Ingrediënten onder de loep #7: tarwegluten

In de supermarkt kun je terecht voor allerlei vegan vleesvervangers. Van schnitzel tot cordon bleu en van gehakt tot biefstuk. Allemaal lekker, maar wist je dat je thuis vrij gemakkelijk je eigen vleesvervangers kunt maken? Met als voordelen dat je dat dan naar je eigen smaak kunt kruiden en vormen én het een stuk voordeliger is? In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In dit deel zijn tarwegluten aan de beurt: hiermee maak je zelf vleesvervangers! 

Tarwegluten

Niet te verwarren met tarwemeel. Voor het maken van vleesvervangers heb je écht dit goedje nodig en is het niet te vervangen door iets anders. Tarwegluten is de elastische eiwitsubstantie uit tarwemeel.

Seitan

De vleesvervanger die je er mee kunt maken heet seitan. Samen met vocht in de vorm van bouillon en kruiden naar smaak, maak je de vleesvervanger naar jouw wens zoals worstjes of steaks.

Basis recept seitan

Om seitan te maken kun je onderstand basis recept gebruiken. Bron recept: Vegetarian Times.

Ingrediënten

  • 2 cups tarwegluten
  • 1/2 cup edelgistvlokken
  • 2 teaspoons knoflookpoeder
  • 1200 ml. groentebouillon
  • 2 tablespoons/30 ml. sojasaus
  • 1/2 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, in stukjes gesneden

Bereidingswijze

  • Meng de tarwegluten, edelgistvlokken en knoflookpoeder in een grote kom.
  • Roer er 240 ml. groentebouillon en sojasaus door tot een deeg vormt. Voeg eventueel meer groentebouillon toe.
  • Kneed het deeg voor een minuut of 3 tot het elastisch begint te worden. Verdeel in twee gelijke stukken.
  • Leg de stukken in een grote braadpan en schenk de rest van de groentebouillon er bij samen met de ui, knoflook en genoeg water om de seitan te bedekken.
  • Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat op een middelhoog vuur 30 tot 45 minuten koken tot de seitan stevig is geworden.
  • Haal de pan van het vuur en laat de seitan in de bouillon afkoelen.
  • De seitan is nu klaar om verder verwerkt te worden.


Spareribs

Ik heb er onder andere heel lekkere vegan spareribs mee gemaakt. Kijk hier voor het recept!

Verkrijgbaarheid

Het is helaas (nog) niet verkrijgbaar in de supermarkt en ook niet in de biologische supermarkt, ik ben het er nog niet tegengekomen namelijk. Tarwegluten kun je vaak kopen bij molens en natuurlijk online, waar ik het zelf koop. Ik koop veel per keer: met een zak van 5 kilo doe ik heel erg lang. Ik koop tarwegluten bij deze online webwinkel.

Ingrediënten onder de loep

Dit is een deel uit de serie ingrediënten onder loep. Bekijk hier de andere delen.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Debby

    Hoi! Zijn de tarwegluten wat jij gebruikt een ander product als seitanfix? Of komt dat op het zefde neer onder een andere naam? Zou graag mijn seitanfix eens opgebruiken maar heb geen doeleinden haha 🙂

    11 augustus 2018 at 12:26
  • reageer