Bitterballen met pompoen, zongedroogde tomaat en vegan mozzarella

Dit experimentje heeft zo goed uitgepakt! De smaken passen heel goed bij elkaar, de vegan kaas smelt perfect en dat allemaal in een krokant jasje. Superlekker! En gemakkelijk om glutenvrij te maken door het paneermeel te vervangen door een glutenvrije variant. 

Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks

  • 400 gram stukjes pompoen, ik koos voor gemak en nam deze voorgesneden pompoen
  • 4 zongedroogde tomaten op olie uit pot, in kleine stukjes gesneden
  • 75 gram vegan mozzarella van Violife, onder andere te koop bij Albert Heijn
  • 20 gram maizena
  • 2 x 25 gram kikkererwtenmeel
  • 12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
  • paneermeel
  • olie, om te frituren

Bereidingswijze

  • Stoom of kook de stukjes pompoen gaar en laat ze afkoelen.
  • Prak de stukjes pompoen fijn met een vork.
  • Voeg de zongedroogde tomaat en vegan mozzarella toe en meng samen met de maizena en 25 gram kikkererwtenmeel.
  • Zet dit mengsel een half uurtje in de diepvries zodat het makkelijker tot balletjes te draaien is.
  • Rol balletjes van het mengsel en leg deze op een bord.
  • Meng het kikkererwtenmeel met de melk tot een papje en schenk dit in een diep bord.
  • Strooi in een tweede diep bord een laag paneermeel.
  • Haal de balletjes door het kikkererwtenmeel-melk mengsel en rol ze vervolgens door de paneermeel en leg op een bord.
  • Herhaal dit daarna nog een keer met alle kroketjes zodat ze twee laagjes krijgen. Bij 1 laag barstten de bitterballen namelijk bij mij open tijdens het frituren.
  • Frituur de bitterballen tot ze beginnen te kleuren, dit duurt ongeveer 30 seconden. Doe dit in een frituurpan of stevige pan met een laag olie. Ik gebruikte hiervoor mijn Creuset pan.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Lekker met mosterd.

Variatietips

  • Vervang de pompoen door zoete aardappel.
  • Maak eenvoudig een glutenvrije versie door het paneermeel te vervangen door dit glutenvrije paneermeel dat je kunt kopen bij grotere filialen van Albert Heijn.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

  • Reply Aniek

    Ziet er super lekker uit! Zou je ze ook kunnen bakken in de pan (met flinke laag olie)? Ik heb namelijk geen frituurpan

    17 oktober 2018 at 12:27
    • Reply Suzanne

      Zoals ik in het artikel schreef heb ik dit zelf ook gedaan. 🙂 Ik heb geen frituurpan (meer) maar gebruik mijn Creuset pan met een laag zonnebloemolie er in.

      17 oktober 2018 at 12:29
      • Reply Aniek

        Ohhh had ik helemaal overheen gelezen (uit enthousiasme hahaha!) Ik ga ze zeker proberen te maken:)

        22 oktober 2018 at 12:49
  • Reply Roos

    Ik heb ze vandaag gemaakt en ze waren echt enorm lekker! Bedankt voor deze site en al je inspiratie!

    7 december 2018 at 19:41
    • Reply Suzanne

      Wat goed om te horen en heel graag gedaan! <3

      10 december 2018 at 15:59
  • Reply Merel

    Ziet er heel lekker uit, ik maak vega tapas met kerst en ga deze zeker ook maken! Ik vroeg me wel af of je per se kikkererwtenmeel moet gebruiken, of dat ik ook een ander soort meel kan gebruiken.

    22 december 2018 at 17:01
    • Reply Suzanne

      Je kunt ook ander meel gebruiken.

      23 december 2018 at 15:58

    reageer