Croissant met bleiersalade

Wat een zalige lunch had ik vandaag: croissants belegd met babyspinazie, tomaat en bleiersalade! Met een knipoog naar het woord eiersalade, want eieren zitten hier natuurlijk niet in. Al zou je dat misschien niet eens doorhebben als je het proeft, dankzij de kala namak oftewel zwart zout ruikt en smaakt deze salade naar ei.

Kala namak

Dit wordt ook wel zwart zout genoemd en is afkomstig uit India. Het is een uitkomst voor veganisten die de beleving en smaak van ei missen, want het ruikt en smaakt  zwavelachtig, wat veel op ei lijkt! Hoewel de naam doet vermoeden dat dit zout zwart van kleur is, is dit niet zo. Het is soms roze gekleurd en soms grijs en vaak een mix van deze twee. Meer hierover en waar je het kunt kopen lees je in dit artikel waar ik er dieper op in ga.

Croissants

Maar Suzanne, croissants zijn toch niet vegan? Inderdaad, de meeste croissants bevatten roomboter. Maar gelukkig zijn er vegan alternatieven zoals de afbakcroissants van het huismerk van Albert Heijn! Heel betaalbaar en ze smaken prima! Je hoeft ze alleen even een paar minuutjes op te warmen in een voorverwarmde oven.

Er zijn ook enkele soorten veganistisch croissantdeeg in blik, deze moet je zelf nog oprollen en bestrijken met plantaardige melk in plaats van ei. Kijk voor een overzicht van vegan croissants op deze Vegan Wiki pagina.

Bleiersalade

Deze plantaardige versie van eiersalade is op basis van tofu en de hoeveelheid van onderstaand recept is voldoende om 4 croissants goed mee te beleggen.

Afdrukken

Croissant met bleiersalade

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 blok tofu naturel, bijvoorbeeld deze
  • 200 gram vegan mayonaise, bijvoorbeeld Remia Mayolijn
  • 1/2 tot 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1/2 theelepel kala namak
  • 12 eetlepels fijngesneden bieslook, vers of gedroogd

Bereidingswijze

  • Laat het blok tofu goed uitlekken.
  • Prak de tofu fijn met een vork en doe in een kom.
  • Meng de tofu met de overige ingrediënten.
  • De bleiersalade is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating