Le Creuset Signature Braadpan

Goede pannen zijn heel belangrijk in de keuken, dat is iets waar ik steeds meer van overtuigd raak. De laatste jaren bepaalt kwaliteit dan ook meer mijn keuze in de aanschaf van pannen dan de prijs. Liever wat meer betalen voor een duurzame pan die heel lang mee gaat, dan een goedkoop merk waarvan de mate van kwaliteit het al snel laat afweten. Al tijden stond er een bepaalde pan helemaal bovenaan op mijn verlanglijstje. En niet zo maar één: de pan der pannen. Inmiddels heb ik ‘m een week of twee in gebruik en wil niet meer zonder. Lees verder om te zien waarom!

Le Creuset
Le Creuset is een Frans merk dat bekend staat om gietijzeren braadpannen. Inmiddels maakt Le Creuset ook vele andere producten, van maatbeker tot bakvorm, maar toch denken de meeste mensen nog altijd direct aan de gietijzeren oranje gekleurde pan met deksel bij het horen van de merknaam. Ik zelf ook: precies die stond al tijden bovenaan mijn verlanglijstje. Toen ik ‘m mocht uitproberen van Coolblue sprong ik dan ook een gat in de lucht. En dat ‘ie niet oranje is maar blauw vind ik inmiddels eigenlijk veel toffer: Cool blue indeed. Want wat een beauty is deze braadpan met doorsnede van 24 cm.!

Gietijzer
Wat die gietijzeren pannen zo bijzonder maakt is onder andere dat iedere pan uniek is. Ze worden sinds 1925 handgemaakt in de fabriek in Fresnoy le Grand in Noord-Frankrijk. De pannen worden gemaakt door vloeibaar ijzer te gieten in zandvormen waarna ze vervolgens worden gepolijst, geschuurd en pas nadat geconstateerd is dat de pan perfect is verder gebracht in het proces. De pan wordt tweemaal met email bespoten en verhit tot 800 graden. Het email zorgt ervoor dat de pannen niet beschadigd kunnen worden. Heel duurzaam dus!

Energiebesparend
Koken met zo’n gietijzeren pan werkt energiebesparend: het kost minder energie om de warmte vast te houden doordat deze door de pan gelijkmatig wordt verdeeld en gietijzer warmte goed geleidt. De pan kan zelfs in de oven en is geschikt voor alle andere warmtebronnen.

Braadpan voor een vegan?
Huh, maar in braadpan braad je toch vlees? Kan! Maar ook ik als veganist heb ontzettend veel aan deze pan. Ik merk dat mijn eten sneller gaar wordt door de goed verdeelde warmte in de pan en het bakt niet aan. Ik heb er al van alles mee bereid: van pasta koken tot stoofpotjes en van een soep tot een stamppot. En het blijft ontzettend lang warm met alleen het deksel op de pan! De recepten van de gerechten die je op de foto’s in dit artikel ziet volgen binnenkort, trouwens!

Heel lekkere Indiase bloemkoolrijst met vega kipstukjes, klik hier of op de foto hierboven om het recept te bekijken.

Grootse voordelen
Naast dat dit een blikvanger is op het aanrecht is dit werkelijk een ontzettend fijne pan.

  • Het is een heel zware pan: hij blijft op zijn plek.
  • Het schoonmaken is echt zo gedaan. Hij kan in principe in de afwasmachine, maar hier kan de pan dof van worden en dat wil ik niet. Ik was ‘m dus met de hand af wat echt zo gepiept is, etensresten laten heel makkelijk los!
  • Inmiddels heb ik ook iets met kurkuma (geelwortel) er in bereid. Ik was even angstig of dit gele vlekken zou achter laten maar nee hoor: hij werd na een sopje gewoon weer stralend schoon!
  • Het is een ruime pan: ideaal om extra porties in te bereiden om later in te vriezen.
  • Grote handgrepen die je ook prima kunt beetpakken met dikke ovenwanten aan.
  • De warmte wordt gelijkmatig verspreid en ik heb het idee dat groentes en pasta’s sneller gaar worden dan in mijn andere pannen. Zeker wanneer je de gietijzeren deksel op de pan doet, wordt het voedsel in de pan in no-time warm en/of gaar!

Nadelen
Echt waar: ik kan er geen één bedenken. Ja oké: de prijs. Die ligt een stuk hoger dan de meeste andere pannen maar daar staat tegenover dat deze láng, heel lang mee gaan. Er zit ook een lifetime guarantee op, dus ook Le Creuset is zeker van zijn zaak. Dit zijn gewoon één van de beste pannen op de markt, punt!

Heerlijke vegan hachee, recept volgt!

Cadeautip
Ben je op zoek naar een onvergetelijk cadeau voor een geliefde tijdens de aankomende feestdagen? Overweeg dan zeker deze pan. Een pracht cadeau! Deze Le Creuset Signature Braadpan 24 cm. Marine is hier te bestellen.

Advertisement

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer