Vegan quiche Lorraine

Ik maakte een heerlijke geheel vegan versie van de Franse klassieker quiche Lorraine. Lekker hartig dankzij de vegan spekjes en plantaardige mozzarella. En heb je over? Quiche kun je prima in porties invriezen!

Meerdere manieren

Ik heb deze quiche inmiddels meerdere keren gemaakt, zo lekker vind ik ‘m! Ik kon de laatste keer dat ik deze quiche wilde maken echter niet aan haverfraîche van het huismerk van Albert Heijn komen, die ik gebruikte in de eerste versies. Ik heb deze vervangen door Oatly haver cuisine die je in de meeste supermarkten kunt vinden. Het gaf een prima resultaat net als bij de haverfraîche, ik proefde geen verschil.

Geraspte mozzarella

Voor deze quiche heb ik geraspte mozzarella gebruikt. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar, dit zijn de twee die ik zelf erg prettig vind: van Simply V die verkrijgbaar is bij Jumbo en van Violife die onder andere bij Albert Heijn verkrijgbaar is. Beide smaken en smelten goed!

Vegan spekjes

Ook wat betreft vegan spekjes heb je keuze uit meerdere merken, zelf gebruikte ik die van het huismerk van Albert Heijn. Betaalbaar en een sterke speksmaak die je goed proeft in de quiche! En anders zou ik je de vegan spekjes van Vivera aanraden, al zou ik die wel eerst in kleinere stukjes knippen, want die zijn best lang van grootte voor een gerecht als quiche. De spekjes van Vivera zijn verkrijgbaar in meerdere supermarkten.

Kala namak

Om de quiche een geur en smaak te geven die heel dicht in de buurt komt van ei kun je kala namak gebruiken. Dit wordt ook wel zwart zout genoemd. Het is onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza, sommige toko’s en natuurlijk online. Met een potje doe je lang, want het is heel geconcentreerd en gaat lang mee. Dit is wat mij betreft echt onmisbaar in een gerecht als deze! Lees hier meer over kala namak.

Deeg

Het deeg heb ik voor deze quiche zelf gemaakt naar recept van The Spruce Eats. Dit is wel een heel zanderig deeg, daar moet je van houden. Het kruimelt en het is vrij droog. Heb je liever een wat minder kruimelige korst en/of wil je voor gemak, kies dan een kant en klare taartdeeg uit de winkel, zelf vind ik het verse quiche- en taartdeeg van Tante Fanny erg fijn, deze kun je onder andere kopen bij Jumbo.

Afdrukken

Vegan quiche Lorraine korst

Naar recept van The Spruce Eats.

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 250 gram bloem
  • 1 1/2 tablespoons suiker
  • 1/2 teaspoon zout
  • 125 gram plantaardige margarine
  • 2 tablespoons olie
  • 3 tablespoons koud water

Bereidingswijze

  • Meng de bloem met het zout in een kom.
  • Snij de vegan margarine in kleine blokjes en meng met het bloem en zout.
  • Voeg de olie en water toe en kneed verder tot een bal deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten.
  • Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit.
  • Vet een quichevorm in (ik kocht de mijne bij de Hema) met wat (kokos)olie en leg het deeg er voorzichtig in. Verwijder eventueel deeg dat over de vorm hangt.
Afdrukken

Vegan quiche Lorraine

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 blok tofu naturel
  • 50 ml. plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
  • 1 of 2 bekertjes AH haverfraîche (bij 2 bekertjes blijft de vulling een beetje smeuïg en zacht, dit is persoonlijke smaak) of gebruik 120 ml. Oatly haver cuisine
  • snufje nootmuskaat
  • 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1 theelepel kala namak
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • olie, om te bakken
  • 1 schaal vegan spekjes van Albert Heijn
  • 150 gram vegan plantaardige geraspte mozzarella, bijvoorbeeld van Violife of Simply V

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de tofu, plantaardige melk, haverfraîche of Oatly cuisine, nootmuskaat, kurkuma, kala namak en edelgistvlokken in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Bak de vegan spekjes in wat vegan olie tot ze beginnen te kleuren.
  • Meng het tofu mengsel, de gebakken vegan spekjes en de plantaardige mozzarella (hou een beetje apart) en verdeel dit over de bodem in de quichevorm.
  • Verdeel het achter gehouden beetje plantaardige mozzarella erover.
  • Bak de quiche in 40 minuten gaar.
  • Lekker met veldsla.
  • Heb je over? De quiche is geschikt om in te vriezen!
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer