Spruitjesschotel met vegan spekkies en plantaardige witte kaas

Het is er weer echt de tijd voor: spruitjes! Gekookt, gewokt, in een stamppot, allemaal heerlijk. Deze keer maakte ik er een ovenschotel mee met aardappelpuree, plantaardige spekjes en vegan feta. Het pakte heel goed uit!

Dag erna nog lekkerder

De schotel smaakte de dag erna nog lekkerder, nadat alle smaken de tijd hadden gehad om goed in te trekken. Je kunt deze schotel een dag of twee goed afgedekt in de koelkast bewaren. Ik bakte er ook nog wat kastanjechampignons en vegan Zweedse balletjes van IKEA bij. Een hele goede combinatie!

Afdrukken

Spruitjesschotel

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x
Scale

Ingrediënten

spruitjesstamppot

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram spruitjes
  • olie of plantaardige margarine, om te bakken
  • 1 schaal Vivera vegan spekjes
  • 1 blok Violife vegan witte kaas, in kleine blokjes gesneden
  • 100 ml. plantaardige melk
  • 25 gram plantaardige margarine of boter

topping

  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels edelgistvlokken, zie notities
  • 10 gram plantaardige margarine of boter, in kleine blokjes

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen, snij ze doormidden en kook ze in 20 minuten in een pan water met een beetje zout gaar.
  • Snij het harde stukje van de onderkant van de spruitjes er af.
  • Doe de spruitjes in een vergiet en spoel schoon onder koud stromend water.
  • Breng een pan water met wat zout aan de kook en kook de spruitjes in 6 minuten beetgaar.
  • Giet de spruitjes af en zet apart.
  • Verhit wat olie of plantaardige margarine in een koekenpan.
  • Knip de vegan spekjes in kleine stukjes. Dit is optioneel, maar ik vind persoonlijk de sliertjes spek van Vivera veel te lang voor deze schotel. Bak de spekjes in een paar minuten, schep regelmatig om.
  • Giet de aardappelen af.
  • Verwarm de plantaardige melk en voeg samen met de boter beetje bij beetje aan de aardappelen toe en stamp tot aardappelpuree.
  • Meng de spruitjes, spekjes en blokjes vegan witte kaas door de aardappelpuree. Het is aan jou hoe grof je de structuur wil hebben, zelf vind ik het lekkerder en fijner qua bite om de spruitjes niet te fijn te stampen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schep de stamppot in een ovenschaal van ongeveer 25 cm. x 15 cm. groot.
  • Meng het paneermeel met de edelgistvlokken en verdeel over de stamppot.
  • Verdeel de kleine blokjes boter over het paneermeelmengsel.
  • Verwarm de schotel voor ongeveer 20 – 25 minuten in de oven tot het paneermengsel begint te kleuren.
  • Lekker met gebakken kastanjechampignons en vegan (Zweedse) balletjes.

Notities

Edelgistvlokken geven een hartige smaak die op kaas lijkt. Lees er hier meer over!

Nog meer lekkers uit de Hollandse keuken? Wat dacht je van:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer