Tempeh hachee met aardappelpuree en rode kool

Tuurlijk: het is juli. En ja, hachee is een echt winters gerecht. Toch kreeg ik er onlangs ineens zo’n zin in dat ik het gewoon besloot om te maken. En het was zo lekker dat ik het gewoon nu met jullie deel. Hachee the vegan way!

Tempeh

Tempeh is bij sommige mensen niet geliefd. Het is gemaakt van sojabonen en heeft een aparte smaak waar je van moet houden. Maar wanneer je het goed klaar maakt en het eerst marineert zoals bij dit gerecht is het naar mijn mening een heel goeie vleesvervanger. Het behoudt de stevige structuur en valt niet uit elkaar. Mijn tip om de wat bittere smaak te verminderen is door de tempeh vooraf een minuut of 10 te stomen. Je kunt het ook even koken in een pan water of nog smakelijker, groentebouillon!

Om het blok tempeh te stomen gebruikte ik deze fijne stoompaninzet die ik bij IKEA kocht. Ik ben er erg tevreden over, hij kan in de afwasmachine, kan tegen een stootje en is heel betaalbaar voor de prijs van € 7,99. Hij past op al mijn grotere pannen zoals de Creuset braadpan en het voordeel is ook dat ‘ie behoorlijk groot is waardoor datgene dat je stoomt de ruimte krijgt en je kunt er veel op kwijt.

Meer lezen over tempeh? Klik dan door naar dit artikel. Onderaan vind je allerlei recepten die je met tempeh kunt maken!

Miso

Om deze hachee een lekker hartige smaak te geven probeerde ik miso. Miso is een pasta op basis van gefermenteerde sojabonen. Het pakte heel goed uit! Wil je liever geen miso gebruiken dan kun je dit vervangen door azijn zoals in het traditionele recept voor hachee wordt gebruikt.

Variatie idee

Ook lekker: maak aardappelpuree van zoete aardappelen!

Afdrukken

Tempeh hachee met aardappelpuree en rode kool

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x
Scale

Ingrediënten

  • 4 uien
  • 50 gram plantaardige boter
  • 1 blok tempeh van 250 gram, ik gebruikte deze
  • 30 gram bloem
  • 500 gram groentebouillon
  • 25 gram miso, zie notities
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • aardappelpuree
  • rode kool

Bereidingswijze

  • Stoom of kook het blok tempeh voor 10 minuten.
  • Snij de uien in dunne halve ringen.
  • Snij de tempeh in kleine blokjes.
  • Meng de miso met een scheut kokend heet water en meng.
  • Meng de blokjes tempeh met de miso en laat een kwartiertje marineren.
  • Schep de blokjes uit de marinade en hou de marinade apart.
  • Smelt de helft van de boter in een braadpan en bak de uien een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden. Haal de ui uit de pan en hou apart.
  • Smelt de andere helft van de boter in de pan en bak de blokjes tempeh rondom tot ze beginnen te kleuren.
  • Doe de ui erbij en bestrooi de ui en tempeh met de bloem.
  • Schep om en bak een paar minuten.
  • Voeg de groentebouillon, 2 eetlepels miso marinade, suiker, kruidnagels en laurierblaadjes toe.
  • Zet het vuur laag en het deksel schuin op de pan.
  • Laat een kwartiertje zachtjes pruttelen, roer regelmatig door.
  • Lekker met aardappelpuree en rode kool.

Notities

  • Miso is gefermenteerde pasta op basis van sojabonen. Heb je geen miso of wil je het niet gebruiken dan kun je het ook vervangen door 2 eetlepels (witte wijn)azijn.

Nog meer lekkers uit de Hollandse keuken? Wat dacht je van:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer