan de binnenkant? Redding is nabij: slechts een Whatsappje away. Vorig jaar stond er een team van culinaire experts klaar om hulp te bieden op afstand tijdens het bereiden van kerstdiners in Nederland. Vanaf kerstavond tot Tweede Kerstdag 22.00 uur zijn er maar liefst 3000 vragen gesteld. De meeste van die 3000 vragen gingen over de bereiding van vlees en desserts.

Nieuwsgierig: werkt dat nou, zo’n Whatsappje sturen?
Vanwege het succes is de kookhulp nu permanent beschikbaar, zelfs in het weekend! Ik was erg benieuwd naar hoe dit in zijn werk ging en probeerde het uit. Het gaat heel makkelijk: voeg telefoonnummer 06 48 48 40 40 toe aan je contacten. Open Whatsapp (gratis te downloaden op smartphones) en stuur een berichtje naar dit nummer. Ik kreeg vrijwel direct een berichtje terug en binnen 10 minuten kreeg ik al het antwoord op mijn twee kookvragen. Super! En heb je geen smartphone of wil je geen Whatsapp gebruiken? Geen probleem. Je kunt je vraag ook via Facebook of de klantenservice stellen. Het duurt dan alleen iets langer voor je antwoord krijgt.

SLOTSTUK OP DE VOORPAGINA
Misschien is het je al eens opgevallen: op de voorpagina van de kerstedities van Allerhande staat er altijd iets zoets in de spotlights. Met het nagerecht wil je immers een blijvende gedachte bij iedereen achterlaten! Deze kerst is de brownietaart met mascarpone en rood fruit gekozen als nagerecht voor op de voorpagina. Na de presentatie mochten wij zelf aan de gang hiermee! Hartstikke leuk: iedereen kreeg een Allerhande schort voor en mocht zich uitleven op een eigen (vooraf gebakken) brownietaart met veel soorten toppings waar uit gekozen kon worden. Ik koos ervoor om mijn brownietaart te toppen met gesmolten chocolade, musketkransjes en verse frambozen. De taart ging mee naar huis: dat was smullen!

VEGAN VERSIE
Eenmaal thuis besloot ik een vegan versie te maken van de brownietaart en die is heel goed gelukt! Kijk hier of klik op onderstaande afbeelding om te kijken hoe je deze taart zelf kunt maken.

Vegan brownietaart

#ALLERHANDEKERSTCOVER WEDSTRIJD
Extra leuk: ga je deze taart ook maken? Deel jouw creatie op Instagram en/of Facebook met #allerhandekerstcover. Onder alle inzendingen worden dan 10 kerstbakkers gekozen die een workshop bonbons maken voor 2 personen mogen volgen!

deeljouwtaartenmaakkans

ALLERHANDE KERSTFESTIVAL
Wil je zelf inspiratie opdoen voor de kerst? Bezoek dan zeker het Allerhande Kerstfestival! Op 9, 10 en 11 december kun je je in Het Spoorwegmuseum in Utrecht onderdompelen in een kerstfestijn met oneindig veel leuks voor jong en oud. Laat je inspireren voor het kerstdiner, bekijk met eigen ogen de laatste trends op het gebied van beauty, neem deel aan de workshops en proeverijen en veel meer.

allerhande-kerstfestival

Aanwezig zijn diverse culinaire experts waaronder Ton Blaauw, Merijn Told en Harold Hamersma. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om de groente-, fruit-, vlees,- en visspecialisten van Albert Heijn te ontmoeten. Een must-visit voor iedereen die van lekker eten en koken houdt! Kaarten kun je bestellen via deze website, waar je meer informatie vindt zoals openingstijden en een overzicht van alle workshops en proeverijen.

ALLERHANDE KERSTBOX
Vanaf 25 november kun je via deze website de Allerhande Kerstbox bestellen. Daarin vind je alle ingrediënten en recepten waarmee je zelf een fantastisch 4-gangen diner op tafel zet. De Allerhande kerstbox voor 4 personen kost € 75 inclusief gratis springvorm t.w.v. € 7,99. Wees er snel bij, want OP=OP!

allerhande-kerstbox

Dit artikel heb ik samenwerking met Albert Heijn geschreven.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Karen

    Leuk om jouw verslag te lezen Suzanne! Het was zo’n leuke middag! Ik kreeg er helemaal zin in kerst van en nu nog meer!

    28 november 2016 at 14:13
  • reageer