Vegan crompouce

Er is geen ontkomen aan: de Crompouce® is dé hit bij bakkerijen in Nederland momenteel. Deze lekkernij is een kruising tussen een croissant en tompouce en is zo populair dat je ‘m bij veel bakkerijen moet bestellen, omdat het in no-time is uitverkocht. Gelukkig kun je de Crompouce vrij eenvoudig zelf thuis maken. En natuurlijk dook ik de keuken in voor een vegan versie. Ik vind het bij dit soort lekkers altijd leuk om naast het origineel ook een eigen variant te bedenken. En die volgt in het artikel hierna!

Update en disclaimer

Het is je vast niet ontgaan, er is veel te doen geweest rondom deze roze lekkernij de afgelopen week. De eigenaresse van Brammetje Bakery heeft laten weten dat zij gedurende de coronalockdown in 2020 de Crompouce heeft bedacht. Daarom hierbij deze disclaimer: de one and only bedenker van de Crompouce® is Ulrika Menig!

Croissants

De meeste croissants zijn vanwege de roomboter en soms eigeel erin niet vegan. Maar gelukkig zijn er een aantal vegan varianten verkrijgbaar, namelijk:

  • AH afbakcroissants 4 stuks
  • Schoof afbakcroissants 4 stuks (verkrijgbaar bij PLUS)
  • Albert Heijn croissants in blik 6 stuks
  • Albert Heijn supercroissants in blik 6 stuks
  • Jumbo croissants in blik 6 stuks
  • Jumbo supercroissants in blik 6 stuks
  • Danerolles Party Mini’s in blik 24 stuks

Roze glazuur

Roze glazuur is kant en klaar te koop in de supermarkt, maar veganisten opgelet: daar zit karmijn in, oftewel het bloed van geplette luizen. Een veel smakelijkere suggestie is dan ook glazuur zelf een kleurtje te geven met bijvoorbeeld bieten- of frambozensap. Wit glazuur kun je kant en klaar kopen, je kunt dit vinden op de bakartikelen afdeling in de supermarkt. Je kunt het ook zelf maken: meng 125 gram poedersuiker met 2 eetlepels heet water en een 1/2 theelepel rode bieten- of frambozensap.

Banketbakkersroom

Dit kun je zelf maken zoals ik heb gedaan met custardpoeder voor deze vegan puddingbroodjes. Maar er is sinds een poosje een fijne basis van Dr. Oetker verkrijgbaar die vegan is én waaraan je slechts plantaardige melk aan toe hoeft te voegen. Ideaal!

Afdrukken

Vegan Crompouce

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zie tekst hierboven voor alternatieven voor mix voor banketbakkersroom en wit glazuur.

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 zakje mix voor banketbakkersroom
  • 350 ml. plantaardige melk
  • 4 vegan croissants
  • 1 zakje wit glazuur
  • 2 theelepels rode bieten- of frambozensap

Bereidingswijze

  • Bak de croissants volgens de aanwijzingen op de verpakking af en laat afkoelen.
  • Snij de croissants open aan één kant.
  • Leg het zakje glazuur in een pannetje of kom met heet (niet kokend) water voor 5 minuten. Haal het zakje uit het water en kneed het zakje glazuur goed door.
  • Knip het zakje open en giet het vloeibare glazuur in een kom.
  • Meng met rode bieten- of frambozensap met een garde tot de gewenste roze kleur is bereikt.
  • Verdeel met een bakkwast over de croissants en zet in de koelkast tot het glazuur is hard geworden.
  • Bereid intussen de banketbakkersroom.
  • Vul met behulp van een spuitzak de croissants met de banketbakkersroom.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star