Tofu van rode linzen – vegan, sojavrij en glutenvrij

Gedroogde rode linzen zijn een goede om in huis te hebben. Je kunt er namelijk meer mee dan je misschien zou denken! Naast linzensoep of salade kun je er onder andere wraps mee maken of deze vegan omelet. Maar wist je dat je er ook een alternatief voor tofu mee kunt maken? Ik probeerde het uit!

Rode linzen

Rode linzen zijn een gezonde peulvrucht, rijk aan eiwitten, vezels, ijzer en vitamine B.

Sojavrij

Ik krijg regelmatig het verzoek om meer recepten te delen die sojavrij zijn. Goed nieuws: dat is dit alternatief voor tofu! Eenmaal bereid is het net zo veelzijdig als de variant gemaakt van sojabonen en daarnaast is het ook veel goedkoper. Een zak rode linzen kost een paar euro en daar kun je heel wat blokken linzentofu mee maken.

Lekker

Maar is het ook lekker? Ja! Van zichzelf al, het is vrij neutraal maar heel geschikt om het te kruiden zoals je wil. Denk bijvoorbeeld aan:

  • week de linzen in groentebouillon in plaats van water
  • meng de coating van maïzena met specerijen naar smaak zoals kerrie of paprika

Oven, airfryer of in de koekenpan

Je kunt deze tofu op verschillende manieren bereiden:

  • oven: voorverwarmde oven van 190 graden 30 – 35 minuten
  • aifryer: 180 graden 15 – 20 minuten
  • koekenpan: bak het in wat plantaardige olie of boter aan alle kanten tot het begint te kleuren

Krokante buitenkant

Voor een krokant laagje aan de buitenkant kun je de blokjes paneren met maïzena, olijfolie en eventueel specerijen naar smaak.

Ik heb voor de hoeveelheid blokjes van onderstaand recept de volgende hoeveelheden gebruikt:

  • 2 eetlepels maïzena
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel olijfolie

Meng de maïzena met de knoflook- paprika en kerriepoeder. Ik doe dat zelf op deze manier: doe de blokjes in een vershouddoos en voeg met maïzena mengsel toe. Dek de doos af met het deksel en schudt stevig heen en weer zodat alle blokjes bedekt worden. Voeg dan de olijfolie toe, dek af met de deksel en schudt totdat alle blokjes goed vermengd zijn met de olijfolie.

Ik heb de blokjes bereid in de oven en de koekenpan. Dit zijn de resultaten:

  • in de oven geeft een stevigere binnenkant, meer ‘bouncy’
  • in de pan gebakken geeft een krokanter resultaat maar de binnenkant blijft een beetje zacht

Voorbereiding

Het bereiden van deze rode linzen tofu is super eenvoudig. Hou er echter wel rekening mee dat het ruim de tijd nodig heeft om op te stijven in de koelkast. Minimaal 1 uur maar het liefst een nacht.

Bewaren

Je kunt de tofu van te voren maken en het een dag of 4 in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om het in te vriezen en dan is het wat langer houdbaar.

De rode linzen tofu blokjes zijn lekker door een salade of in een bowl met bijvoorbeeld geroosterde groenten en couscous.

Afdrukken

Tofu van rode linzen – vegan, sojavrij en glutenvrij

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 150 gram rode linzen
  • 360 ml. kokend heet water
  • 450 ml. water op kamertemperatuur
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze

  • Week de linzen in het kokend hete water voor 15 minuten.
  • Meng de linzen en het water in een blender met een hittebestendige mengkan.
  • Doe het mengsel in een steelpan, doe het water op kamertemperatuur erbij en breng aan de kook.
  • Roer een aantal minuten door met een spatel tot het dik en glanzend begint te worden.
  • Stort in een schaal van ongeveer 20 x 20 cm. en laat afkoelen. De schaal invetten of bekleden met bakpapier is niet nodig.
  • Zet minimaal een uur en het liefst een nacht lang in de koelkast.
  • Snij in blokjes en bereid verder zoals je tofu zou bereiden, zie hierboven in de tekst voor een aantal tips.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply tessa

    Gooi je alleen de geweekte linzen in de blender of ook het weekwater? Als het zonder is: werkt het dan niet beter in de keukenmachine?

    En je brengt het aan de kook maar laat het verder dus niet koken, klopt dat?

    Thanks!

    19 maart 2024 at 23:49
    • Reply Suzanne

      Met het water erbij in de blender. Vervolgens aan de kook brengen en een paar minuten roeren tot het dik en glanzend begint te worden.

      20 maart 2024 at 16:53

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star