Ingrediënten onder de loep #9: tofu en tempeh

Als vegetariër liet ik jarenlang tofu en tempeh links liggen. Het leek me zo ingewikkeld, daar moest je vast eerst van alles mee doen voor je het lekker is. Dat is ook zo, maar dat het die moeite meer dan waard is, daar kwam ik pas veel later achter. Inmiddels gebruik ik tofu heel regelmatig in de keuken en ook tempeh vind je vaak in mijn koelkast. In dit artikel laat ik je zien welke soorten tofu en tempeh er zijn en hoe je er wat lekkers van kunt maken!

Laten we beginnen met welke soorten tofu je het meeste tegenkomt.

Tofu

Tofu is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger. Het wordt ook wel tofoe of tahoe genoemd. Het wordt gemaakt van gestremde sojamelk en er zijn verschillende soorten verkrijgbaar:

Stevige/firm tofu: deze soort zie je het meest in de supermarkt en wordt meestal tofu naturel genoemd.
Zijden/silken tofu: verkrijgbaar bij biosupermarkten, Aziatische supermarkten en toko’s. Het is een zachte variant en wordt veel gebruikt als basis van desserts.
Rooktofu: deze gerookte tofu is verkrijgbaar bij biosupermarkten. Het is een stevige tofu met rooksmaak, die lekker smaakt in bijvoorbeeld een stamppot.
Tofureepjes: deze vind je onder andere in de supermarkt, meestal verkrijgbaar in mild en pittige smaak. Smaakt lekker bij roerbakgerechten.
Tofu gehakt: vervanger voor gehakt, dat je onder andere gebruiken kunt in een pastasaus of chili sin carne.

En dan is er ook tempeh.

Tempeh

Tempeh is een koek van soja afkomstig uit Indonesië. Het is gemaakt van sojabonen en het is toepasbaar in vele gerechten, omdat het makkelijk een andere smaak opneemt. Je kunt tempeh kopen in blokvorm of in blokjes in de meeste supermarkten, biosupers en Aziatische supermarkten.

In dit artikel laat ik je zien wat je met stevige tofu, silken tofu en tempeh kunt doen.

STEVIGE/FIRM TOFU

Deze tofu vind je in de supermarkt bij de vleesvervangers, het wordt verpakt in water omhuld door een bakje of plastic verpakking.

Uitlekken van tofu

De bereiding van deze soort tofu gaat als volgt: het is als eerste stap het belangrijkst om de tofu zo goed mogelijk uit te laten lekken. Haal het uit het bakje met water en wikkel het blok in keukenpapier of een schone theedoek. Leg er vervolgens iets zwaars op, zoals een pan of stapel boeken. Er zijn speciale tofu persen te koop, maar dat is eigenlijk overbodig aangezien je het ook op deze simpele manier kunt doen. Laat het minimaal een half uur staan zodat het meeste water uit de tofu is geperst.

Afhankelijk van welk gerecht je gaat maken met de tofu, snij je het vervolgens in plakken of blokjes. Ga je scrambled tofu maken, dan prak je het fijn met een vork.

Tofu wordt meestal eerst gemarineerd voor het gebakken wordt: dit kan in een koeken/hapjespan, wok of in de oven.

Hieronder vind je een aantal recepten die je kunt maken met tofu:

SILKEN TOFU


Deze tofu kun je voornamelijk in Aziatische supermarkten kopen. Het is een stuk zachter dan de tofu hierboven en wordt veel gebruikt als basis voor desserts. En wist je dat je er een heerlijke vegan omelet mee kunt maken?

TEMPEH

Met tempeh kun je ook allerlei kanten op. Deze plak gemaakt van sojabonen neemt goed andere smaken aan en is daardoor toepasbaar in vele gerechten. Het is een stuk steviger dan tofu.

Tempeh hoef niet te worden uitgelekt zoals tofu. Wel wordt het meestal eerst gemarineerd voor verdere bereiding in koeken/hapjespan, wok of oven. Vind je de smaak te bitter? Probeer dan eens om tempeh voor verdere bereiding eerst 10 minuutjes te stomen of koken. Dat vermindert de bitterheid van tempeh.

Kijk hieronder voor een aantal gerechten die je met tempeh kunt maken. Wat dacht je van tempeh bacon of saté?

Gebruik jij wel eens tofu of tempeh in de keuken? Wat is je favoriete gerecht ermee? Laat het hieronder weten in een reactie!

Nog meer vegan ingrediënten onder de loep?

Bekijk de andere delen uit deze serie hieronder.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Jolanda

    Zo blij met dit artikel! De gouden tip is wat mij betreft het stomen van tempeh…daar wordt het echt veel lekkerder van. Toevallig heb ik laatst n stoompan over genomen van mijn ouders (zat bij hun nieuwe pannenset). Me happy???

    5 augustus 2020 at 17:29
  • reageer