Erwtensoep met rooktofu

Is erwtensoep nu eigenlijk hetzelfde als snert? Ik zocht het op: volgens Wikipedia is snert de benaming voor erwtensoep die zo dik is, dat je je lepel er rechtop in kunt zetten. Dan kan ik je nu alvast vertellen dat deze vegan variant van erwtensoep snert is geworden! Helemaal naar mijn smaak: zo dik dat je lepel er inderdaad rechtop in blijft staan. Heerlijk! 

De rookworst heb ik vervangen door dat wat mij betreft het dichtst bij in de buurt komt, namelijk rooktofu. Deze soort tofu kun je kopen in biologische supermarkten zoals Ekoplaza en is een stuk steviger dan de tofu die je meestal tegenkomt in winkels. En het heeft natuurlijk een rooksmaakje. Echt een aanrader voor een lekkere bite en smaak!

Ingrediënten voor 8 personen

  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • 2 liter water
  • 1/2 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 winterpeen, in blokjes gesneden
  • 2 preien, in dunne ringen gesneden
  • 1 groentebouillonblokje
  • bosje selderij, fijngesneden (ik ben dit zelf compleet vergeten toe te voegen, daarom zie je het niet terug op de foto. Wel aan te raden!)
  • pakje rooktofu, in dunne kleine plakjes
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Spoel de erwten goed af in een vergiet.
  • Breng ze in het water aan de kook. Schep steeds het schuim weg wat ontstaat tijdens het koken.
  • Laat de spliterwten ongeveer een uur tot anderhalf uur koken tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
  • Voeg de groenten en het groentebouillonblokje toe en laat nog een 20 tot 30 minuten koken tot de soep de gewenste dikte heeft.
  • Voeg eventueel water toe als je de soep te dik vindt.
  • Roer als laatste de selderij en rooktofu door de soep en verwarm een paar minuten mee.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Lekker met roggebrood.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer